x

Savate

Savate ili francuski boks je izvorna borilačka veština koja se razvijala u Francuskoj još u XVI veku, današnji oblik sportske borbe počeo je da se primenjuje oko 1830. godine. Te godine učitelj savatea Charles Lecour sistematizovao je pravila borbe i tehnike, koja se upotrebljavala u savateu i tada je praktično savate postao sport. Ta prvobitna pravila su se do danas održala, uz manje izmene, čime je savate u potpunosti sačuvao svoju izvornost i autentičnost.

Tokom XIX veka postojala je velika konkurencija između klasičnog (engleskog) boksa i savatea (francuskog boksa), gde je engleski boks, uvođenjem novčanih nagrada za pobede, dobio na masovnosti i preuzeo veći utucaj u sportu. Savate je nasuprot njemu čuvao duh amaterskog sporta.

Internacionalna Savate Federacija F.I.S. je osnovana davne 1901. godine sa ciljem da širi i propagira ovaj sport u svetu kao amaterski sport. Sedište Internacionalne Federacije za savate je u Parizu, Francuska. Godine 1924. godine na Olimpijskim igrama u Parizu, savate je uvršten u demonstracioni sport. Početkom drugog svetskog rata, organizovani savate se gasi, što se desilo i drugim sportovima. Savate se obnavlja u Francuskoj 1975. godine kada se dekretom ministarstva proglašava za nacionalni sport Francuske.

Danas postoji jednistvena Internacionalna Federacija za savate u svetu a savate se organizovano trenira u Evropi, Aziji, Americi i Africi. Takmičari u savateu, i danas, tradicionalno nastupaju u prepoznatljivom elastičnom trikou iz jednog dela, mekanim savate patikama sa tankim đonom koje nemogu povrediti protivnika, rukavicama od 8, 10, 12 i 14 unci zavisno od kategorije i uzrasta, štitnicima za potkolenice, obaveznim bandažima na rukama, gumama za zube, suspenzorima, štitnicima za grudi za žene i kacigama za glavu za mlađe uzraste.

Takmičenja se održavaju u ringu ili na borilištu 8x8 m, u 3 runde po 2 minuta kad je turnirski sistem i u 5 rundi po 2 minuta u finalu Evropskog ili Svetskog Prvenstva. Kako je jedini evropski sport u kome su uključeni udarci rukama i nogama kao i duge tradicije od nekoliko vekova, savate odlikuje savršenost i atraktivnost u izvođenju udaraca, veoma strogo suđenje i amaterski duh ovog sporta.
 
Autor: N/A Objavljeno: 15.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ