Komercijalizacija sporta
U protekle tri decenije, kao rezultat komercijalizacije, sport koji je imao dugačku nekomercijalnu istoriju, prešao je put od igre (razonode) do ozbiljnog biznisa. Oko toga da li komercijalizacija više pomaže ili odmaže sportu mišljenja su veoma podeljena. Smatra se da je do naglog širenja komercijalizacije u sportu najviše doprinela interakcija sledećih faktora: težnja ka sportskom spektaklu, razvoj tehnologija, povećanje konkurencije, glad za rekordima i profesionalizacija menadžmenta (rukovodstva) u sportu.

Tvrdeći da komercijalizacija oduzima suštinu postojanja samog sporta, komercijalizacija sporta se i danas osuđuje kao neželjen proces. Sa jedne strane smatra se da je komercijalizacija sporta ohrabrila (opravdala) pojavu dopinga u sportu, nameštanje utakmica, kockanje i nasilje. Dok se sa druge strane na komercijalizaciju gleda kao na pokretačku snagu sporta. Najveća zabrinutost zbog širenja komercijalizacije u sportu stvara se zbog stavljanja ekonomskih razloga na prvo mesto  dok se sa druge strane  zanemaruje sport kao društveno-obrazovana i kulturna aktivnost.

Proces komercijalizacije naterao je sportske organizacije da postanu tržišno orijentisane,  da odgovaraju potrebama korisnika, da traže i primenjuju nove strategije kojima će povećati svoje prihode i profit kako bi ostale konkurentne. Komercijalizacija u sportu je dovela do uvođenja strateškog planiranja, upravljanja perfomansama i sistemima, upravljanja kvalitetom u sportskim organizacijama, što je dovelo do povećanja efikasnosti, efektivnosti i kvaliteta.

Širenje komercijalnog poslovanja u sportu prouzrokovalo je nagli rast broja profesionalnih sportskih ekipa... Sve veća konkurencija na sportskom tržištu naterala je i nekomercijalne (neprofitne) sportske organizacije kako bi opstali na tržištu da usvoje iste strategije i tehnike kao i ostale organizacije koje su okrenute stvaranju profita. Komercijalizacija sporta je transformisala mnoge sportske organizacije i pretvorila ih u preduzeća sa više milionskim zaradama, dok je ostale organizacije koje nisu bile spremne (ili nisu htele) da se upuste u bespoštednu borbu za tržište dovela do ruba egzistencije.

Komercijalizacijom i razvojem sporta kao biznisa stvorena je industrija sporta koja donosi prihode za sportske organizacije (sportske saveze, klubove, itd.), njihove zaposlene (menadžment, administracija, igrači, itd.) i svetsku - nacionalnu - lokalnu ekonomiju. Sportske organizacije su postale maksimalno fokusirane na ostvarivanje prihoda putem sponzorstava, tv prava, reklama, prodaje igrača, itd. Kao rezultat toga i zarada sportskih organizacija je značajno porasla u poslednjih nekoliko decenija, procenjuje da sportska industrija na godišnjem nivou ima prihode između 215 i 350 milijardi dolara.

Ako se u obzir uzme da sport odlikuju masovnost, spektakl i glad za rekordima, onda se na komercijalizaciju može gledati kao na logičan sled događaja u razvoju (modernizaciji) sporta i njegovoj transformaciji u savremeni sport. Zasluge za ogroman rast popularnosti sporta i njegov razvoj svakako pripadaju komercijalizaciji, ali sa druge strane ostaje opravdana zabrinutost da će društveno - socijalni aspekti sporta (moralni, pedagoški, pravni) biti zanemareni zarad ekonomskih aspekata (profita).

Autor: Marko Skorić
Objavljeno: 02.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Fenomen savremenog sporta
> Korporativna aktivnost u savremenom sportu
> Globalizacija i modernizacija sporta
> Sportski profesionalizam danas
> Komercijalizacija i dehumanizacija sporta
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...