Savate

Savate ili francuski boks je izvorna borilačka veština koja se razvijala u Francuskoj još u XVI veku, današnji oblik sportske borbe počeo je da se primenjuje oko 1830. godine. Te godine učitelj savatea Charles Lecour sistematizovao je pravila borbe i tehnike, koja se upotrebljavala u savateu i tada je praktično savate postao sport. Ta prvobitna pravila su se do danas održala, uz manje izmene, čime je savate u potpunosti sačuvao svoju izvornost i autentičnost.

Tokom XIX veka postojala je velika konkurencija između klasičnog (engleskog) boksa i savatea (francuskog boksa), gde je engleski boks, uvođenjem novčanih nagrada za pobede, dobio na masovnosti i preuzeo veći utucaj u sportu. Savate je nasuprot njemu čuvao duh amaterskog sporta.

Internacionalna Savate Federacija F.I.S. je osnovana davne 1901. godine sa ciljem da širi i propagira ovaj sport u svetu kao amaterski sport. Sedište Internacionalne Federacije za savate je u Parizu, Francuska. Godine 1924. godine na Olimpijskim igrama u Parizu, savate je uvršten u demonstracioni sport. Početkom drugog svetskog rata, organizovani savate se gasi, što se desilo i drugim sportovima. Savate se obnavlja u Francuskoj 1975. godine kada se dekretom ministarstva proglašava za nacionalni sport Francuske.

Danas postoji jednistvena Internacionalna Federacija za savate u svetu a savate se organizovano trenira u Evropi, Aziji, Americi i Africi. Takmičari u savateu, i danas, tradicionalno nastupaju u prepoznatljivom elastičnom trikou iz jednog dela, mekanim savate patikama sa tankim đonom koje nemogu povrediti protivnika, rukavicama od 8, 10, 12 i 14 unci zavisno od kategorije i uzrasta, štitnicima za potkolenice, obaveznim bandažima na rukama, gumama za zube, suspenzorima, štitnicima za grudi za žene i kacigama za glavu za mlađe uzraste.

Takmičenja se održavaju u ringu ili na borilištu 8x8 m, u 3 runde po 2 minuta kad je turnirski sistem i u 5 rundi po 2 minuta u finalu Evropskog ili Svetskog Prvenstva. Kako je jedini evropski sport u kome su uključeni udarci rukama i nogama kao i duge tradicije od nekoliko vekova, savate odlikuje savršenost i atraktivnost u izvođenju udaraca, veoma strogo suđenje i amaterski duh ovog sporta.
 
Autor: N/A Objavljeno: 15.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...