x

Sport i moda

Sport i moda
Moda je sveprisutna oblast u životima svakog od nas hteli mi to da priznamo ili ne.  Neki sebe nazivaju modnim znalcima, neki kažu da ne prate modu, ali jedno je sigurno u tim markiranim ili ne markiranim jeftinim ili skupim krpicama mi živimo svoje živote, te ni sport nije isključen iz toga.

Neretka je situacija da sportista privilegijom svoga prezimena reklamira jedan brend, tako što na svakoj utakmici nosi dres i patike svog sponzora, naravno prilagođavajući oblik i boju odeće sopstvenom afinitetu. Ujedno devojke bez obzira kojim sportom se bave, vrlo često svoje "ropstvo" modnom trendu otvoreno pokazuju i na terenu. Nekada se tu radi i o prekratkim suknjama ili preuskim šortcevima, ali i šminka i frizura postali su odavno propratni efekti skoro svakog meča.

Valja napomenuti da pri izboru odeće, naravno u zavisnosti od sportske discipline o kojoj govorimo svaki sportista vodi računa i o kvalitetu iste. Veoma je retka situacija da vrhunski sportisti izađu na teren u odeći koja nije vrhunskog kvaliteta i naravno markirana, jer kao što je gore napomenuto nema to veze samo sa modnim efektom koji sportista želi da ostavi, nego se često radi o uskim i profitabilnim saradnjama sportiste i određene modne marke.

Na izgled, na terenu prednjače marke koje se bave proizvodnjom sportske opreme, ali to ne mora uvek biti slučaj. Teniserke na primer pored pravila koje moraju ispoštovati u svom derss codu na terenu, veoma vode računa o tome kako im suknjica ili haljinica koje nose stoji, te sa tim u skladu pored ljubitelja tenisa neretko u publici imate i ljubitelje lepih žena koje je na meč pre privukao modni detalj, nego sam sportski događaj.

Ujedno veliki broj sportista se pojavljuje i u reklamama za neki određeni brend, gde svojim sportom u prvi plan ne ističu talenat i sportski kvalitet nego upravo određenu robnu marku. Sportiskinje se mogu videti kao protagonisti određene modne marke i na modnim pistama. Gde svoje prezime i uspeh povezuju sa određenom robnom markom, te se radi o jednoj lančanoj saradnji koja čini se ne može biti uspešna bez svih ovih faktora i koja traje već decenijama i ne predstavlja ništa novo, a i ne prekida se jer svima donosi profit.

Neke od najpoznatijih robnih marki bukvalno žive zahvaljujući sportistima koji su je noseći njihovu opremu na terenu proslavili, te nije redak slučaj da se pojedinac pojavi u radnji i traži dres ili patike koje je na terenu nosio Novak Đoković ili na primer  Rafael Nadal. Modno umeće se u svoj svojoj punoći možda nabolje može videti u sportskoj disciplini koja se zove umetničko klizanje. Gde slatke haljinice u kojima klizačice stvaraju bajke na ledu, smišljaju razni poznati i manje poznati dizajneri čije ime živi, umire i ponovo se rađa u svakoj ledenoj dvorani gde zanimljive boje na haljinama i odelima, ako je u pitanju klizački par ratuju jedna sa drugom i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, jer pored rezultata koji takmičar očekuje, veoma često se polemiše i o njenom ili njegovom izgledu.

Gotovo da nema dizajnerskog imena koje nije pronešeno i na sportskom terenu, bez obzira da li pričamo o vodenim ili kopnenim sportovima. Na posletku to nije ništa neobično i vraća nas na tezu od koje smo i krenuli, a koja glasi da mi u tim robnim markama živimo svoje živote, te ništa manje očekivano u istim tim markama postižemo i vrhunske sportske rezuultate.

 
Autor: Sanela Kesegi Objavljeno: 10.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ