Sport i kultura

Čovek egzistuje, tvori, ima svoju komunikaciju sa individuima i sa grupama, i razvija se u okviru zajednice u kojoj živi. Ono šta je važno naznačiti, je socijalni milje koji okružuje pojedinca i od čega u najvećoj meri zavisi kako će se on razvijati i izgraditi kao član društvene zajednice. Jednostavnije rečeno, kultura u okviru u kojoj individua živi predstavlja najbitniji faktor za razvoj čoveka.

Svaka kultura nameće svoje određene norme, vrednost, moralne kodekse i sisteme uz čiju pomoć se regulišu odnosi između individue i grupu. Svaka kultura stvara određeni način i stil življenja ljudi, koji se itekkako razlikuje od jedne do druge sredine u kojoj ljudi žive. Od kulture zavisi i način kome se zadovoljvaju čovekove aktivnosti, ostvaruje cilj i ideal kome on teži.

Kultura se povezuje sa čovekovim dnevnim aktivnostima i njegovim životom i nameće mu norme ponašanja u okiru kojih se odobrava i usmerava ono pozitivno, poželjno i lepo, a osuđuje ono loše, nepoželjno i negativno. Govoreći o kuluri, razni eksperti, pedagozi, sociolozi i stručna lica posebno naglašavaju njene izvorne funkcije i to:
  1. da kultura izražava određeni način života,
  2. da postaje svojevidna komunikacija između grupe i individue,
  3. kao i onaj humanistički impuls kulture da povezuje ljude i narode sa raznih verskih, političkih, socijalnih i drugih aspekata.

Ono šta je isto tako važno naglasiti da je kultuvisanje svake individue od velike važnosti posebno u svakodnevnom životu čoveka, a tu se pre svega misli na razna područja kao što su sporska kultura, fizička kultura i tako dalje. Ja sam duboko ubeđen da su ova dva pojma čvrsto povezana i neraskidiva između sebe, sport sa jedne i kultura sa druge strane. Zato moramo uek naglašvati da su ova dva pojma u neraskinlivim odnosima, sport ne ide bez kulture, jer se i ta kultura može lako videti na samim sportskim događajima, posebno tu mislim na fudbalske gde se razne nacionalne kultiure i tradicije manifestiraju na stadionima (Škotska nacionalna navijačka grupa Tatran Army gde je svaka grupa u raznim tradicionalnim suknjama podeljenim po klanovima, i oni imaju ritual stojeći tokom svih 90 minuta iskazujući poštovanje svom nacionalnom timu).

Kultura daje poseban doprinos razvoju individualnih sposobnosti osobe, ali takođe i u pravilnom organizovanju i sprovodenju slobodnog vremena individue. Ona takođe doprinosi razvoju kulturnog pluralizma, što podrazumeva komunikaciju i saradnju između različitosti, i toleranciju koja je pre svega preduslov kod različitih etničkih grupa. U okviru ovog shvatanja i razumevanja kulture potrebno je pomenuti značaj koji ima za sport kao aktivnost mnogih mladih ljudi, pri čemu se razvija fizički i društveno, a u okviru koje gradi i razvija kolektivan duh.

Takođe, kultura u velikoj meri doprinosi ublažavanju nasilnog ponašanja u sportu. Govoreći o kulturi i sportu nesumnjivo daje se značaj interkulturnog dijaloga u sportu, simbolika kulture je takođe važna za sport i svakako sve te norme i vrednosti koje su neophodne za pravilno razumevanje i praktikovanje sporta.  U ovom okviru podrazumevaju se uobičajeno one moralne i pravne norme u sportu.

Zato moram ponoviti i naglasiti da je saradnja između sporta i kulture veoma važna u okviru svakog društva, i ona se mora negovati i razvijati!

Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 04.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...