x

Sportska marketing agencija

Sportska marketing agencija
Postoji veliki broj marketinških agencija koje su zastupljene u sportu, ove agencije se međusobno razlikuju po veličini, budžetu, tipu klijenata kao i po obimu i vrsti usluga koje pružaju. Danas su marketinške agencije u sportu uključene ne samo prilikom pregovora, reklamiranja  i zaključivanja ugovora (sklapanja poslova), već pružaju i mnoge druge usluge, kao što su: klijent marketinga i podrške proizvodu, kreiranje događaja i njegov razvoj, zastupanje svojine i licenciranje, zastupanje u medijima, posredovanje i konsalting kod sponzorstva, istraživanje i evaluacija...

Marketinške agencije u sportu su uglavnom uključene u donošenju kreativnih odluka (rešenja) i odluka o izboru medija za prenošenje poruka. Svi oglašivači, po pravilu, koriste neki oblik medija da postignu planirane marketinške ciljeve. Upotrebom medija u marketinške svrhe oglašivači postižu bolje efekte reklamiranja, jer na lakši način publikuju svoj oglas (informaciju) široj javnosti.

Pitanje koje se najčešće javlja prilikom planiranja reklamne kampanje jeste da li kampanju sprovesti samostalno ili uz pomoć neke marketinške agencije (marketing agency) i kada je pravo vreme za to. U zavisnosti od veličine i tipa sportske organizacije može biti korisno, a i potrebno da se zaposli neka od marketinških agencija kako bi pomogla u razvoju i realizaciji pojedinih projekata.

U većini slučajeva marketinške agencije ne samo da kreiraju (osmisle) reklamnu kampanju, već i biraju medije čiji korisnici (gledaoci, slušaoci, čitaoci) pripadaju interesnim grupama za datu reklamnu kampanju. Takođe agencije biraju medijske kanale sa najvećim potencijalom za uspeh i zakupljuju medijski prostor i vreme na tim medijima kako bi se osigurali da reklamne poruke ciljaju odgovarajuće segmente tržišta.

Kako bi osigurali postizanje planiranih marketinških ciljeva i što bolje naciljali odgovarajuće tržište (potrošače), marketinške agencije se vrlo često odlučuju za istraživanje tržišta kako bi sačinile izveštaj o potencijalnom tržišu i potrošačima.

Predstavićemo vam neke od koraka  koje trebe da preduzmete pre nego što se odlučite da angažujete neku od marketinških agencija:
  • Pre angažovanja agencije potrebno je već imati spreman sveobuhvatni marketing plan koji će agencija kasnije sprovesti u delo, ili da se obezbedi da uz njihovu pomoć kreirate marketing plan.
  • Uverite se da je agencija zainteresovana za uspeh vašeg projekta i da svojim angažovanjem želi da vam pomogne da to ostvarite.
  • Izaberite agenciju koja ima sveobuhvatne marketinške veštine
  • Odredite ciljno tržište i kako najbolje (najlakše) doći do njega.
  • Ukoliko angažujete agenciju saznajte ko će  voditi vašu reklamnu kampanju, koja su njegova iskustva, stil i način vođenja kampanje.
  • Uverite se da ste pre početka sprovođenja kampanje dobili napismeno o svim aspektima kampanje koju će se za vas sprovoditi i da je to ono što ste zahtevali od marketinške agencije.
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 08.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ