Pojam sportskog prava
Sportsko pravo je jedna od novijih grana pravnog sistema. Zasnovana je na predmetnoj sistematici i kao takva, ima mešovita obeležja. Ona obuhvata temeljna načela i konkretna normativna rešenja koja su do nedavno pripadala sferi ustavnog, građanskog, krivičnog, upravnog i drugih klasičnih grana prava. Objedinjavanje navedenih segmenata u zasebnu sistemsku celinu je pre svega motivisano praktičnim potrebama. Sport je u savremenom društvu postao visokoprofitabilna poslovna aktivnost. Usled toga su otvorena mnoga pitanja koja zadiru u domen ustavnog prava, javila se potreba za novim vrstama obligacionih i privrednih ugovora, za specifičnim regulisanjem krivične I odštetne odgovornosti i sl.

Sportsko pravo, odnosno njegova pravna regulativa, je vrsta prava koja određuje područje rada pravnih odnosa koji se razvijaju na polju sporta, kao i zahteve nastale iz sportskih aktivnosti. To je pravno područje koje propisuje specifične odluke sportskih aktivnosti. Specifičnost se ogleda u socijlnim i obrazovnim aktivnostima, u poštenoj i fer igri, fer nadmetanju kao obliku obrazovanja i kulture. Odnosi u sportu se ne mogu zamisliti izvan pravne regulative koje definišu sportsko pravo.

U užem smislu sportsko pravo i pravna regulativa u sportu pokrivaju polje sportskih aktivnosti i određuje svet sporta, odnose unutar sportskih dešavanja, kao i sportske događaje. Sportsko pravo takođe, određuje zahteve nastale na polju sporta u toku dešavanja sportskih aktivnosti i na račun samih aktera tih dešavanja. Ono teži da reguliše probleme nastale u sportu i da predloži specifično i naučno dokazano rešenje, tako da bi pravni zakoni određivali svet sporta. Jedino upotrebom ovih zakona sport može da igra ozbiljniju ulogu u ljudskom društvu, za dobrobit onoga zbog čega je i osmišljen.

Sport i pravna regulativa ogledaju se u dubokoj povezanosti, jer najznačajniji i najosnovniji element sporta, je njegovo pravno regulisanje. To se posebno odnosi na takmičarsku regulativu kao i na ostale prateće elemente organizacije sporta. Osim toga sportske aktivnosti se često odvijaju izvan državnih granica, pri čemu dolazi do izražaja i njihova međunarodnopravna dimenzija. Sve to je uticalo da se na nacionalnom, a u poslednje vreme i na međunarodnom nivou, naglo razviju posebne pravne regulative iz kojih je proistekla specifična pravna praksa.

Pravna nauka u ovom trenutku zaostaje za praktičnim potrebama. Evidentno je da nedostaju ozbiljnije analize mnogih pravnih principa, instituta i konkretnih normativnih rešenja koja su nastala kroz aktivnost zakonodavnih organa, sudova i različitih sportskih asocijacija. Taj problem je opšteg karaktera. On je prisutan u mnogim zemljama, uključujući i one sa najrazvijenijim pravnim sistemima.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 07.06.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Paradoksi zakona o sportu Srbije
> Evropska iskustva u sportu za decu kroz zakone...
> Ugovori u sportu i maloletnici
> Ugovorno pravo u sportu
> Pravno uređenje odnosa u sportu
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...