Zastupljenost žena u sportu

Pojava žene u sportu i na sportskim događajima kod nas je ralitivno novijeg datumom. Tu pre svega mislim na njihovo masovno učešće u raznim oblicima sportskih aktivnosti. (Anastasovski, I. 2011. 2012)

U vrhunskom sportu žene prvi put uzimaju učešće posle prvog Svetskog rata, dok su se na Olimpiskim igarama u Parizu 1990. godine samo u pojedinim sportovima pojavljivale žena, i to na tenisu na travi i u golfu.

Opšte je priznato da su žene i djevojke u sportu izložene društvenoj dominaciji, posebno dominaciji muškaraca (Bourdieu 1990, 1998). Statistike mnogo govore, jer žene su u istinu premalo zastupljene, s manje članica pre svega u federacijama a zatim i u klubovima i klubskim upravama, s manje sportiskinja na vrhunskom nivou i s manje učesnica na sportskim događajima koji se smatraju najvažnijima. Stoga one dobijaju manje medijske pažnje za razlike od muškaraca. Osim Olimpijskih igara i određenih drugih sportskih susreta ili događaja s neuobičajeno visokom stepenom participacije žena, one jedva da se mogu videti u televizijskim prenosima sporta, jedino u tradicionalnim oblastima kao što su klizanje i gimnastika.

Taj nedostatak vidljivosti ključni je dodatni oblik nasilja u pravom smislu. Nismo upoznati sa sportiskinjama i njihovim pothvatima - ili, jednostavno, s onim što one rade. U svetu sporta i sportskih medija kojima dominiraju muškarci igračice i sportiskinje teško mogu ostvariti priznanje (Bodin i Heas 2002).

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Neke su zemlje preduzele mere unapređenja i donele zakonske odredbe kako bi ženama osigurale više prostora u svetu sporta uopšte, kao igračicama, direktorkama i trenerkama. Taj proces, na koji se u Francuskoj gleda kao na deo daljeg pokreta "pozitivne diskriminacije", a drugde kao na "pozitivnu akciju", ukljućuje mnoštvo lokalnih i nacionalnih inicijativa.

Ključni činilac koji određuje uslove uključenosti muškaraca i žena u sportu (ili uopšteno u kulturne aktivnosti) jeste količina vremena koje mogu organizovati po svojoj volji - a činjenica je da teret posla kod kuće i u porodici još uvek nose gotovo isključivo žene. Statistike su nepobitne: u Francuskoj 80% kućnih poslova još uviek obavljaju žene (Nacionalni centar za naučna istraživanja (CNRS) 1999). Des Deserts S. (2001: 14). Štaviše, računa se da roditeljske dužnosti u proseku oduzimaju trideset i devet sati nedeljno, pri čemu žene obavljaju dve trećine, a muškarci jednu. I dok često slušamo o pojavi "novih očeva" ili "novih muškaraca", razlike su postojane, iako se u tome po gledu neke severnoevropske zemlje, s izuzetkom Irske, bitno razlikuju od zemalja poput Francuske, Španije i Italije. Čini se da u prvoj navedenoj grupii postoji veća prilagodljivost u deljenju odgovornosti između supružnika i/ili roditelja.


Literatura:
Anastasovski, I. (2011/12). Prezentacija nastavnog plana za Socilogiju sporta na fakultetu za fizičku kulturu Skoplje.
Citirano u Le Nouvel Observateur. Des Deserts S. (2001: 14), Le retour des peres, br. 1914, Jul.
Bodin D. and Heas S., Introduction a la sociologie des sports, Chiron, Paris, 2002
Bourdieu P., La domination masculine, Seuil, Paris, 1998
Bourdieu P., "La domination masculine", in Actes de la Recherche en Sciences Sociales, No. 84, pp. 3-31,1990
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 11.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...