x

Konjički sport

Konjički sport
Konjički sport obuhvata više disciplina (podkategorija), takmičenja koja zahtevaju posebnu dresuru (trening), tretman za svaku disciplinu ponaosob. Konji koji su genetski predodređeni za određenu siciplinu, posebno se uzgajaju i treniraju za tu konjičku disciplinu. Mi ćemo navesti neke od njih:

O kasu i kasačima
Kasački konji su uzgojeni i genetski predodređeni za kas. Izgled kod kasača nije tipičan. Bitna je sklonost i brzina kasa. Kasački konji počinju se trenirati sa 18 mjeseci, a prve urke trče s dve godine. Godine starosti konja računaju se od 1. aprila one godine u kojoj je oždrebljen. Brzo kretanje konja pri kojem je jedan par dijagonalnih nogu (prednja leva i zadnja desna i obrnuto) u vazduhu, a drugi par na zemlji zove se KAS. Kasačke trke su disciplina konjičkog sporta u kojoj se takmiče konji rase kasač upregnuti u laganu trkačku dvokolicu sulky u kojoj sedi i kojom upravlja vozač. Kasači trku moraju trčati u čistom kasu, inače će niti diskvalifikovani. Tako je trka ispit kasačkih konja u brzini, izdržljivosti i pravilnosti kasa. Mogu se izvoditi u zaprezi (jednopreg i dvopreg, pod sedlom, u sankama ili sa skijašem.

Kasačke trke smeju trčati samo konji uzgojeni u čistoj krvi. U kasačkim trkama konji postižu različite brzine. Rekord (najbolje vrijeme) jednog konja računa se u vremenu u istrčanoj službenoj trci i preračunava na jedan kilometar u Europi dok se u Americi preračunava na jednu milju. Ukupno vreme je utrošeno vreme za koje jedan konj prekasa celu distancu ( od trenutka davanja znaka starta do njegovog dolaska na cilj) u jednoj trci. Preneseno na kilometarsko vreme bi iznosilo npr. 1.25,0 = 42,35 km/h, 1.20,0 = 45 km/h, 1.15,0 = 48 km/h. Trenutni svetski rekord iznosi 1.08,6 i drži ga Tom Ridge. Trke se trče na razne dužine, od 1.200 m ( za dvogodišnje konje) do 4.000 m ( tzv. maraton trka za starije konje). Maraton trka je ispit potencijala i zrelosti kasačkog konja. Uobičajena distanca je 1.600 m (u Americi trke na jednu milju 1.609 m) i u pravilu su one najbrže, jer su na najkraćoj distanci. Trke na 1.600 m mogu se voziti u više navrata sa istom postavom konja, to su tzv. HEAT trke. Kasačke trke mogu se izvoditi i na distancama od 1.700, 1.800, 2.100, 2.200, 2.400, 2.600, 2.800m i sl.

Kasačke trke se održavaju na posebno uređenim stazama različite dužine. Trkačka staza je elipsoidnog oblika dužine od 600 ,800, 1000, 1600 i više m, širine 20 do 30 m. Podloga staze je obično peščana, iako se trke odvijaju i na zemljanim i travnatim stazama. Poželjno je da zavoji budu nagnuti. Cilj je prigodno označen crnom crtom. To je mesto na kojem završava trka i gde se u trenutku prolaska konja odlučuje redosled u trci. Konj je stigao na cilj u trenutku kada se vrh njegove njuške poravna s vizualnom linijom između sudija na cilju i pobedničkog stuba (cilja). Što se tiče tehnike izvođenja trka, postoje one koje se puštaju Auto-startom kada svi konji startuju iza startnog automobila u vožnji sa iste distance i Handicap trke gde se koji puštaju "iz gume" s pojedinih distanci u zavisnosti od postignutog vremenima ili zaradi, a da bi svi imali jednaku šansu u trci. Vlasniku pobednika i plasiranih konja u trci pripada uodgovarajuća novčana nagrada. Pobedniku trke pripada i počasna nagrada koja nije izražena u novcu - pehar, venac, deka. Osim standardnih trka održavaju se i tzv. klasne utrke - prvenstvo za dvogoce, trogoce i starije konje, a trka života za kasače je Derby kojeg trče konji stari 4 godine. Trke se odvijaju prema pravilniku o izvođenju kasačkih trka.

Galop
Galopske trke su zasigurno najfascinantniji vid konjičkog sporta i nazivaju se, ne uzalud, "konjička formula 1". Naime u njima se konj trči svojim najprirodnijim načinom kretanja kad želi ili mora trčati brzo ili najbrže, a to je - galop. U tim trkama nastupaju grla punokrvnog engleskog uzgoja sa svojim jahačima koji su lagani i zovu se džokej (eng. jockey). Grla tog uzgoja su vrlo skupa i nagrade u takvim trkama su znatno više od onih u kasačkim. Derby je ne samo trka godine u svakoj "galopskoj" naciji sveta već i trka pomno odabranih grla kroz iscrpne trke kako bi te godine trčala tu najprestižniju trku. Trka Derby svoj naziv nosi još iz daleke godine 1780. kada je prvi put trčana i to u Epsomu u Engleskoj. Trku je utemeljio grof od Derbyja (Earl of Derby), po kojem se ona od tada tako i zove u celom svetu. U Engleskoj je to "The Epsom Derby", grofovija Surrey, u SAD-u pak "The Kentucky Derby" koji se trči na trkalištu Churchill Downs u Louisvillu, savezna država Kentucky, još od godine 1875. To je pak u ostalim zemljama sveta klasični Derby sa prefiksom zemlje u kojoj se trči.

Preponsko jahanje
Preponsko jahanje je olimpijska disciplina konjičkog sporta. Utakmice (trke) preponskog jahanja na kojima se jahači takmiče zavise o visini prepona, godištu takmičara, načinu suđenja. Najlakše utakmice su one na kojima se takmiče mladi konji (4 i 5 god.) i mladi jahači (od 12 god.), pa oni stariji koji su se tek počeli baviti preponskim jahanjem. Kategorije takmičenja su: Pony (do 16 god.), Kadeti (10-16), Juniori (14-18), Mladi jahači (19-21), Seniori (od 18 god.) i Veterani (žene od 45, muškarci 49 god.). Najzahtjevnije utakmice (trke) održavaju se na visini prepona 1.60 m. To su utakmice Grand prix (Gran Pri), Kup nacije, Europska i Svetska prvenstva. Inače, konjički sport je jedan od rijetkih sportova kojim se možete početi baviti bez obzira na godine i postizati dobre rezultate.
 
Autor: N/A Objavljeno: 09.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ