Sport kao sredstvo za rešenje aktuelnih problema
Tokom cele istorije, a naročito poslednjih godina, čovek se susreće za važnim životnim problemima. Putevi ekonomskog, tehničkog, političkog i društvenog napretka napajaju ga nadom, a istovremeno i nemirom. S jedne strane, obećavaju mu bolje zdravlje i ukazuju na nove mogućnosti postizanja sreće, a sa druge, prete mu novim bolestima, razočarenjima i suprotnostima.

U ovom modernom vremenu, sport se veoma brzo razvio kako u pogledu broja društvenih grupa koje se njime bave, tako i svog geografskog rasprostranjenja. Putevi ljudskog napretka ne menjaju u načelu njegovu namenu, ali menjaju njegovu ulogu. Budući da istovremeno kroz fizički napor, borbu, igru i društvenu delatnost, sport zadovoljava izvesne suštinske naklonosti i potrebe čoveka. Ovo objašnjava prijem na koji sport nailazi u svetu. Savremena civilizacija predaje mu novi značaj i daje mu svoje  posebno mesto. Sport je postao suštinski element za psihičko uravnotežnjenje civilizacije ugrožene industrijalizacijom, urabanizacijom i mehanizacijom.

Osim toga, sport postaje izuzetno sredstvo u izgrađivanju omaldine, u vaspitanju, i razvija izvesne osobine karaktera koje su osnovne za svaku delatnost. Sport je jedna od tih retkih formi delatnosti koja zahteva istovremeno angažovanje tela, inteligencije i volje. On takođe predstavlja formu aktivnog odmora koja pobuđuje na zajedničko delovanje i inicijativu. Raznolikost sporta i mogućnosti prilagođavanja kakve on stvara dozvoljavaju svakome, prema sopstvenim sposobnostima i naklonostima da se izrazi i deluje. Zahvaljujući tome, sport unosi interesantna rešenja problema slobodnog vremena, olakšavajući opuštanje i razonodu, obogaćujući naš duh i ličnost.

U poslednje vreme modernog sveta, sport počinje raspoznavati hijerarhuju zasnovanu novcem ili profesiji, ali zato pruža veliku mogućnost izdvajanja ličnosti iz anonimnosti sakodnevnih odnosa u radnoj sredini, lokalnoj pa i regionalnoj zajednici. Na taj način sport stvara druge parametre u međuljudskim odnosima, a mogućnost da se svako njime bavi čini određenu tačku oslonca za pozitivne međunarodne kontakte.

Sport je danas posebna delatnost koja omogućava prilagođavanje ljudi potrebama savremenog sveta. On može i treba u budućnosti da postane odlučujući u punom razvoju čoveka i njegovoj boljoj društvenoj integraciji. Treba dakle preuzeti sve mere da se osigura razvoj sporta, i oni koji se iz bilo kakvih razloga bave budućnošću čoveka i društva treba da pomognu u preduzmu mere u tom pravcu koje su neophodne.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski
Objavljeno: 15.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Sport kao osnova za smanjenje nasilja i agresij...
> Sportski profesionalizam danas
> Radost sporta i fizičke aktivnosti
> Sport kao društveno delovanje
> Sport i politika kao perspektiva za razvoj i mir
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...