Marketinška istraživanja u sportu

Menadžer za marketing i reklame organizuje istraživanje tržišta primenom posebnih postupaka prikupljanja, obrade i analize podataka. Rezultate istraživanja tržišne situacije prezentira/ saopštava izvršnom odboru kluba, menadžerima za sportsko-tehnička i ekonomska pitanja kao i stručnom štabu. Dobijena informacija se obrađuje u zavisnosti od postavljenih ciljeva, i u tom smislu biva modifikovana u zavisnosti od tržišne situacije. Pod uticajem saznanja dobijenih iz takvog istraživanja, dolazi do promena u planiraniu obrazovno-trenažnog rada odnosno organizacije usluga i uslova.

Pri kupovini elitnih sportista, pre potpisivanja ugovora o transferu, klubovi nad njima preduzimaju probne testove i medicinske preglede. Marketinška istraživanja nastoje da detaljno upoznaju tržište elitnih sportista ili vrste/ segmente sportskih usluga koje odgovaraju stanju i promenama fizičkih aktivnosti građana, njihove kupovne sposobnosti i sklonosti kupovine takvih usluga. Za donošenje odluka u skladu sa tržišnom situacijom, marketinška istraživanja imaju zadatak da otkriju i prate potencijalne konkurente i njihove mogućnosti, način ostvarivanja reklamiranja i odosa s javnošću (sopstvene mogućnosti ili oslonac na agencije za marketing i reklamu).

Pošto se tržišna situacija stalno menja, istraživanja teku neprekidno. Marketinška istraživanja su neophodan oslonac donošenja marketinških odluka. Marketinška istraživanja podrazumevaju prikupljanje novih podataka, njihovu obradu, analizu i prikazivanje/ prezentaciju na određeni način. Posebni ciljevi takvih istraživanja su 1) ograničavanje stepena nesigurnosti odlučivanja o tržištu i 2) potreba stalnog praćenja i kontrolisanja marketinških aktivnosti.

Tačnost i uspeh odluka menadžmenta sportske organizacije zavisi od umešnosti izvođenja marketinških istraživanja. Takva istraživanja se izvode po sledećem redosledu: 1) Definisanje problema koji treba da se reši, 2) Određivanje potreba za informacijama, 3) Prikupljanje informacija, 4) Prenos rezultata istraživanja.

U marketinškim istraživanjima u sportu mogu da se koriste metodi koji su razrađeni u istraživanjima tržišta potrošnih dobara: 1) Korišćenje primarnih i sekundarnih izvora prikupljanja podataka o tržištu sportskih usluga, 2) Primena istraživačkih instrumenata, 3) Metoda kontakta sa predmetom istraživanja.
 
Autor: N/A Objavljeno: 06.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...