x

Žene u sportu

Žene u sportu
Danas gotovo da nema sportske aktivnosti, Olimpijskih igara, sportskih organizacija, a da tu nema žena. Žena je postala nezaobilazan i stoga nadasve značajan faktor o kom god sportu govorili. Neke dame su u svojim sportskim disciplinama ostavile takav trag da se o tome priča i pričaće se. Druge su možda samo asistirale kao pomoćni treneri, organizatori, ali nepobitno je da lepši pol svojim znanjem i sportskim umećem uzdignute glave šeta u ovoj branši i ovo je samo početak.

Sportski analitičari tvrde da su žene počele da se bave sportom na dvorovima bogataša i to krajem 19. početkom 20. veka. Tada  su se bavile  jahanjem, dobacivanjem lopte, raznim vežbama za oblikovanja tela i tenisom... Imajući u vidu da je žena slabije konstitucije od muškarca, te sve faze koja ona u životu prolazi, kao što su mesečni ciklus, trudnoća, pa i menopauza kasnije, potpuno je fascinantno da dame gotovo bez ikakvih problema uzimaju zlatna odličja u moglo bi se nazvati muškim sportovima. Jedno je nesumljivo, ženski sport je prihvaćen u celom svetu i uspešnim damama i muški sportisti slobodno mogu da skinu kapu.

Ako se osvrnemo na atletiku i sagledamo je kako se nekad verovalo kao muški sport, dame zasigurno mogu zahvaliti Spartanskoj princezi Kyniska koja je 396 pne prva osvojila olimpijske trke kolima, međutim u to vreme je bilo zabranjeno prikupljanje nagrada u čast tih osoba. Prvo takmičenje u disciplini klizanje na ledu za dame održano je 1805. godine u Holandiji.

Dok je tenis u Sjedinjene Američke države uvela  Mary Ewing Outerbridge i to 1874. godine. Kuriozitet je da je Bessie Coleman 1921. godine,  bila prva  crna žena koja je dobila licencu za pilota. A 1960 Betsy Rawls postaje prva žena koja je osvojila US Women s Open golf titulu. Zatim već 1964 godine na Olimpijskim igrama uvrštena je i ženska odbojka.Takođe je zanimljivo napomenuti da je Jerrie Mock  prva žena koja je uspešno poletela oko sveta u 18 Cessna. Ona je postavila sedam novih zapisa za vreme leta koji je trajao 29 dana, a putovala je 22.860 milja. Prva žena koja je postala svetska konkurencija u tenisu, je afro-amerikanka  Althea Gibson koja je i prva osvojila Grand Slam 1956.godine.

Žene kreću korak dalje te iste godine Donna De Varona postaje prva žena sportske televizije na državnoj ABC televiziji, ona je ujedno i osnovala Womens sports. Žena ima i u skijaškoj discipline te je tako 1976. Kanađanka Nancy Green osvojila ženski kup, a 1968. godine zlatnu olimpijsku medalju u veleslalomu na zimskim igrama u Grenoble, Francuskoj. Ubrzo 1972. dame dokazuju svoju neprikosnovenost i opravdavaju trud i zalaganje, te Billie Jean King  dobija nagradu za sportiskinju godine po Sports Illustrated magazinu. Ovo je prvi slučaj da je nagrada dodeljena ženi.

1974. nastupa nova etapa, te već ove godine imamo damu Lanny Moss koja je prva vodila profesionalnu mušku bejzbol reprezentaciju. Iste godine žene počinju da se bave i fudbalom i ubrzo već 1977. godine imamo prvu žensku fudbalsku akademiju na Brown University.  Sportistkinja Sheila Young osvaja Svetsko prvenstvo u biciklizmu 1981. godine, a 1982. Runner Mary Decker osvoja godišnju nagradu Jesse Owens za najbolju atletičarku SAD-a. Radi se o rekordima  na 800 i 10.000 metara. Pat Bradley postaje prva žena u golfu koja je 1986. godine osvojila više od dva milona dolara u jednoj godini. Žene nastavljau da briljiraju kao treneri, te imamo  i prvu ženu trenera muške košarkaške reprezentacije Bernadette Locke. Martina Navratilova je prva žena u istorji koja je osvojila Wimbledon devet puta.

Časopis Life imenovao je Billie Jean King kao jednu od "100 najvažnijih Amerikanaca 20. veka", zbog njenog rada na unapređenju učestovanja žena u atletici i sportu. 1991. godine ženska fudbalska reprezentacija SAD-a osvaja prvi naslov na svetskom fudbalskom prvenstvu za žene pobedom nad Norveškom.

Žene su primljene u košarkašku Kuću slavnih (Hall of Fame) 1992. godine - To su Nera White, koja je deset puta birana za najkorisniju igračicu (MVP- Most Valid Player) u amaterskim Athletic Union turnirima i Lusia Harris-Stewart, članica prve ženske američke košarkaše reprezentacije na Olimpijadi 1976. godine.

1998. godine  IAAF najavljuje žensku disciplinu skoka s motkom i bacanje kladiva koje će biti dodate 1999. godine na Svetskom prvenstvu, i na Olimpijskim igrama 2000. godine, što znači da će žene po prvi put nastupati u istom broju takmičarskih disciplina kao i jači pol.

1999 - Carolina Morace postaje prvi trener muške profesionalne fudbalske ekipe u Italiji. Bivša italijanska fudbalska zvezda  postigla je 105 golova u 151. utakmici za Italiju, čime je postala jedna od samo tri žena u koja će ostati zapamćena u istorji time što su uspele da  postignu više od 100 golova na međunarodnim utakmicama.

I tako sve do danas, dame su se borile za svoju poziciju na sportskim terenima bilo kao sportiskinje, treneri organizatorke, a pravilnije je reći da se više ne bore, jer sport bez ovih sjajnih žena ne bi bio ono što jeste.
 
Autor: Sanela Kasegi Objavljeno: 08.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ