Fizičko vaspitanje i sport
Fizičko vaspitanje i sport obuhvataju studije i analize fizičkih i sportskih aktivnosti, njihove uslove, sredstva i metode rada i razvoja, te definišu karakteristike u kontekstu u kojima se odvijaju (Beashel i sar. 1999).

S obzirom da odnos između pojmova "fizičko vaspitanje" i "sport" i dalje predstavlja razlog za raspravu, veoma je značajno razgraničiti upotrebu oba izraza u ovom pregledu. U mnogim uglavnom anglosaksonskim zemljama, izraz "fizičko vaspitanje" se odnosni na područje školskog kurikuluma (nastavnog plana i programa), bavi se razvojem fizičkih sposobnosti i samopouzdanja učenika, i njihove sposobnosti da ih koriste za obavljanje u različitim aktivnostima (Bailey, 2006). Dok se na "Sport" gleda kao na zbirnu imenicu i obično se odnosi na spektar aktivnosti, procesa, društvenih odnosa, i stvara fizičke, psihološke i sociološke ishode.

Iako je relativno jasna konceptualna razlika između ova dva pojma, veliki broj studija su otkrile značajne razlike u korišćenju terminologije u ovoj oblasti, a mnogi obrazovni sistemi koriste ove pojmove kao sinonime, ili jednostavno koriste "sport" kao generički deskriptor. Iz tog razloga, te u skladu sa međunarodnim agencijama poput Organizacije Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu, "fizičko vaspitanje i sport" predstavlja inkluzivan pojam i koristi se na one struktrirane , nadzirane fizičke aktivnosti, koje se odvijaju u školi i za vreme školskih dana, gde je međunarodnom poveljom o fizičkom vaspitanju i sportu, u prvom članu naglašeno da je "bavljenje fizičkim vaspitanjem i sportom fundamentalno ljudsko pravo za sve".

Fizičko vaspitanje je usmereno na zdravlje mladih ljudi, na razvoj fizičkih snaga čoveka bez zapostavljanja duha i izvesnih intelektualnih kvaliteta. To je proces primene fizičkog vežbanja i metodičkih postupaka vaspitača u cilju formiranja, održavanja i poboljšavanja motoričkih sposobnosti, psihičkih osobina i socijalne adaptacije ličnosti.

U oblasti fizičkog vaspitanja ne dominira takmičarski karakter, niti posvećivanje jednoj delatnosti u specijalizaciji, što je karakteristično za sport, u užem smislu i profesionalni sport. Zagovornici "fizičkog vaspitanja i sporta" (PES Physical Education and Sport) u svojim istraživanjima utvrdili su brojne prednosti povezane sa učešćem u ovim aktivnostima. Neki autori tvrde da fizičko vaspitanje pomaže deci da razviju poštovanje prema vlastitom telu i drugima, doprinosi integralnom razvoju uma i tela, razvoju razumevanja uloge aerobnih i anaerobnih fizičkih aktivnosti i zdravlja (Welk, 2002), pozitivnom povećanju samopouzdanja i samopoštovanja, te socijalnog i kognitivnog razvoja i obrazovnih postignuća.

U mnogima istraživanjima upoređuju se sa različitih aspekata "sport i fizičko vaspitanje" (Benett i sar., 1993), u kojima se, uglavnom, uočavaju sledeće razlike: Sport podrazumeva takmičenje, fizičko vaspitanje to čini samo indirektno; U sportu je žestoka selekcija, sport teži da isključi, a fizičko vaspitanje da uključi; Fizičko vaspitanje je na "dobrom glasu", dok je sport zbog svojih preterivanja i devijacija često na "lošem glasu"; Fizičko vaspitanje je skoro uvek neki oblik škole koja podrazumeva brigu o ličnosti, za razliku od njih, neki obrasci sporta nisu samo na ivici preterivanja, već i ludila; Sport podstiče elemente sujeverja, koga skoro da nema u fizičkom vaspitanju; Emocionalni potresi i emocionalne uzleti zbog napetosti i iščekivanja, bitne su odrednice sporta, a za fizičko vaspitanje je to karakteristično u manjoj meri; Sport zahteva elitizam, izvrsno telo i duh, a fizičko vaspitanje toleriše osrednjost; Sport je neodvojiv od ambicije i motiva postignuća, što nije bitna karakteristika fizičkog vaspitanja; U sportu može da dođe do povreda, dok je fizičko vaspitanje uglavnom bezbedno; Sport ide do rizika, dok fizičko vaspitanje retko podrazumeva rizik (savremenisport.com).

Po svojoj prirodi fizičko vaspitanje mnogo je bliže rekreaciji, jer izbegava intenzivne napore i surovo takmičenje - ili ih bar ublažava (Honeybourne i sar., 2004).

Literatura:
Interdisciplinarne teorije sporta i fizičkog vaspitanja - Prof. dr. Nedeljko Rodić 
Autor: Pro dr Nedeljko Rodić
Objavljeno: 08.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Pledoaje za opstanak fizičkog vaspitanja u šk...
> Sport i vrhunski (takmičarski) sport
> Fizička kultura
> Sport i fizička aktivnost savremenog čoveka
> Uključivanje u sport
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...