x

Sportisti i san

Sportisti i san
San je preko potreban za normalno funkcionisanje čitavog organizma.  Za jednog sportistu koji ima aktivan dan, ispunjen treninzima koji su prožeti psihičkim i fizičkim naporom može se reći da je uloga redovnog sna presudna za kvalitetno bavljenje određenim sportom.

Kod profesionalaca, a i kod rekreativaca povećava se rizik od moguće povrede. I dok veliki broj sportista rešenje vidi u kupovanju skupe opreme koja će ih "čuvati" od ozleda, jedan od ključnih rešenja za smanjenje rizika od povreda je ustvari san. Pojedini istraživači san nazivaju i lekovitim jer se u toku njegovg trajanja  povećava lučenje hormona rasta, a hormon stresa se umanjuje. Regeneracija i oporavak u mišićima tetiva i zglobovima događa se tokom sna.

Za budno stanje se može reći da je ono stanje stresa kako mentalnog tako i fizičkog. Mišići, zglobovi, tetive... trpe određeni nivo stresa i tada dolazi do nastanka zamora i oštećenja. Energetske zalihe se troše, a hormon stresa koji telu omogućava reakciju se luči.  Dugoročnim lučenjem  ovog hormona dolazi do razgradnje mišića i ćelija.

Dok spavamo mišići, tetive i zglobovi se oporavljaju  od svih oštećenja koja su nastala tokom dana. Radi se o oštećenjima koja su veoma mala, ali ukoliko dođe do toga da se nedovoljno spava nekoliko dana, posledice počinju da se primećuju. Za normalno funkcionisanje neophodno je da se spava više sati i to bez prekida.

Prema jednom istraživanju sportisti koji spavaju najmanje osam sati tokom noći, rizik od povreda smanjuju čak za 68 odsto. U prilog povredama idu i umor i isrpljenost koji nastaju usled nedovoljno sati sna. Do povreda dolazi uglavnom onda kada nastupi zamor, a to je pred kraj utakmice. Kod sportista je i koncentracija od izuzetne važnosti, ako nema dovoljno sna dolazi i do pada koncentracije koja je presudna za tehniku i pokret i opet se vraćamo na staru priču, a to je da je tada i mogućnost da nastupi povreda veća. Na posletku treba napomenuti da je za aktivnog sportistu potrebno između 8 i 9 sati sna.
 
Autor: Sanela Kesegi Objavljeno: 16.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ