Sport, tradicija i mladi

Ne postoji nedostatak merodavnih regulatornih i zakonskih propisa. Problem je više kulturne prirode i odnosi se na današnje prevladavajuće društveno shvatanje - a to je i razlog zašto je važno demistificirati takmičaski (profesionalni) sport za vrlo mlade osobe te sprovoditi postojeće zakonske propise.

Kako je Clastres rekao, opisujući različite korake u politici preduzete u vezi s Deklaracijom o pravima deteta i primećujući kako se politika slabo primenjuje u nekim slučajevima: "Deca imaju prava - čak i ako su talentovana za sport." Zlostavljanje dece i loše postupanje s decom ipak su prepoznati na široj dužini  u razvijenim zemljama, barem od 19. veka nadalje. Često su se smatrali fenomenima koji se pojavljuju isključivo u okiru porodice ili neposrednom društvenom okruženju dece o kojoj je reč (u školi, na primer), a odgovornima su se smatrale osobe od autoriteta kao što su učitelji. Sport i drugi oblici spotske aktivnosti preretko su bili uključeni u pokušaje praćenja i sprečavanja nasilja kroz nadležne ustanove.

Moramo priznati da su neke stvari veoma očigledne, jer pokušaj vraćanja tradicionalnim temeljima sporta mogao bi biti utopijski ili čak opasan ideal. Ideja fer-pleja, na primer, nije neutralna u istorijskom smislu: ona se izvorno odnosila na određene delove populacije u kasnom devetnaestom veku, pa pokušaj njegove primene danas, iz tradicionalnih razloga, predstavlja ogroman poduhvat.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Štaviše, je li fer-plej uopšte kompatibilan sa sportom na takmičarskom nivou? S obzirom na pitanje dopinga, možemo s pravom zaključiti da nije. Čini se da je danas sve, i to ne samo u vrhunskome sportu, namenjeno postizanju rezultata koji za igrače i sportiste, rukovodioce klubova i sponzore poprimaju oblik društvenog prihvatanja, a za roditelje i sponzore oblik povratka uloženog.

Napetost koja se tu javlja večna je napetost između činjenja (u ovome slučaju to je bavljenje sportom radi pobede ili samo radi rekreacije) i prividnoga činjenja (postizanja statusa prvaka i s njim povezanog divljenja te zarađivanja velikih količina novca), pri čemu izgleda da je to poslednje sve češće prioritet, ne samo kada se ljudi odluče baviti sportom već i kada pribegavaju dopingu.

Uvođenje etičkog kodeksa je vredan korak, iako je danas uobičajen, a u nekim slučajevima i obvezan. Zapravo, postojanje takvih kodeksa za neke je sportove i aktivnosti postalo mesto prodaje. Kod bavljenja sportom kao što je treking upotrebljavaju se zbirke pravila za putnike: one se zasnivanju na određenoj turističkoj etici, ali isto tako daju legitimnost praksi koja može naići na osudu, na primer interesnih skupina za zaštitu okoline. Preporuke o tome šta predstavlja razumnu praksu, kao što smo videli, bitno se razlikuju, u zavisnosti o njihovog ekonomskog i kulturnog konteksta. U našim se društvima shvatanje o tome što je preterano, kao suprotnost umerenome, neprekidno razvija i stoga verujemo da je potreban stalni oprez.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 12.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...