Fandrajzing
U domenu sporta fandrajzing (Fundraising) predstavlja zbir procesa koji imaju za cilj obezbeđivanje sredstava kako novčanih tako i materijalnih. Putem pregovaranja i prikupljanja fandrajzing može obezbediti dodatna sredstva van redovnih budžetskih tokova. Ova sredstva mogu biti bilo koja sredstva koja imaju neku vrednost za sportsku organizaciju (npr. novac, oprema, usluga) i prikupljaju se putem donacija. Glavni razlog korišćenja fandrajzinga je da se poboljša finansijska osnova sportske organizacije.

Fandrajzing predstavlja značajan način za poboljšanje finansijske osnove sportske organizacije (naročito kod neprofitnih organizacija) omogućavajući joj da prikupi dodatna sredstva koja su joj potrebna. Cilj fandrajzinga nije samo prikupljanje finansijskih sredstava, primarni zadatak je pronalaženje novih ali i zadržavanje starih donatora koji će svojim donacijama pomoći sportsku organizaciju.

Donacije se ne moraju ogledati samo u novcu, donacije mogu biti u vidu opreme ili usluge od koje će sportska organizacija imati neku korist. Primera radi donacija se  može ostvariti u vidu sportske opreme, u tom slučaju sportska organizacija preusmerava finansijska sredstva koja su bila namenjena za kupovinu opreme na neku drugu stranu.   

Svaki fandrajzing projekat je donekle različit u zavisnosti od situacije, okruženja i okolnosti u kojima se sprovodi. Za uspešno sprovođenje projekta prikupljanja sredstava potrebno je da se razradi taktika, da se ideje prilagode potrebama organizacije i situaciji u kojoj se nalazi.

Veština obezbeđivanja sredstava za sportske organizacije složen je zadatak kome treba posvetiti dosta pažnje. Najvažnije marketing tehnike koje treba primeniti za uspešno prikupljanje sredstava su: odnosi sa javnošću, marketing i istraživanje tržišta, lobiranje.

Predložene aktivnosti koje se najčešće koriste prilikom prikupljanje sredstava odnosno fandrajzinga:
  • identifikovanje potencijalnih darodavaca,
  • pristupanje potencijalnim darodavcima,
  • prezentovanje projekta za koji se sredstva prikupljaju,
  • prezentovati koristi koje bi darodavci mogli da imaju,
  • prezentovati plan trošenja sredstava od strane organizacije,
  • zahvaliti se potencijalnom darodavcu (bez obzira da li je nešto priložio ili ne),
  • izbegavati "agresivan" pristup prilikom prikupljanju sredstava.
 
Autor: Marko Skorić
Objavljeno: 15.06.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Nejednakost finansiranja sportova
> Uloga prodaje ulaznica u funkcionisanju sportsk...
> Sport i plasman kapitala
> Pojam i vrste troškova
> Finansijski menadžment
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...