Teorija fizičkog vaspitanja

 
 
Teorija fizičkog vaspitanja je naučna disciplina, koja proučava i uopštava naučna znanja i opšti cilj zakonitosti fiziekog vaspitanja, kao organizovanog pedagoškog procesa. Ona ima za predmet izučavanja i zakonitosti povezanosti sa odgovarajućim nastavno - naučnim oblastima, ali i vidovima vaspitanja (intelektualnim, moralnim, estetskim i radnim), čime se sjedinjuje sa pedagoškom, odnosno školskom praksom.

Predmet teorije fizičkog vaspitanja čini i sveukupna socijalna praksa usmerena na realizaciju ciljeva i zadataka fizičkog vaspitanja, vezana za optimizaciju procesa i postizanje njegove maksimalne efikasnosti.

Teorijski aspekti teorije fizičkog vaspitanja su sadržina i pedagoška suština fizičkog vaspitanja, cilj i zadaci, sredstva, opšti principi i norme delovanja i drugi (Krsmanović, 2004). Didaktičko - metodički aspekti teorije fizičkog vaspitanja su struktura i osobenosti procesa obučavanja, putevi razvoja sposobnosti, osobenosti formiranja ličnosti i sl. Tehnološki aspekti teorije fizičkog vaspitanja su planiranje i programiranje, praćenje efekata, vrednovanje, evidencija.

Kao naučna disciplina, teorija fizičkog vaspitanja ima višestruki značaj: saznajni (otkriva zakonitosti funkcionisanja i razvoja fizičkog vaspitanja), metodološki (oslanja se na opštu i posebnu metodologiju naučnog istraživanja) i praktični (stvara osnovne pretpostavke za usavršavanje prakse i shvatanje smisla pojava i tendencija procesa fizičkog vaspitanja).

Kao nastavna disciplina, teorija fizičkog vaspitanja ima takođe višestruki značaj: profesionalni (obrazovanje stručnjaka u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta), ideološki (usmeravanje fizičkog vaspitanja ka socijalnim kretanjima i stremljenjima) i praktični (osposobljenost uočavanja povezanosti i uslovljenosti sa drugim pojavama).

Cilj teorije fizičkog vaspitanja je razumevanje njene uloge i značaja, osmišljavanje profesionalne delatnosti i osposobljavanje za shvatanje i ostvarivanje svekolikih ciljeva fizičkog vaspitanja učenika, uz primenu najadekvatnijih metoda, postupaka, oblika i sadržina rada u skladu sa datim potrebama učenika i okolnosti.

Naučni status fizičkog vaspitanja zavisi od: količine bitnih saznanja u osnovnim naukama fizičkog vaspitanja, kao što su biologija, fiziologija, psihologija, sociologija i matematika; količine bitnih saznanja u naučnim disciplinama, povezanim sa fizičkim vaspitanjem, kao što su medicina i pedagogija; postojanja jedne samosvojstvene naučne discipline, koja predstavlja naučnu osnovu fizičkog vaspitanja i od količine saznanja u toj naučnoj disciplini; količine bitnih saznanja kojima raspolažu kadrovi stalno ili povremeno angažovani na poslovima fizičkog vaspitanja; broja i kvaliteta kadrova koji su stalno ili povremeno angažovani u fizičkom vaspitanju; broja i kvaliteta naučnih i pedagoških institucija koje rade na naučnim istraživanjima u fizičkom vaspitanju i bazičnim naukama i formiranju kadrova za fizičko vaspitanje; organizacionih oblika koji osiguravaju upotrebu naučnih informacija pri planiranju i programiranju procesa fizičkog vaspitanja; te od stavova pojedinaca i grupa prema potrebi za naučnim zasnivanjem fizičkog vaspitanja.

Bazične nauke fizičkog vaspitanja su: biologija jer sadrži biološke zakone koji regulišu učinke motoričke uspešnosti i određuju uslove za najveće učinke fizičkih, odnosno motoričkih (specifičnih kretnih) aktivnosti; fiziologija jer utvrđuje zakonitosti funkcionisanja organskih sistema za koje je bitna fizička aktivnost i zakonitosti koje regulišu delovanje fizičke aktivnosti na funkcionisanje organskih sistema; psihologija jer utvrđuje zakonitosti adaptacijskih ljudskih reakcija od kojih zavisi efikasnost fizičke aktivnosti i zakonitosti koje regulišu fizičke aktivnosti na adaptivne ljudske reakcije; sociologija jer se na osnovu socioloških zakonitosti određuje položaj fizičkog vaspitanja u nekoj društvenoj zajednici i uloga fizičkog vaspitanja u struktuiranju te zajednice; matematika jer omoguaćva formiranje modela za procese u fizičkom vaspitanju i omoguaćva analizu primarnih informacija.
 
Autor: Pro dr Nedeljko Rodić Objavljeno: 11.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...