x

Marketing iz zasede

Marketing iz zasede
Širenjem marketinga sedamdesetih godina prošlog veka, najpre u neprofitnim a potom i u profitnom sektoru sa ciljem da se privuku značajnija sredstva neophodna za svakodnevno funkcionisanje dovelo je do razvoja čitave palete marketinških tehnika od kojih je u sportu svakako najrasprostranjenija tehnika sportskog sponzorstva. Veliki broj kompanija sponzorisanjem sporta (sportskih organizacija, takmičenja ili sportista) pokušavaju da povežu svoje proizvode i usluge sa sportom i trude se da na njih (sebe) preslikaju pozitivnu sliku koju sport nosi.

Smatra se da je sponzorstvo u sportu zadnjih decenija bilo jedno od najbrže rastućih tržišta na globalnom nivou, dok sa druge strane vlada mišljenje da je ovo tržište odavno postalo prezasićeno.  Povećana potražnja na tržištu sponzorstva u sportu primorala je kompanije (marketere) da pribegnu relativno novoj marketinškoj tehnici pod nazivom marketing iz zasede (eng. Ambush marketing) koja se uglavnom svodi na (zlo) upotrebu velikih sportskih manifestacija u reklamne svrhe, bez plaćanja odgovarajućih (sponzorskih) nadoknada organizatorima manifestacija.

Kompanije koje sebi ne mogu da priušte ili ne žele da budu zvanični sponzori velikih sportskih manifestacija pokušavaju na neki drugi načini da budu prisutni u javnosti uz određenu manifestaciju, a jedan od najefektivnijih načina je svakako marketing iz zasede. Kompanije (marketeri) uz pomoć marketinga iz zasede uglavnom pokušavaju da izbegnu visoke troškove koje uključuju sponzorstva velikih sportskih manifestacija, a sa druge strane žele da iskoriste popularnost, emocije i masovnost koje te manifestacije neminovno nose sa sobom.

Postoji više razloga zbog koga se kompanije odlučuju za marketing iz zasede u odnosu na klasično sponzorstvo, jedan od razloga može biti zato što kompanija nije uspela da nadmaši svoje konkurente u ponudi za sponzorska prava ili zato što to sebi finansijski ne može priuštiti, ili pak jednostavno želi da se reklamira bez potrebe da plaća naknadne troškove (naknadu za sponzorska prava).

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Visoka cena i potražnja za sponzorstvom u sportu svakako su bitno uticale na nagli razvoj marketinga iz zasede koji se može definisati kao: angažovanje na promociji svojih proizvoda i usluga vezujući (poistovećujući) ih najčešće za neku sportsku manifestaciju, njen sadržaj, popularnost ili ugled, pritom zbunjujući (obmanjujući) javnost da kompanija zaista ima neke veze (sponzorske ili druge) sa sportskom manifestacijom. Ovakav oblik marketinga nejčešće može biti viđen za vreme održavanj velikih sportskih manifestacija kao što su Evopska i Svetska prvenstva, Olimpijade, itd.

Marketing iz zasede u suštini predstavlja komenrcijalnu aktivnost koja koristi publicitet velikih sportskih manifestacija a koja se zasniva na reklamiranju koje ne podrazumeva plaćanje prava za reklamiranje organizatorima manifestacije. Marketing iz zasede jeste ciljano neovlašćeno reklamiranje-oglašavanje sa namerom da skrene (ukrade) pažnju publike (javnosti) sa određene sportske manifestacije odnosno sa njenih legitimnih sponzora.

Jedna od vodećih definicija marketinga iz zasede je svakako definicija profesora Davida Shania i Denisa Sendlera iz 1989. godine koja marketing iz zasede definiše kao: "Planirani napor (kampanju) od strane organizacije (kompanije) sa ciljem da indirektno poveže svoje proizvode usluge (brend) sa sportskom manifestacijom kako bi na osnovu toga stekli neka priznanja i beneficije koja su inače rezervisana samo za zvanične sponzore događaja".

Sa razvojem sporta u vrlo konkurentnu i unosnu industriju, sve više se postavlja pitanje isplativosti visoko plaćenih sponzorstava kad pojedine kompanije uspevaju da iskoriste situaciju i pokupe veći deo tržišnog kolača sa mnogo manje investicija, ali i etičnosti ovih drugih kompanija zbog nepoštovanja savesnih marketinško-tržišnih odnosa.

Nesumnjivo razvoj marketinga iz zasede u više različitih formi koji koristi sve veći spektar tradicionalnih i novih marketinških platformi podelio je mišljenja u svetu sportskog marketinga. Dok jedni na ovu marketinšku tehniku gledaju kao na parazitski marketing, drugi je na nju gledaju samo kao još jedan od vidova kreativnog marketinga, koji se može očekivati u svakoj konkurentnoj industriji.
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 11.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ