x

Fizička aktivnost i infekcije

Fizička aktivnost i infekcije
Sportisti nisu imuni na infekcije. U stvari, tokom intenzivnog treninga i perioda takmičenja, kao i tokom dugih putovanja sportisti su skloniji razvoju infekcija. Uobičajene infekcije kod sportista uključuju infekcije gornjih delova respiratornog trakta (sportisti koji se bave sportovima izdržljivosti), infekcije kože (sportisti koji se bave kontaktnim sportovima) i infekcije koje se javljaju u vodi (sportisti koji se bave sportovima u vodi). U novije vreme, globalni rizik oboljevanja od humanog virusa imunodeficijencije (HIV, SIDA) posebno je prisutan u zemljama u razvoju i predstavlja pretnju i za mnoge sportisteInfekcije gornjih delova respiratornog trakta (IGDRT) mogu se definisati kao akutno oboljenje koje zahvata nazofarinks; karakteriše se lokalnim i ponekad sistemskim simptomima, obično je prouzrokovano velikim brojem različitih virusa.

Infekcije gornjih delova respiratornog trakta su najčešće infekcije u odrasloj populaciji, uključujući i sportiste. Prosečna odrasla osoba oboli 2 do 5 puta godišnje. Da ll fizicka aktivnost povecava ili smanjuje rizik od infekcija gornjeg dela respiratornog trakta? Postoje neki medicinski dokazi da je fizička aktivnost velikog intenziteta (>80% maksimalnih sposobnosti) i produženog trajanja (>60 minuta) povezana sa smanjenjem imuniteta, koji traje do 24 časa posle fizičke aktivnosti. Izgleda da se tokom ovog penoda povecan rizik oboljevanja od infekcije gornjih delova respiratornog trakta, što se posebno odnosi na sportiste čiji je trening visiokog inteziteta. Nasuprot tome, fizička aktivnost manjeg intenziteta (<70% maksimalnih sposobnosti) izgleda da štiti organizam od infekcija gornjih delova respiratornog trakta. Postoje dokazi da i unošenje vitamina C u dozi od 500 mg/dan štiti od IGDRT. Mogu se primeniti sledeće mere predostrožnosti da ne bi došlo do razvoja infekcija gornjih delova respiratornog trakta:
  • napravite što veći razmak između intenzivnih naprezanja i takmičenja;
  • izbegavajte pretreniranost i stanje hroničnog zamora;
  • izbalansirana ishrana;
  • spavajte dovoljno; i
  • uzimajte 500 mg dnevno vitamina C tokom perioda napornih treninga.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">

Kada se sportista može ponovo uključiti u sportske aktivnosti posle infekcija gornjeg dela respiratornog trakta? Ako je infekcija praćena opštim simptomima, treba izbegavati fizičke aktivnosti 14 do 21 dan nakon povlačenja simptoma. Opšti simptomi su:
  • temperatura;
  • mijalgija (bol u mišićima);
  • tahikardija (ubrzani otkucaji srca);
  • opšta malaksalost i
  • otečene limfne žlezde.
Ako infekcija gornjih delova respiratornog trakta nije povezana ni sa jednim od gore navedenih simptoma, može se dozvoliti u pojedinim slučajevima, posle konsultacije sa lekarom, blaga fizička aktivnost. Povlačenju simptoma, može se otpočeti sa umerenom fizičkom aktivnošću. Termin "plivačko uvo" koristi se da bi se definisao bilo koji inflamatorni proces koji se uobičajeno javlja u uvu sportiste koji se bavi sportovima u vodi. Termin opisuje različita stanja koja se javljaju na spoljašnjem ušnom kanalu ili srednjem uvu plivača. Najučestalije oboljenje spoljašnjeg ušnog kanala koje se javlja kod sportista koji se bave sportovima u vodi je otitis externa - upala spoljašnjeg ušnog kanala. Druga oboljenja su koštana egzostoza spoljašnjeg slušnog kanala i infekcija srednjeg uva - otitis media. 
Autor: N/A Objavljeno: 09.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ