Anksioznost u sportu i u sportskim aktivnostima

Anksioznost je nejasna strepnja, neodređen strah, osećanje teskobe i nesigurnosti. Kao neodređen strah, čiji izvori nisu izvan nas, nego u nama, anksioznost se javlja povremeno i obično ne traje dugo. Ako je njegovo trajanje produženo i ako se javlja u sklopu drugih simptoma, onda je reč o neurozi. U tom slučaju anksioznost predstavlja ozbiljniji simptom. Frojd je smatrao da u osnovi svih neuroza leži anksioznost i da se javlja onda kada između ida, ega i super-ega, kao osnovnih delova ličnosti, dođe do ozbiljnijih sukoba. Psihoanalitičari smatraju da zaslugu za anksioznost i njeno delovanje u sferi nesvesnog imaju potisnuti i društveno neprihvatljivi impulsi, pre svega seksualne i agresivne težnje.

Anksioznost je, dakle, neodređeni strah ili strah od straha, čiji je izvor u nama. Moguće je, međutim, da dođe do pomeranja ili premeštanja tog straha iz naše unutrašnjosti na neki spoljašnji konkretan predmet ili objekat. U tom slučaju se javlja iracionalan strah od tog predmeta ili situacije. Po nekim psihoanalitičarima tako nastaju fobije. Postoje i tumačenja po kojim fobije nastaju emocionalnim uslovljavanjem. Postoje i shvatanja po kojim je anksioznost delimično i genetski determinisana. U prilog tome ide i činjenica da postoje ljudi koji su već od ranog detinjstva pokazivali strašljivost i često plašljivo izčekivanje i određene simptome u skladu sa tim (lako crvenjenje, preznojavanje, lupanje srca, lako zbunjivanje, ,,bežanje" od javnog nastupa i sl.)

O anksioznim ličnostima govorimo ako je anksioznost kod određenih osoba prisutna često i ako traje. Takve osobe gotovo stalno strepe, predviđaju da će se desiti nesto neočekivano, ružno i neprijatno. Anksioznost je prisutna i u sportu, bez obzira da li se radi o anksioznosti kao stanju ili o anksioznosti kao trajnoj osobini ličnosti. Kao stanje anksioznost se češće javlja kod mladih sportista, kod onih koji pokazuju nesigurnost, nesamostalnost, koji nemaju dovoljno samopouzdanja i koji su emocionalno nestabilni. Osećanje strepnje, nesigurnosti, teskobe i neodređenog straha se negativno odražava na sportsko postignuće.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Zbog slabije koncentracije na konkretne zadatke u igri ili takmičenju, pokreti su nesigurniji i neprecizniji, greške su češće, a ponašanje u aktivnosti koja se odvija je konfuznije. Takođe treba dodati da anksioznost manje dolazi do izražaja na treninzima i manje značajnim takmičenjima. Naime, sa većim stepenom odgovornosti i sa većim značajem nastupa, rastu šanse da anksioznost ,,bukne" i da se negativno odrazi na učinak i celokupno ponašanje pojedinca koji je anksiozan, a često i ostalih sportista, jer anksioznost može i ,,zarazno" da deluje i da se prenese i na ostale sportiste, pogotovo na mlade, neiskusne i nesigurne. U sportu i sportskim aktivnostima anksioznost je ozbiljen problem i treba mu prići stručno i odgovorno. Deo posla oko redukovanja ovog stanja ili osobine ličnosti mogu da obave i iskusni trneri. U ovom slučaju se preporučuje sledeće:
  • Obavljati povremene razgovore sa sportistom o njegovoj anksioznosti;
  • Dati šansu sportisti da iznese svoje viđenje anksioznosti i načina kako se problem može rešiti;
  • Anksioznost vezivati za prijatne situacije;
  • Postepeno gurati sportistu u ,,vatru" (princip postupnosti i sistematičnosti);
  • Omogućiti sportisti da se ,,kali" kroz kraće i povremene nastupe na većim i značajnijim takmičenjima;
  • Pohvaliti ill na neki način nagraditi sportistu kod koga je došlo makar i do malog redukovanja anksioznosti (Torndajkov zakon efekta) itd
Ako je anksioznost kod određenih sportista izrazitija i trajnija manifestacija, onda je angažovanje psihologa neophodno, tim pre što postoje testovi i skale kojima je moguće izmeriti prirodu i stepen anksioznosti i što postoje isprobani načini kako anksioznost može da se redukuje, pa i prevaziđe. To je posao psihologa u okviru psihološke pripreme sportista.

Autor: N/A
Objavljeno: 08.06.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Sportovi za decu sa epilepsijom
> Upravljanje stresom u sportu
> Kineziološki aspekti stresa i antistresa
> Epilepsija i sport
> Uticaj duvanskog dima na sportiste
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...