Ideologija na sportskim stadionima

Moramo istražiti pojam ideologije, ne toliko kao reč ili koncept već kao celi sistem značenja i pretpostavka koji je pod drugim imenima gotovo sigurno bio prisutan mnogo pre nego što je Destutt de Tracy iskovao termin "ideologija" u kasnom osamnaestom veku. Taj termin ima toliko različitih značenja da mu njegova polisemija, u najmanju ruku, ublažuje snagu. Je li ideologija ideal ili skup ideja, verovanja i vrednosnih stajališta koje društvo nameće svojim članovima ili onima koji to nisu? Ili je ona, ipak, ideal ili skup ideja, verovanja i vrednosnih stajališta koje pojedinci, više-manje kolektivno, pokušavaju proširiti i nametnuti unutar društva koristeći se njima kao sredstvom za rušenje postojećeg poretka? Kako je god mi definisali, ideologija se mora percipirati kao aktivan sastojak i temelj fanatizma i totalitarizma skriven iza mnogo različitih maski (Arendt H.1972).

Takođe, jesu li proklamovane političke ideologije kojima se "vijori" na stadionima uistinu autentične? I kakvo bi se značenje trebalo pripisati takvim političkim i ksenofobičnim manifestacijama?

Na osnovi fenomena koji se smatraju tipičnima za huliganstvo (fizičko i psihičko nasilje među navijačima i njihovim grupama ili između navijača i policije te uništavanje infrastrukture i imovine unutar i izvan sportskih terena) postoji još jedan, a taj je otvoreno isticanje konfliktnih političkih ideologija na mnogim stadionima kako u Europi tako i kod nas na Balkanu, a koji su ne retka slika i dekor na stadionima širom Balkana.

Rasprava o političkim ideologijama koje se otvoreno manifestiraju na fudbalskim susretima u EU i Balkanu često je usmerena samo na ekstremno desne pokrete ili radilakne frakcije. Huligani se izjednačuju s neonacistima i skinheadima. To je klasična, gotovo klišeizirana predložba (Broussard P.,str.305). Nakon Heysela uzelo se zdravo za gotovo da su neonacisti koji odlaže na fudbalske utakmice Britanci. Kad je policajac Daniel Nivel bio okrutno napadnut u Francuskoj, to je bilo nedelo nemačkih skinheada pa se na njega automatski gledalo kao na deo duge tradicije u toj zemlji, tj. u Nemačkoj, koja se u tom trenutku očitovala u formi neonacističkih pokreta. A za nagli porast ksenofobije u Parmi i Rimu, koji je izazvao šok i osudu svetske javnosti, smatralo se da simbolizira ponovno buđenje italijanskoga fašizma. Pa ipak nitko nije postavio pitanje jesu li skinheadi i huligani uistinu jedni te isti ili su i druge idelogije prisutne na tribinama.
    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">

Tokom proteklih skoro četrdeset godina, o negativnom ponašanju navijača se često raspravljalo. Britanski društveni psiholozi i sociolozi nazvali su ovaj fenomen huliganstvo na fudbalskim utakmicama (Smolik 2002; Smolik 2003, str.14-15).

Fudbal huliganstvo je koncept koji se koristi da opiše asocijalno i antisocijalno aktivnosti od strane navijača pojedinih fudbalskih klubova. Hooliganstvo je pojava koja se pojavila u 19 veku u Londonu po  imenu  irske iseljeničke porodice koja se zvala Hooligan ili Houlihan. Taj koncept je kasnije korišćen kao opšti opis za bilo koje krivično ili neuredno ponašanje. Fudbal i huliganstvo su povezani još od šezdesetih godina prošlog veka. Moderna fudbalski  huliganizam formiran je pod uticajem neke subkultura ovog perioda (Modovi , bootbois , skinhedi itd ) Smolik 2001).

Literatura:
Arendt H., Le systeme totalitaire, Plon, Paris, 1951, 1972 edition
Broussard P., Génération supporter. Enquete sur les Ultras du football, Robert
Laffont, Paris, 1990
Smolík, Josef: Chuligánství nejen na fotbalových stadionech. Psychologie dnes, No. 7.-8., 2002, pp.14-15.
Smolík, Josef: Fotbalové chuligánství z hlediska extremismu. Rexter, II, n. I. 2001.
(http://www.strat.cz/Rexter/infor.php?id=1,2003)

 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 10.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...