Marketing u sportskoj organizaciji

Delovanje sportske organizacije u oblasti marketinga koncentriše se oko problema i pojava na tržištu. Sadržina tog delovanja je stvaranje korisnih efekata za kupce dobara i klijente/ korisnike usluga u pogledu oblika, mesta, vremena i posedovanja.

Jedna uprošćena definicija marketinga kaže da je to "ukupnost svih aktivnosti u vezi sa politikom prodaje, s ciljem stvaranja, očuvanja ili širenja tržišta". Marketing je od strane Američkog udruženja za marketing definisan kao obavljanje poslovnih aktivnosti koje usmeravaju toka dobara i usluga od proizvođača do potrošača ili korisnika.

Nije dovoljno da se samo proizvede materijalno dobro ili pripremi nematerijalna usluga. Proizvod mora da se transportuje, lageruje (smesti u magacin), da mu se utvrdi cena, da se reklamira i proda krajnjem kupcu. Pripremljena usluga treba da se ponudi i pruži na odgovarajućem mestu i u vreme pogodno korisniku, da se utvrdi njena cena, da se reklamira i naplati.

Navedene definicije obuhvataju uži sadržaj pojma marketinga. Treba takođe imati u vidu široki smisao marketinga kao poslovne filozofije (koncepcije) koja u marketingu nalazi ključ za postizanje ciljeva organizacije, koji se sastoji u određivanju potreba i želja ciljnih tržišta i u njihovom uspešnijem i delotvornijem zadovoljenju u poređenju sa konkurencijom.

U suštini, koncepcija marketinga je orijentacija organizacije na potrebe i želje kupca, ona teži njegovom zadovoljavanju kao svom glavnom cilju.
 
Autor: N/A Objavljeno: 06.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...