x

Sport i adolescencija

Sport i adolescencija
Sport je veoma bitna karika u lancu fizičkog i mentalnog sazrevanja svakog pojedinca. Ako se na vreme počne upražnjavati i još na adekvatan način uz profesionalnu asistenciju, na životnom putu može doneti samo plodove. Međutim susreti sa sportom, pre svega mladih ljudi, veoma često mogu biti plod opsesije i ne znanja preambicioznih roditelja koji su zarad svojih ne ostavrenih snova kadri da upropaste svoju decu, posebno u najranjivijem, adolescentskom periodu.

U sportskim analima, ostao je zapamćen slučaj, jednog oca koji je svoju ćerku terao da trenira tenis, ne bi li ona zaigrala beli sport poput Monike Seleš. Međutim njegovi fanatični metodi, doneli su potpuno suprotne rezultate od onih koje je nesrećni i neobavešteni otac očekivao.  Devojčica je omrzla sport, od prekomernog i nepravilnog treniranja, umesto vrhunskih rezultata, zaradila je povrede. Istina je da vrhunski sport zahteva da se sportisti odreknu izvesnih stvari u životu i da se pridržavaju određenih pravila, ali u periodu adolescencije, bez adekvatnog trenera, stručnjaka za odabranu oblast, sport umesto uživanja, može da postane noćna mora.

Neke na izgled najbezazlenije vežbe mogu da prouzrokuju veoma ozbiljne probleme, ako se ne sprovode na adekvatan način, a ovakve greške najčešće prave baš mladi u adolescentskom periodu, koji veruju da imaju ceo svet pod nogama i da sve znaju najbolje, još ako uz to kao začin imamo i preambiciozne i nerealne roditelje, greške su zagarantovane, a ishodi često mogu da budu i fatalni. I kada se nešto neželjeno desi, uvek u nekom drugom tražimo krivca, a da u tom kritičnom trenutku zaboravljamo na prevenciju, koja je naočigled svih kao nepohodna mera ponašanja izostala. Neretko, na primer, u teretani viđamo mlade momke, koji u želji da se približe nekom svom shvatanju ideala, dižu prevelike težine, a ne razmišljaju o realnim mogućnostima i opterećuju kičmeni stub. Još. ako koriste doping sredstva, na svoju ruku, rezultati mogu biti katastrofalni po mladi organizam, koji se još uvek razvija. 

Bavljenje sportom, bez obzira o kojoj discipline govorimo, pogotovo u pomenutim godinama, mora teći pod nadzorom stručnjaka. I veliki je porpust da se profesionalnost i obrazovanje trenera proverava tek nakon fatalnog ishoda, kada već dođe do neretko toliko ozbiljnih povreda koje mogu vrata sporta zauvek zaključati za mladu osobu. Period o kome govorimo je i mentalno i fizički na tankoj žici za osobu koja kroz njega prolazi i tutorstvo kako od stane roditelja kao matica, tako i sa stane trenera koji je nadležan za ono što se odvija u sali ili na terenu nužan. Svaki izostanak ovih faktora može biti fatalan. Velika je greška što se ovakva tema pokreće tek kada se nešto loše desi, a kada bi se unepred razmišljalo na ovakav način, predupredile bi se greške i željeni rezultat ne bi sigurno izostao. 

Naposletku sport je žila kucavica, svačijeg pravilnog razvoja i savet je stručnjaka, da ga svakako treba upražnjavati, a to se posebno odnosi na adolescente, od kojih se u ovom polju najviše i očekuje.
 
Autor: Sanela Kesegi Objavljeno: 10.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ