x

Sport i H1N1

Sport i H1N1
Zbog sve alarmantnijih podataka oko pandemije novog gripa postavlja se pitanje kako će se cela ova situacija oko širenja virusa tipa H1N1 reflektovati na sport?  Kako zaštititi gledaoce, sportiste i zaposlene u sportu ?

Šta je virus H1N1?
Virus H1N1 predstavlja novu vrstu gripa koja se prenosi sa osobe na osobu i izaziva iste simptome kao i običan grip. H1N1 virus prvi put je otkriven u Meksiku prošlog proleća. U roku od samo nekoliko meseci virus se proširio na mnoge zemlje širom sveta, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da u junu proglasi pandemiju novog gripa (u medijima poznat još i kao "svinjski grip")

Kako se prenosi virus H1N1?
Svinjski grip se prenosi kapljično sa životinje na čoveka, ali i sa čoveka na čoveka. Izaziva probleme disajnih organa koji po simptomima podsećaju na običan grip. Prenosi se kijanjem, kašljanjem, rukovanjem, poljupcem i indirektnim kontaktom sa obolelom osobom ili nosiocem virusa. Period inkubacije traje 7 dana koliko je potrebno da prođe od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma. Simptomi su jako identični kao i kod svakog drugog tipa gripa - kašalj, curenje iz nosa, kijanje, bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolja i povišena temperatura.

Zaštita protiv virusa H1N1
Vakcina protiv virusa H1N1 postoji, međutim zbog velike potražnje i malih proizvodnih mogućnosti nema je u slobodnoj prodaji, za distibuciju vakcina će  biti potreno više vremena, tako da će se vakcinacija sprovesti najpre na ljudima koji su najugroženiji. Dok vakcina ne postane lako dostupna svima naučni savet sportske medicine (Sport Medicine & Science Council) preporučuje sledeće preventivne mere koje treba preuzeti kako bi se sportisti zaštitili od zareze.Stručni štab sportske organizacije (kluba) treba da ukaže sportistima, svim zaposlenima i njihovim porodicama na potrebu za zajedničkom saradnjom na svim aspektima u vezi higijene, a posebno za sprečavanje prenosa virusa H1N1 i njegovog daljeg širenja.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">

  • Igrači koji osete simptome bolesti trebalo bi da o tome obaveste svoje roditelje, trenere, medicinsko ili drugo osoblje koje je za to zaduženo. Treneri su dužni da zaražene sportiste drže dalje od sportskog kolektiva kako virus ne bi preneli na ostale sportiste. Zaraženim igračima se preporučuje da posete svog lekara ukoliko osete bilo koji od simptoma virusa H1N1 radi daljeg lečenja, i da se aktivnom treniranju vrate tek pošto se potpuno oporave.
  • Sportiste treba podsticati na održavanje higijene i redovno pranje ruku naročito posle rukovanja sa sportskom opremom, jer  često pranje ruku sapunom i vodom predstavlja jedan od najboljih načina za prevenciju koji se preporučuje.
  • Sportistima se preporučuje da kada kijaju ili kašlju, usta umesto rukom prekrivaju maramicom ukoliko su u mogućnosti, a ako nisu da kašlju ili kijaju pod pazuh (iliti mišicu).
  • Sportistima se takođe savetuje da pokušaju da ne dodiruju rukama svoja usta i nos, kako bi smanjili mogućnost da se zaraze ili zarazu prenesu na svoje saigrače.
  • Obezbediti sportistima da svako ima svoju bocu za vodu, koja je jasno obeležena, kako bi se izbeglo mešanje boca. Takođe se preporučuje da se prilikom pijenja ukoliko je to moguće izbegava direktan kontakt usana i grilca boce.
  • Sportisti ne bi trebalo da između sebe dele peškire, odeću, sapun, boce za piće, i ostale lične predmete. Takođe se preporučuje da se upotrebljeni peškiri, oprema, itd. posle upotrebe sklone  od igrača koji se nalaze na klupi ili pored terena.
  • Sportistima se preporučuje ukoliko žele da zaštite svoj imuni sistem da obezbede sebi dovoljno sna, da ne preteruju sa treniranjem (da izbegavaju pretreniranost) i da sebi obezbede pravilnu i redovnu ishranu bogatu vitaminima.
Mere koje su do sada preduzete protiv virusa H1N1 u svetu i kod nas
Sve alarmantniji podaci o broju zaraženih i umrlih od virusa tipa H1N1, koji je širom sveta već odneo nekoliko hiljada života naterao je neke zemlje i njihove sportske saveze da reaguju i zaštite svoje sportiste.

Prva utakmica koja je otkazana u Evropi zbog opasnosti od širenje virusa H1 N1 bio je derbi Francuskog fudbalskog šampionata PSG - Marsej; Britanska agencija za zaštitu zdravlja zatražila je da se zabrani igračima da pljuju po terenu, jer se tim činom povećava opasnost od širenja zaraze; Italijanski olimpijski kompitet doneo je odluku da sve sportiste koji će da učestvuju na ZOI u Vankuveru 2010. godine budu podvrgnuti vakcinisanju protiv virusa tipa H1N1. Kod nas slične mere vakcinacije protiv virusa tipa H1N1 najavio je i košarkaški klub Partizan. Dok su fudbalski klub partizan i neki drugi klubovi iz Srbije svoje igrače i stručni štab vakcinisali protiv sezonskog gripa.

Poznato je da sportisti imaju veći imunitet u odnosu na "običnog" čoveka, ipak i pored toga sportisti spadaju u visoko rizičnu grupu, jer često putuju, u čestom su kontaktu sa velikim brojem ljudi na takmičenjima, itd. Da bi ste koliko toliko zaštitili od moguće zaraze virusom H1N1 potrebno je da poštujte predloge - savete lekara i stručnog osoblja, da dodatno ojačate svoj imuni sistem i da se redovno informišite o novom virusu.

Ostanite zdravi i bavite se sportom!
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 17.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ