x

Zdravlje - Mudra investicija

Zdravlje - Mudra investicija
Analizirajući  činjenično stanje današnjice  naročitim osvrtom na teritoriju Republlike Srbije, da se primetiti nagla promena kvaliteta života celokupnog stanovništva u proteklih par godina. Počev od tempa življenja, izloženih pritisaka svakog zaposlenog, socijalizaciji, načinu i kvalitetu ishrane i sl, sve više primećujemo haos i nesklad u životima mnogih.

Da bi održali balans i sklad tela i duha i odgovorili na brojne i sve češće promene i zahteve iz oblasti života, potrebno je samo malo volje,  pronalaženje najpogodnije metode ili tehnike opuštanja i najpre, velikog interesovanja za sebe tj, interesovanja za unapređenje sopstvenog zdravlja. Dakle, i um i telo prilagoditi savremenim uslovima života, pronaći i primeniti određene vidove aktivnosti, kako umnih tako i fizičkih u postizanju naprednijeg nivoa psihofizičkog razvoja.

Brojni su izbori u postizanju navedenog. Prednost bi dala raznim sportsko rekreativnim tehnikama kao što su hodanje, trčanje, pešačenje, kombinacije aerobnih treninga, plivanje i ostali vidovi rekreacije kao i profesionalni vidovi sporta. Spisak je dug i šarolik, a učinak ogroman. Najpre, u pronalaženju određene oblasti interesovanja i zanimanja (hobi), psihičkom zadovoljstvu u postizanju određenih rezultata po završenom treningu, osećaj sreće, radosti i mira, oslobađanju fizičke napetosti organa, okretljivosti, razgibanosti, izbacivanju masnoće i toksina iz organizma, regulisanju krvnog pritiska i kardiovaskularne efikasnosti još ako svemu ovome dodamo postizanje vitkosti mišića odnosno celokupnog tela, onda smo spojili lepo i korisno.

Započeti ili završiti dan minimum 40-minutnom rekreacijom bar tri puta nedeljno od velikog je značaja i zlata vredno. Dovoljno je za početak dati šansu sebi, suočiti se sa lenjošću koja je uglavnom najveća prepreka i strpljivo sačekati određeno vreme ne bi li se efekat osetio i uočio. Dakle volja na prvom mestu i vera u pozitivan ishod.

Jako je bitna i medijska podrška sportskog menadžmenta u pokretanju i motivisanju šire mase. Javni treninzi, internet, TV i radio reklame , bilbordi i sl. mogu dosta uticati na pojedinca u odabiru sporta kao vida ulaganja u bolje zdravstveno stanje. Još jedan nezaobilazni i neodvojiv faktor u postizanju navedenih efekata je svakako ishrana. Veganska ishrana na primer zauzima sve veći značaj i upotrebu među sve brojnijom populacijom. Sveža sirova hrana najsigurniji je i najbezbedniji vid uzimanja vitamina i minerala u njihovom punom sastavu. Ne termički obrađena, odlikuje se pre svega bogatstvom enzima koji nam pružaju mladalački izgled, krepkost i svežinu kako unutrašnjih organa tako i svetlinu i mekoću kože, laku svarljivost, lakoću spremanja obroka i užina a recepata je mnogo.

Ono što sam možda trebala reći na samom početku reći ću sada. Ja sam rekreativac  i od nedavno vegan. Sve gore navedeno je savet iz ličnog iskustva i obećanje da se pozitivni rezultati mogu postići čak i ako nikada ranije niste gajili nikakve simpatije prema sportu a želite unaprediti svoje mentalno i fizičko zdravlje. Moguće je samo ako se potrudite sagledati stvari iz drugog ugla i promenite način mišljena, navike, jednom rečju stil života.

Odgovorimo na savremene promene savremenim odgovorima punoćom sportskog skladnog duha. Zanimljiva je činjenica psihologa Džozefa Marfija da na svakih jedanaest meseci obnavljamo svoje telo. A ja Vas pozivam u obnavljanju istog minimum tri puta nedeljno. Kao što rekoh, punoća doživljaja je neopisiva ukoliko započnete ili završite svoj dan bilo kojim vidom treninga  na bilo kom mestu. Ja ću svoj trening odraditi već sutra ujutru. A Vi?
 
Autor: Mirela Hodžić Objavljeno: 10.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ