x

Evropska iskustva u sportu za decu kroz zakone i prava

Evropska iskustva u sportu za decu kroz zakone i prava
Ne postoji nedostatak merodavnih regulatornih i zakonskih propisa. Problem je više kulturne prirode i odnosi se na današnje prevladavajuće društveno shvatanje, a to je i razlog zašto je važno demistificirati takmičarski sport za vrlo mlade osobe, te sprovoditi postojeće zakonske propise.

Kako je Clastres rekao, opisujući različite korake u politici poduzete u vezi s Deklaracijom o pravima deteta i primećujući kako se politika slabo primjenjuje u nekim slučajevima: "Deca imaju prava čak i ako su talentovana za sport"

Od 1982. dečji sport jedna je od tema kojima se bavi Odbor za razvoj sporta koji je upozorio na ono što možemo nazvati pristupom "usmerenim na odrasle". U nastojanju da se prioritet pridoda dečjim vlastitim ciljevima i standardima umesto da se deca teraju da čine ono što odrasli žele uz moguće negativne učinke na njihov razvoj. Odbor je 1998. izjavio: "Sport za odrasle više ne treba biti jedini ili prevladavajući didaktički model: treba zadržati   raznolikost pedagoških pristupa" (CDDS (98) 90, sv. II., str. 23, str.33).

Nedavno se ispitivanje fizičkih sposobnosti počelo primenjivati ne samo među decom školskog uzrasta već i među drugim grupama, posebno onima iznad 75 godine (sport for all).Kao posledica izveštaja profesora Eloa, Savet Europe 1996. godine dao je niz preporuka o vrhunskom sportu, zahtevajući, uz ostalo, da se takmičenja održavaju u razumnim intervalima, te da se uvedu niža dobna ograničenja (između 16. i 18. godine) za međunarodna takmičenja.

Gledajući izvan okvira primene propisa i zakona, Savet je takođe naglasio važnost ponovnog učvršćivanja osnovnih tradicionalnih vrednosti u sportu, naime fer-pleja i sportskog duha, te ključnu ulogu volonterskoga pokreta.

U sklopu nastojanja da se osigura okvir za razvoj sporta u duhu Europske konvencije sporta, 2001. godine revidiran je Kodeks sportske etike iz 1992. Kodeksom koji je prilagođen Preporuci R(92) 14 rev Odbora ministara) utemeljenim na konceptu fer-pleja, koji je ugrađen u njegov naslovni moto "Fer-plej - pobednički put", uređena je "borba protiv pritisaka modernoga društva". U 2004. Godini u povezanoj se inicijativi provodilo osnivanje Europskog dečijeg parlamenta.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 10.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ