x

Značaj sporta

Značaj sporta
Sport igra veliku, mada ponekad nepriznatu, ulogu u žuvotu ljudi. Većina mu je izložena još u detinstvu. Kao rezultat iskustva, mnogi postaju zauvek igrači, ili navijači. Drugi su, pak zgroženi ranom izloženošću sportu i izbegavaju ga kao kugu kasnije u životu. Možda je to razlog jer su bili osramoćeni u nekom neuspehu pred svojim vršnjacima i roditeljima, ili su možda bili poniženi od strane neosetljivog nastavnika fizičkog vaspitanja. Devojčice su možda imali manje podrške da učestvuju u sportu nego dečaci. Neki moža ipak misle da je sport dosadan, i da se treba držati sa strane.

Većina nas, ipak, održava neku vezu sa sportom tokom celog svog života, makar samo kao gledaoci. Sportisti i navijači posvećuju toliko vremena i truda sportu na svim nivoima da njihovo učešće u njemu zasigurno spada u najvrednije i najznačajnije aktivnosti u njihovim životima. Situacija nije karakteristična samo za jednu posedbnu zemju.

Intenzivan interes za sport je praktično globalni fenomen, bilo da je u pitanju hokej u Rusiji i Kanadi, fudbal u Evropi, Južnoj Americi i Africi ili košarka u Sjedinjenim Američkim Državama. Realno gledano, učestvovanje u sportu, ili u njemu srodnoj aktivnosti igre, karakteristike su skoro svih, ako ne i svih, ljudskih društva. Iako postoji tendencija da se na sport gleda kao na nešto trivijalno, takvo gledište ne izgleda kao opravdano.

Oni koji kritikuju sport, ili su im sportska takmičenja dosadna moraju da priznaju da sport igra važnu ulogu i u njihovim životima, čak i ako veruju da je taj značaj neosnovan, ili čak štetan. Na kraju krajeva, sigurno bi vredelo saznati šta je u sportu toliko privlačno da izaziva toliko pozitivan odziv od strane toliko mnogo ljudi, iz toliko različitih kultura, religija, rase i sl.

Razmišljanje o sportu povlači za sobom pitanja koja se ne odnose samo na sport, nego idu i van njegovih granica, na primer, razmišljanje o vrednosti takmičenja u atletici i stavljanje naglaska na pobedu u mnogim organizovanim sportovima, može da baci svetlo na etiku takmičenja u ostalim oblastima života, kao što je na primer tržište.

Istraživanje prirode fer-pleja u sportu može takođe pomoći u našem razumevanju pravičnosti u širem društvenom okviru. Doista, zato što smo mnoge od naših osnovnih vrednosti, kao što je vrednost fer igre, često apsorbovali iz učestvovanja u sportskim takmičenjima, istraživanje sportskih vrednosti pokazalo bi se ne samo zanimljivo nego, i značajno u širem kontekstu.

 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 08.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ