Fizička aktivnost i alergije
Kod osoba sa predispozicijom fizička aktivnost može delovati kao stimulans za alergijsku reakciju. Alergijska reakcija je imunološki odgovor na izlaganje fizičkim ili hemijskim stimulusima. Izlaganje stimulusima rezultuje oslobađanjem vazoaktivnih supstanci iz aktiviranih ćelija ili iz enzimskih procesa. Ove supstance su odgovorne za vazodilaciju i bronhospazam koji se klinički ispoljava kao osip na koži ili vizing prilikom disanja.

Urtikarija
Urtikarija je alergijska reakcija koja se karakteriše nejednakim crvenim osipom kože koji svrbi (obično 10 do 15mm u prečniku) i koji se razvija 2 do 30 minuta posle početka aktivnosti. Osip uobičajeno počinje u gornjim delovima grudnog koša i na vratu i može se proširiti na druge delove tela. Postoji više različitih tipova urtikarije:

Holinergička urtikarija je značajno manja (od 1 do 3 mm u prečniku) od tzv. klasične urtikarije. Ona se razvija kao odgovor na druge fizičke stimuluse kao što su ankcioznost, toplota i znojenje. Program fizičke aktivnosti u kome se opterećenje postepeno povećava može doprineti razvoju tolerancije na ovo stanje.

Urtikarija hladnoće razvija se kao odgovor na izlaganje hladnoći i može da utiče na takmičarsku sposobnost u uslovima hladnog zimskog dana ili kod plivača u hladnoj vodi. Urtikratija na hladnoću najbolje se leči izbegavanjem izlaganja hladnoći a njeni simptomi mogu biti tretirani antihistaminicima.

Lokalizovana urtikarija na toplotu je retka, dešava se kao odgovor na lokalnu primenu toplote i teško se leči.

Solarna urtikarija i urtikarija na vodu su takođe retka stanja prouzrokovana izlaganjem suncu ili vodi. U oba slučaja lečenje uključuje sprečavanje uticaja iritansa, svetlosti i vode primenom potpune zaštite od sunčevih zraka i neutralnih ulja za kožu.

Dermografizam
Dermografizam je alergijska reakcija koja se karakteriše modrim linijama koje nastaju 1 do 3 minuta posle nadražaja kože. Lečenje antihistaminicima je uspešno i efikasno u većini slučajeva.

Angioedem
Angioedem (odložena urtikarija izazvana pritiskom) karakteriše se otokom koji nastaje 4 do 6 sati nakon primene pritiska na kožu (uska obuća, odeća). Lečenje uključuje izbegavanje pritiska na kožu ili korišćenje lekova.

Anafilaksa izazvana fizičkom aktivnošću
Anafilaksa izazvana fizičkom aktivnošću (exercise-induced anaphylaxis - EIA) je retka ali ozbiljna reakcija na fizičku aktivnost. Karakteriše se gigantskim urtikarijama 10 do 15 mm u dijametru, opstrukcijom gornjeg respiratornog trakta, hipotenzijom, angioedemom, gastrointestinalnim kolikama i glavoboljama koje traju do 72 sata.

 
Autor: N/A
Objavljeno: 12.06.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Duvanski dim i sportisti
> Bolest putovanja i sport
> Sport i H1N1
> Fizička aktivnost i dijabetes
> Fizička aktivnost alkohol i kofein
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...