x

Dan poslije pandemije koronavirusa

Dan poslije pandemije koronavirusa

Karantene koje su nametnule brojne vlade natjerale su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi. UN-ova studija pokazala je da se 82 posto od svjetske radne snage, njih čak 3,4 milijarde, zbog epidemije suočilo s djelomičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta. Predsjednik Udruženja američkih znanstvenika Ali Nouri, stručnjak za virologiju i biologiju, izdao je oštro upozorenje američkoj javnosti: “Život se neće vratiti u normalu prije 2021. godine”. 

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je čelnica MMF-a Kristalina Georgieva. "Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina. Recesija uzrokovana pandemijom ima sve predispozicije da se pretvori u dugotrajnu spiralu ekonomske depresije“, dodala je. 

Prema sadašnjim predviđanjima pojedinih središnjih banaka u nekim zemljama stopa nezaposlenosti mogla bi doseći i rekordnih 32 posto.

Mnoge zemlje će poduzeti razne mjere kako bi pomogle u oporavku svojem gospodarstvu. Također, morati će učestalo pratiti situaciju te biti spremne brzo reagirati i u razdoblju nakon pandemije koronavirusa jer će brojnim tvrtkama i sektorima trebati još mnogo vremena za njihov oporavak a pri tome će dulje vrijeme trebati pomoć kao i razumijevanje države

Pandemija koronavirusa stvoriti će ekonomsku krizu koja će imati vrlo negativan učinak kako na mnoge malene tvrtke tako i na razne obrte a među kojima su i mnogobrojni sportski centri koji nemaju financijske snage oduprijeti se dugotrajnim padovima prihoda  što će nužno dovesti do velikog smanjenja dobiti, a time i smanjenja plaća njihovim zaposlenicima, kao i zatvaranja pojedinih radnih mjesta, pa čak i do zatvaranja pojedinih sportskih centara i to u do sada neviđenim razmjerima.                                          

Mnogi sportski centri širom svijeta zbog pandemije koronavirusa morali su zatvoriti svoja vrata i prekinuti bilo kakvu aktivnost, a svoje su članove morali privremeno poslati na čekanje uz upute za kućnu tjelovježbu. Ipak, da će doći do zatvaranja svih sportskih objekata, kao i sportskih centara i to na vrijeme od nekoliko mjeseci je nešto na što većina vlasnika sportskih centara, kao ni njihovi  članovi i sportaši, nije pomišljala.

Članovi sportskih centara, a među kojima su i mnogi sportaši, tako za vrijeme pandemije moraju vježbati u svojoj kući u izolaciji, primorani su vježbati sami i sa strpljenjem čekati do otvaranja svog sportskog centra.  

Mnogi vlasnici sportskih centara širom svijeta uložili su nemala sredstva u uređenje svojih sportskih objekata, između ostalih, tako i mnogi instruktori borilačkih vještina. Instruktori borilačkih vještina, kao i sportski treneri pojedinih borilačkih sportova, uređivali su svoje sportske centre, svoje dojo-e, svoje sportske škole ili klubove, svoje sportske akademije ili fitnes centre sa mnogo ljubavi i strpljenja, uloživši u njihovo uređenje mnogo novaca, truda i vlastita vremena.

Kako bi što bolje i modernije opremili i uredili svoje sportske objekte ne mali broj instruktora su bili primorani zaduživati se uzevši kredite kod raznih banaka. Svojim predanim i marljivim radom uspjeli su uvelike povećati broj članova svojih sportskih centara. Mnogi instruktori i treneri su uspjeli u svojim sportskim centrima oformiti sportske grupe različitih dobnih skupina među kojima ima i vrhunskih sportaša. Svojim kvalitetnim radom mnogi instruktori su uspjeli privući i zainteresirane sponzore, te su time mogli redovito odlaziti na razna takmičenja, nabavljati opremu, plaćati režije, kao i uredno isplaćivati rate kredita.

Nitko od tih uspješnih instruktora nije pomišljao da će zbog pandemije koronavirusa biti primoran zatvoriti svoj sportski centar na nekoliko mjeseci. Tako su se najedanput, doslovno preko noći, mnogi dojučerašnji uspješni instruktori, kao i njihovi sportski centri našli u problemima. Bez obzira na veličinu sportskog centra, kao i broj članova koji u njemu vježba, ili zemlju u kojoj se instruktor i njegov centar nalazi, sve ih je zadesila ista nesreća.

Svi instruktori su morali prisilno zatvoriti svoje sportske centre na nekoliko mjeseci, otkazane su i sve sportske manifestacije, takmičenja, razni seminari i drugo. Priljev sredstava od prikupljenih članarina više ne postoji, mnogi dugogodišnji sponzori su im najedanput otkazali suradnju jer su se i sami našli u novčanim problemima. To su samo neke od nesreća koje su zadesile, u većoj ili manjoj mjeri, mnoge instruktore širom svijeta.

No nema vremena za očajavanje, treba se brzo prilagoditi situaciji i snaći u trenutku koji nas je zadesio, kao i iznaći najpovoljnija rješenja za novo nastalu situaciju i prilagodbu koja slijedi nakon pandemije koronavirusa. Svi instruktori različitih borilačkih vještina, neovisno od zemlje iz koje potječu, trebaju se pomiriti sa činjenicom da nakon pandemije dugo vremena stvari neće biti iste kao što su bile prije. Trebaju biti spremni na to da će se dosadašnji način života dosta promijeniti sve dok cjepivo ne bude spremno i svima dostupno. 

Instruktori neka vrijeme provedeno u karanteni iskoristite za svoje stručno usavršavanje. To je idealno vrijeme za pročitati neku stručnu literaturu, kao i za steći neka nova znanja i vještine. To je i vrijeme za razmišljanje o postupcima koje ćete morati poduzeti nakon pandemije koronavirusa. Također, u vrijeme karantene potrebno je održavati učestale online kontakte sa svojim članovima, sa ostalim instruktorima, kao i sa raznim sportskim organizacijama. 

Kada i započnu sa radom, u mnogim sportskim centrima broj članova  će se uvelike smanjiti. Neki se članovi neće htjeti odmah priključiti treninzima zbog još uvijek prisutnog straha od korona virusa. Među brojnim članovima možda će biti i onih koji su preboljeli koronavirus, kao i onih kojima su se članovi obitelji ili prijatelji razboljeli. Nažalost, takvih članova u pojedinim gradovima svijeta i neće biti mali broj, tako da je njihov strah od zaraze posve opravdan.

Kako se zaštititi od korona virusa?

Biće i onih članova koji su nakon višemjesečne pauze jednostavno izgubili interes tj. motivaciju za vježbanjem. Nažalost, biće i onih članova koji su za vrijeme trajanja pandemije imali smanjene prihode, a neki su možda ostali i bez posla. Sasvim svejedno dali se tu radi o članu centra ili o   članu njihovih obitelji, izdvajanje sredstva za plaćanje članarine sportskom centru u tom trenutku im nije prioritet. To bi se posebno moglo odnositi na pojedine roditelje sa više djece, koja su članovi nekog od sportskih centara. Ti roditelji u trenutku kada nemaju dostatna novčana primanja bili bi primorani izdvajati sredstva za članarinu za dvoje ili više djece.

Bilo bi poželjno da instruktori osmisle propagandne letke, propagandne spotove ili reklamu sa kojima će ponovno privući članove. Kada se centri otvore i vrati aktivnost, bilo bi poželjno krenuti sa treninzima postepeno, iz razloga jer su čak i vrhunski sportaši izašli iz prave forme. Također,  poželjno je da se nakon završetka pandemije, kada sportski centri i započnu sa radom, barem još oko dva tjedna pridržavaju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o zaštiti od koronavirusa tj. da paze na razmak, nose zaštitne maske, dezinficiraju prostor i sprave, vode računa o osobnoj higijeni i drugo. 

Također, bilo bi poželjno da se ograniči broj članova u svlačionici, kao i u dvorani za vrijeme treninga, kako bi se mogao osigurati poželjan razmak među članovima. Svakako da u sportovima poput hrvanja, juda, ju jitse, aikida, MMA (UFC) i slično, zbog načina treninga teže će uspjeti izbjeći fizički kontakt svojih članova/sportaša, ali bilo bi dobro da se suzdrže bar neko vrijeme radi vlastite sigurnosti. Kod ostalih sportova poput karatea, boksa, kick-boxa, tae kwon do-a, kung fu-a, kenda ili modernog mačevanja, lakše je osmisliti trening u kojem se može održavati određeni razmak među sportašima.

Instruktori mogu svoje treninge održati i vani, možda u obližnjem parku, na obližnjem parkiralištu ili nekom igralištu. Na taj će način omogućiti svojim članovima koji su mjesecima bili zatvoreni u karanteni da izađu van u prirodu, vježbaju i druže se (normalno održavajući određeni razmak). Instruktori mogu te treninge iskoristiti i kao propagandni trening tj. kao prezentaciju svoga kluba i borilačke vještine, jer na pojedinim mjestima biće izloženi pogledima raznih prolaznika a među kojima su i potencijalni   budući članovi.

Poželjno bi bilo da instruktori nekim od svojih članova za koje smatraju da imaju novčanih problema privremeno smanje članarinu. Također, svim članovima/sportašima sportskog centra, bez obzira na njihovo vrijeme povratka tj. pridruživanju treninzima, treba dati do znanja da su rado viđeni članovi sportskog centra. To se osobito odnosi na djecu, koja su osjetljivija i mnogo je onih koji su vrlo teško proživjela izolaciju zbog pandemije koronavirusa. 

Pomoć od države, ili od nekih sportskih organizacija, biće neznatna, a ako i dođe, doći će sa zakašnjenjem. Zato se uzdajte u sebe, svoje prijatelje i  svoje članove/sportaše te započnite zajedničkim snagama raditi kao da sportski centar „otvarate“ ponovno ispočetka. Kako bi si olakšali savjetujte se i sa raznim drugim instruktorima. Nemojte se  obazirati na to ukoliko se tu možda radi o drugačijoj borilačkoj vještini ili sportu, jer svaki dobar savjet ili pomoć vam može biti od koristi. Zatražite pomoć i od pojedinih urednika sportskih magazina oko reklamiranja vašeg sportskog centra. Iako su  velika većina urednika sportskih magazina i sami u određenim problemima, većina magazina će vam koliko je to u njihovoj mogućnosti rado pomoći.

Nemojte se suzdržavati zatražiti savjet ili pomoć od raznih instruktora širom svijeta. Svi oni  su prije svega zaljubljenici u borilačke vještine, i bez obzira na svoje trenutne probleme, ukoliko su to u mogućnosti, velika većina instruktora će vam rado i nesebično pomoći. Sva putovanja kao i odlazak na takmičenja odgodite ukoliko baš nije nužno, jer zdravlje je ipak najvažnije. Za potpuni oporavak vašeg sportskog centra trebati će proći izvjesno vrijeme, morati ćete ponovno uložiti mnogo ljubavi i vremena kako biste se oporavili. Trebati ćete izdržati i novčanu krizu, možda čak i uzeti kredit i zadužiti se.  

Sada više nego ikada treba primijeniti osnovni postulat koji učimo u borilačkim vještinama – „Istinski šampion je onaj koji bez obzira na to koliko je puta pao uvijek iznova nađe snage u sebi da ustane i nastavi sa borbom“. I zato – nema povlačenja, nema predaje. 

Poslije pandemije koronavirusa, koliko god to od vas ponovno tražilo odricanja i vremena, iznađite snagu da iz svega izađete još jači, bolji i uspješniji nego što ste bili prije. Neka vaš centar borilačkih vještina     zablista novim sjajem, oduprijevši se svim novim izazovima koji slijede.


Autor: Prof dr David Stainko Objavljeno: 08.05.2020.

PROČITAJTE JOŠ