Sportski stručnjak u sportskim i obrazovanim školama

Kada određujemo ulogu sportskog stručnjaka i učitelja u procesu reforme obrazovnog i sportskog sistema u savremenim društveno-pedagoškim institucijama, tada je potrebno naglasiti, da sportski stručnjak i učitelj predstavlja onaj ljudski faktor koji na neposredan način procenjuje sve složene društveno-pedagoške procese, koji su karakteristični za savremeni obrazovni i sportski sistem.

Da bi se mogao snaći u ovim složenim procesima i u isto vreme osmisliti svoj pedagoški rad, bitno je da svaki sportski stručnjak i učitelj zna suštinu ukupnog društvenog kretanja. Mora se prilagoditi novonastaloj situaciji u društvu razvijenih informacionih tehnologija i njihovom načinu interpretacije svih pojava. Tradicionalni koncept znanja i način na koji se on menja pod uticajem informacionih tehnologija kao i kako te promene utiču na promene u društvu. Ukoliko ne prepoznaje osnovne društvene procese, sportski stručnjak ne bi mogao stručno planirati i programirati svoju obrazovnu  i sportsku delatnost.

Dopunska aktivnost spotskog sručnjaka i učitelja sastoji se u radu sa mladom populacijom, a što stučnom i učiteljskom pozivu pridaje još specifičniju i složeniju ulogu. Sportski sručnjak i učitelj ima zadatak i dužnost da sa svojim stručnim radom doprinosi i utiče na svestrani razvoj mlade ličnosti, sa svim njenim potencijalima. On ima nezamjenjivu ulogu, da zajedno sa obrazovnim i spotskim institucijama pretstavlja društvo, a pri tome ima veliku odgovornost. On nije samo stručnjak-izvršilac određenih zadataka, već je i mentor, organizator i aktivan akter u kreiranju, ostvarivanju i proceni efikasnosti pedagoškog rada.         

Da bi moga izvršavati zadate ciljeve i zadatke, ne samo u obrazovnoj i sportskoj instituciji, već i u različitom vaninstitucionalnom radu, od njega se očekuje da bi se trebao formirati i odrastati  kao kompletna, svestrana, ličnost sposobna shvatiti suštinu društvenih promena, koja razume društvene odnose u životnoj i radnoj sredini u kojoj on deluje obrazovno i vaspitno. Isto tako, za očekivati je, da će društvo u najširem smislu te reči, razumeti i podržati sportskog stušnjaka i učitelja u njegovom radu, tj. da će se podsticati, interakciju na relaciji učitelj - sportista učenik - roditelj, odnosno komunikaciju, razumevanje i saradnju.

Zaradi svega navedenog, od sportskog stručnjaka se očekuje da u društvu bude angažovana ličnost, koji će se organizovano i stručno uključiti u realizaciju svih potreba društva, sve u cilju zajedničkog planiranja, programiranja, realizacije i kontrole efekata rada u obrazovnom i sportskom procesu, pogotovo kada su u pitanju deca i mladi. Decu i mlade u najranijijoj mladosti treba edukovati, da u svoje slobodno vreme koriste kineziološke sadržaje koji doprinose kvalitetnijem, zdravijem i sretnijem  načinu života. U najranijoj mladosti učitelj fizičke kulture mora kod učenika razvijati zdravstvenu kulturu radi očuvanja i unapređivanja vlastitog zdravlja i zdravlja svoje okoline.

Problem sportskog i učiteljskog  poziva  proteže se već vekovima, bez razlike o  kojem  ili  kakvom  je društvenom sisetmu  reč. Vrednost i uloga kroz istoriju je različito tretirana i to: od vrlo  važne  do nevažne, od pocenjivanja do precenjivanja, i od nepotrebne do vrlo  potrebne. Veliki broj istraživača, filizofa i pedagoga posvetili su svoju pažnju i vreme, izučavanju i pisanju o značenju sportskog i učiteljskog  poziva. Uglavnom je njihov stav o tom pozivu, skoro u svim slučajevima pisanja bio pozitivan, što tom pozivu daje još jedan vrlo veliki značaj.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Neki od autora, koji su se bavili ovom temom i pisali o ulozi spotskog stručnjaka i učitelja između ostalih su, i:

  • Značajne misli čuvenog  Platona  koji govori da "loši učitelji, sa neispunjvanjem svojih obaveza, indirektno zgražavaju budućnost svoje domovine, gradeći neznalice i podobne  ljude, koji pri tome učitelju  priznaju moć i snagu.

  • Grčki filozof Demokrit smatra da čovek treba imati tri dobra: dobro da misli, dobro da govori i dobro da radi.

  • Rimski filizofi i pedagozi Seneka i Kvintalija savetovali su učitelja svaki dan da.."govori nešto svojim učenicima šta će im ostati u sećanju.".

  • La Sol je u svojoj praksi  primietio  mnogo nedostataka kod  učitelja, koji  karakterišu  njegov rad  njegove  relacije,  a to su: sporost, pristrasnost, nestabilnost, osvetoljubivost, ljutnja, brzina, nemarnost i nagalšava da .."svaka reč koju učitelj  kaže  trebala bi biti nastava, a svaki korak koji učitelj napravi, trebao bi biti primer..".

  • Veliki Ruski istraživač i mislilac istakao je da  bi temeljna osobina učitelja trebala  biti ljubav prema poslu. A. Trstenjak ukazuje  na to da .."bez ljubavi niko ne ulazi u hram prosvete, zato što će  biti  nesretan i to više nesretniji što više zna, a pomalo voli..".

  • Kineski filozof i učitelj Konfuči savetuje da ."onaj ko se samo usavršava prihvata ono šte je pravilno..".Po njihovim shvatanjima svaki učitelj treba posedovati  mudrost, ljudskost  i silu.

  • Poznati Češki didaktičar J.A. Komenski učitelje ja upoređivao sa tvorcima, inovatorima.

  • Pestaloci je cjnio i volio učiteljski poziv, a Pelagić je smatrao da je učitelj deci popotrebniji od vode, vazduha, sunca i jela.

  • Univerzitetski profesor A. Anastasovski učitelja fizičkog i zdravstvenog  odgoja smatra kao javnog  društvenog  radnika, kao odgajatelja i kao stručnjaka.

U vremenu u kojem živimo i radimo, uloga sportskog stučnjaka i učitelja, u velikoj meri je značajna, ali se povećavaju njegove  obaveze, za razliku od one, koju  je imao u tradicionalnim spotskim i obrazovnim školama. U to vreme,  od njega se tražilo da mlade nauči tačno da reprodukuju određene sadržaje i nihovu interpretaciju. Tako  je bio odgovoran samo za odeljenje i predmet koji predaje. Takođe se očekivalo od učitelja, da daje informacije - instrukcije, da objašnjava, da ocenuje, da insistira na običajima, tradiciji i na drugim  moralnim  vrednostima  i normama. Aktivnost učitelja svodila se samo na verbalne kontakte sa učenicima, te se nastojao da se utiče na njih i na njihovo mišljenje.

Gledano sa aspekta specifičnosti i značajnosti u sportskom i učiteljskog procesa fizičke i zdravstvene kulture, njegove karakteristike i uticaj, ne samo na selekciju kandidata za sportski i učiteljski poziv, već i na njegovu profesionalnu spremnost, potrebno je pronaći takav sistem  studiranja koji će osigurati, stiecanje specifičnih znanja i optimalni razvoj ličnosti koji će na  najefikasniji način uticati na samoobrazovanje i telesnu aktivnost tokom celog života. Važno je imati u vidu i specifične vaspitne uloge, što iziskuje i neke nove zadatke u obrazovanju kineziologa, a to pre svega, na realizaciji zadataka bazičnog znanja. Da bi se ti zadaci realizovali potrebno je zadovoljiti sledeće uslove: osposobiti  sportskog stučnjaka i učitelja za vaspitnu  ulogu, usmeriti ga ka celokupnom razvoju ličnosti, podsticati ga na realizaciju zadataka, i posebno uticati na razvoj njegovih specifičnih  osobina.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 17.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...