PR menadžer u sportu
Da bi smo dospeli do potrošača, investitora, da bi smo dospeli do javnosti, moramo se osloniti na svoju veštinu komunikacije, ali i na medije kao glavnog posrednika. Jedna od metodologija kojom se to postiže poznata je pod nazivom "Odnosi s javnošću" (PR - Public Relationship).

U današnje vreme, kada se protok informacija drastično uvećao, kada je oblast odnosa s javnošću procvetala zajedno s razvojem masovnih medija, kada je tehnologija izvršila najširi, najdublji i najtemeljniji uticaj na PR, kao i na skoro svaki drugi aspekt života, značaj odnosa s javnošću i PR menadžera u sportu sve više dobija na značaju. Upravo zbog toga, u nastavku teksta pokušaćemo da Vam približimo i bliže Vas upoznamo sa ovom oblašću, odnosno poslovima, osobinama, odgovornostima i opštem značaju PR menadžera u sportu.


Pojam odnosa s javnošću
Odnosi s javnošću jednom prilikom definisani su kao sposobnost da se pruže odgovori pre nego što javnost sazna dovoljno da bi mogla da postavlja pitanja. Međutim, odnosi s javnošću zasnovani su na jednom širem konceptu, odnosno obuhvataju sve oblike odnosa organizacije sa čitavim okruženjem, a ne samo u vezi sa plasmanom proizvoda, usluga, ideja i informacija na tržište ili u javnost.

Odnosi s javnošću u sportu predstavljaju menadžersku funkciju zasnovanu na komunikaciji, koja je dizajnirana da identifikuje ključnu publiku sportske organizacije, proceni svoje odnose sa njima, i podstiče poželjne odnose između organizacije i publike (javnosti).

Mnoge sportske organizacije koriste odnose s javnošću kao sredstvo za uspostavljanje i/ili podizanje svesti njihovog brenda, odnosno da promovišu svoje proizvode i usluge. Takođe, odnosi s javnošću koriste se i za pokazivanje socijalne odgovornosti, ili jednostavno samo za komuniciranje sa saradnicima, klijentima i investitorima. Zbog svojih višestrukih funkcija, odnosi s javnošću predstavljaju veoma važanu funkciju menadžmenta, zasnovanu na komunikaciji, koja se vrlo često koristi u sportu.

U suštinu odnosi s javnošću predstavljaju društvenu nauku koja se bavi analiziranjem trendova, predviđanjem njihovih posledica, savetovanjem organizacionih lidera, i sprovođenjem planiranih programskih aktivnosti koje služe kako organizacionim interesima, tako i interesima javnosti.

Odnosi s javnošću su umetnost koja stvara sliku (uglavnom tačnu ali svakako ulepšanu) i plasira je kontrolisano, planirano tako da prenese tačno ono što hoćemo da kažemo, a da to pritom ne mora biti očigledno.


    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Uloga službe za odnose sa javnošću (PR menadžment)
Iako je oblast odnosa s javnošću veoma raznovrsna (odnosi s zaposlenima, odnosi s investitorima, odnosi sa potrošačima, odnosi sa sponzorima, itd.), u sportu su najzastupljenija dva smera, i to: Odnosi s medijima i Odnosi sa zajednicom.

Odnosi s medijima imaju za cilj uspostavljanje i razvoj, odnosno podsticanje željenih odnosa sa pripadnicima medija, kako bi generisali povoljan publicitet i/ili umanjili nepovoljan publicitet. Odnosi sa zajednicom se tradicionalno opisuju kao dugoročno ulaganje koje ima za cilj dobrobit cele zajednice. U praksi, sportske organizacije tradicionalno su više posvećenije odnosima s medijima, za koje se smatra da obezbeđuju brži povraćaj "investicija" kroz publicitet koji generišu.

U skladu sa prethodno navedenim, služba za odnose sa javnošću ima zadatak da poveća komunikaciju između organizacije i spoljnog sveta, naročito kroz kanale masovnih komunikacija. Od tima zaduženog za odnose sa javnošću, između ostalog, se očekuje: da uspostavi, upravlja i održava čitav niz obostrano korisnih odnosa sa predstavnicima medija, lokalnom zajednicom, organima vlasti itd.; pomognu medijima da pravovremeno "pokriju" informacijama određeni sportski događaj; organizuju pres konferencije; pripremaju ažurne izveštaje, statistike i druge bitne informacije o sportistima/ timovima koje mogu biti interesantne široj javnosti, itd.

U suštini služba za odnose s javnošću ima za cilj da pomogne u izgradnji strateških veza sa zainteresovanim stranama, odnosno rešavanje njihovih probleme i iskorišćenje prilika, bez obzira da li se radi o pojedincima, malim ili velikim organizacijama, i kao takva može poslužiti pojedincima i organizacijama da izgrade uzajamno korisne odnose u ključnim oblastima.


Posao i odgovornosti PR menadžera u sportu
PR menadžeri u sportu zastupljeni su u različitim okruženjima, uključujući: profesionalne i amaterske sportske organizacije i klubove; profesionalne i amaterske lige; različite sportske programe i akcije; itd. PR menadžeri u profesionalnom i amaterskom sportu imaju gotovo identične osnovne odgovornosti, koje obuhvataju: negovanje publiciteta, vođenje statistike uspešnosti, upravljanje odnosa s medijima, kreiranje publikacija, itd.

Većina autora koja se bavila tematikom odnosa s javnošću, kao posao PR menadžera, između ostalog navodi: izgradnju odnosa s medijima, pisanje vesti i obaveštenja za javnost, pisanje govora, kreiranje audio i video materijala, kreiranje publikacija, planiranje i organizovanje specijalnih događaja, organizovanje konferencija za štampu, istraživanje i akciono planiranje kampanje... Pored toga PR menadžeri trebalo bi da redovno rade evaluaciju svojih rezultata u odnosu na trud koji su uložili, kako bi imali u vidu dokle su dogurali sa ostvarivanjem ciljeva kampanje, odnosno kako bi menadžment (klijent) mogao jasno videti povraćaj svojih investicija kroz rad i ostvarene ciljeve.

Odgovoran i uspešan PR menadžer obezbediće pravovremeno prosleđivanje najnovijih informacija svim relevantnim medijima, posebno obraćajući pažnju na trenutak kada treba proslediti određenu informaciju, tako da efekat bude najpovoljniji. Međutim, uspeh odnosa s javnošću retko rezultira samo iz jednokratnih aktivnosti kao što je sporadično slanje vesti i najava.

Neko ko je PR treba da odigra mnogo značajniju ulogu od puke podrške marketinškim aktivnostima. On/ ona treba da upravlja komunikacijom sa svim organizacijama, grupama i pojedincima koji se smatraju važnim činiocima za uspešno sprovođenje aktivnosti sportske organizacije. Tu može da spada komunikacija čija je svrha da promeni nečije mišljenje ili da predstavi/ dostavi informacije namenjene ciljanoj publici i/ili lokalnim interesnim grupama.


Osobine i veštine PR menadžera u sportu
Sposobnost da ubeđuje jezikom, usmeno ili pismeno, nesumnjivo je najvažnija odlika vrhunskog PR stručnaka. PR stručnjaci moraju da gledaju na stvari iz dva ugla: ugla medija i ugla klijenta. Oni kroje klijentov imidž i poruku kako bi zadovoljili potrebe medija, istovremeno izazivajući medije da o njihovom klijentu stvore sliku kakvu sami žele.

PR menadžer prilikom ubeđivanja medija (predstavnika medija) mora biti brz, pravičan, istinit, iskren i ljubazan. Navedene osobine govore same za sebe i umnogome doprinose sticanju kredibiliteta i stvaranju pozitivne slike o klijentu i/ili organizaciji koju predstavlja.

Prema Lariju Maršalu (Larry Marshall) PR menadžer, odnosno menadžer za odnose sa javnošću treba da poseduje: visoko stručno obrazovanje, ubedljiv nastup, sposobnost upravljanja, visok stepen inteligencije, sposobnost rasuđivanja, domišljatost, maštovitost, kreativnost, taktičnost u pregovaranju, fleksibilnost i izvestan šarm. S druge strane Vajt i Majers (John White i Andrew Myers) ističu poseban značaj posedovanja sledećih stručnih znanja: poznavanje procesa komuniciranja, poznavanje funkcionisanja medija, poznavanje principa odnosa sa javnošću, kreiranje strategije i utvrđivanje prioriteta, planiranje komunikacijskih programa, marketing, oglašavanje, upravljanje, budžetiranje, motivisanje...

PR menadžeri u sportu, pored dobre veštine komunikacije potrebno je da razumeju i jezik biznisa, odnosno kako organizacija funkcioniše, kako organizacija ostvaruje prihode, i kako strateški plan odnosa s javnošću zadovoljava sadašnje i buduće potrebe sportske organizacije.

PR menadžeri moraju dobro poznavati strategijsko i operativno upravljanje znanjem, koje obuhvata razvoj ciljeva i strategija za rešavanje problema, upravljanje komunikacionim programima, upravljanje ljudima i budžetom, ali i umeti iskoristiti prednosti i šanse koje im se ukažu. (David M. Dozier).


Značaj PR menadžera u sportu
Funkcija odnosa s javnošću u sportu, samim tim i PR menadžera, ogleda se kroz više različitih aktivnosti, ali je neophodno naglasiti da odnosi s javnošću predstavljaju jedinstvenu funkciju upravljanja koja doprinosi uspehu organizacije kroz svoj fokus na razvoj i održavanju odnosa s ključnim javnostima (zaposleni, finansijski akteri, akcionari, zajednice, vlade na različitim nivoima, mediji i sl.)

Sportski stručnjaci za odnose s javnošću služe pojedincima i organizacijama koji žele da izgrade i održavaju uzajamno korisne odnose u za njih ključnim oblastima s javnošću. Sportski stručnjaci za odnose s javnošću mogu pružiti savete o tome kako izbeći aktivnosti koje mogu naškoditi tim odnosima, a kada su greške već načinjene, oni mogu pružiti savete za ublažavanje i/ili potpuno popravljanje već  načinjene štete.

U suštini sportski stručnjaci za odnose s javnošću imaju za cilj da pomognu u izgradnji strateških veza sa zainteresovanim stranama,bez obzira da li se radi o pojedincima, malim ili velikim organizacijama. Njihov glavi cilj je da pomognu pojedincima i organizacijama da izgrade uzajamno korisne odnose u ključnim oblastima, odnosno da na najbolji način reše eventualne probleme i iskoriste prilike koje im se pružaju.


Literatura:
Gerila PR 2.0 - Majkl Levin
Sport public relations: Menaging stakeholder communication - G. Clayton Stoldt, Stephen W. Dittmore, Scott E. Branvold
Sport public relations and communication - Maria Hopwood, James Skinner, Paul Kitchin
Cases in public relations management - Patricia Swann
 
Autor: Marko Skorić
Objavljeno: 13.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Gerila PR u sportu
> Sam svoj PR u sportu
> Marketing iz zasede
> Internet marketing i sport
> Direktni marketing
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...