x

Krav maga

Krav maga
Krav maga je praktičan i taktičan metod borenja, koji obučava kako da se spreči, razreši i prevaziđe bilo koja vrsta nasilja i napada. Krav Maga obučava praktikanta, u temama samoodbrana, samozaštite, borilačkim i borbenim veštinama, kao i veštinama zaštite drugih na jedinstven i svestran (iscrpan) način učenja. Krav Maga je nastala u Izraelu, pod pritiskom realnih životnih zahteva i uslova. Njen osnivač je Imi Lichtenfeld, a nastavlja da se razvija i modifikuje od strane Eyala Yanilova i vrhunskih instruktora Internacionalne Krav Maga Federacije (IKMF).

Krav Maga je horizontalan sistem, sa jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, primenjuje se prirodno i instiktivno, i praktično se može upotrebiti pod stresnim okolnostima. Esencijalni deo Krav Mage je jedinstven proces učenja, metodologija i način obuke.

Krav Maga između ostalog uključuje i teme:
  • predostrožnosti, prevencije, izbegavanja i odstupanja
  • bacanja i padovi u svim mogućim uslovima, pravcima i uglovima
  • napadi i kontranapadi izvedeni na sve moguće mete, distance, uglove, pravce i u svim ritmovim. Izvedenim iz svih mogućih položaja i telesnih pozicija
  • upotreba svih mogućih uobičajenih predmeta i objekata u odbrambene svrhe
  • odbrana od neoružanih napada: udaraca rukama, nogama i ostalim delovima tela
  • oslobadanje od svih vrsta hvatova, držanja, zahvata
  • odbrana od svih mogućih pretnji i napada nožem, oštrim predmetima, palicama, tupim predmetima i svih vrsta vatrenog oružja (duga i kratka cev)
Rešavanje gore navedenih napada i pretnji izvedenih iz svih mogućih pravaca i okolnosti. Izvedenih od strane jednog ili više napadaca. Kada se takvi napadi dešavaju na različitim mestima, u svim nepovoljnim pozicijama i telesnim položajima, uključujući zatvoren (ograničen) ili otvoren prostor; u hodniku, na stepeništu, u autu. Na svim vrstama zemljišta, u vodi, kada su nam pokreti ograničeni, stojeći, u pokretu, sedeći, ležeći na leđima, boku ili stomaku. Fizička i mentalna kontrola i razoružavanje.

Krav Maga priprema praktikanta da funkcioniše pod svim uslovima i scenarijima, u svakom borbenom okruženju, shodno njihovim potrebama, riziku sa kojim se susreću, i opisu radnog mesta. Krav Maga omogućava i pospešuje tehnički, taktički, fizički i mentalni napredak i usavršavanje.

Krav Maga sadrži poseban pristup, taktiku, tehniku, teme, drilove i trening metode za različite sektore: civile, pripadnike policijskih snaga, zatvorske čuvare i stražare, vojsku, osoblje obezbeđenja kao i osoblje za blisku zaštitu, obaveštajne agente, antiterorističke jedinice, vazdušne maršale, specijalne i komando jedinice.
 
Autor: N/A Objavljeno: 06.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ