Sport kao društvena profesija
U savremenom dobu sport više ne predstavlja samo zabavu kao što je termin sporta nekada i označavao, vec se pretvorio u profesiju koja kao i svaka druga želi da se izbori za svoj ugled i status. Odnosi unutar sporta se menjaju kao i sama društva, sportisti su tu sve više radi novca i sve manje zbog zabave, igre i ljubavi prema sportu dok ih društvo idalje idealizuje gradeći od njih društvene autoritete i simbole nacije.

Sve više se vrednuje kvalitet izvedenog posla što se u ovom slučaju ogleda kroz učinak (uspeh) sportista. Oni sportisti koji se pokažu kao bolji i kvalitetniji postaju privilegovani i dobijaju mogućnost da uđu u uski krug pojedinaca (sportista) koji zbog onoga što rade mogu zaraditi mnogo novca u kratkom roku ali i steći ugled u društvu koji će im omogućiti bolji i lagodniji društveni život.

Pojedinac koji postigne vrhunski rezultat u sportu postaje uzor u društvu u kojem se nalazi, njegovo mišljenje dodatno dobija na značaju a njegovi postupci predstavljaju putokaz za živote mnogih a naročito za mlade. Mnogi sportisti žele i po svaku cenu nastoje upravo  to da ostvare, a razlika između prvog i poslednjeg, između slave i anonimnosti nekada se može ogledati u deliću sekunde, zbog čega se današnji sportisti sve češće nalaze u dilemi da li da probaju (koriste) neke zabranjene supstance (metode) zarad boljeg rezultata, bržeg napredka...

Mišljenja društva prema savremenom sportu danas, su zastarela. Ljudi, sport još uvek vide samo kao jedan od vidova rekreacije, zabave i zdravog života, a ne kao profesiju koja se sve više razvija i birokratizuje, ne žele verovati da je savremeni sportista upotrebljiva i pre svega prolazna vrednosti i da oni imaju  svoj (uslovno rečeno) vremenski rok.

Mišljenje društva o savremenom sportu svakako bi se moralo menjati s njegovim daljim razvojem, profesionalni sport sve više i više ide ka kompletnoj komercijalizaciji zarad jednog jasnog cilja - profita, a pri tom i sam sport postaje profesija od koje sportisti i zaposleni u sportu mogu (veoma dobro) egzistirati.

Danas u "novom" vremenu moramo biti apsolutno sigurni da se može (dobro) živeti od sporta, koji i te kako može (mora) da postane društvena profesija koja ce u budućnosti graditi dobre pojedince (sportiste, menadžere) i autoritete za potrebe našeg društva.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski
Objavljeno: 14.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Sport kao društveni fenomen
> Društveni odnosi i podela sporta
> Globalizacija i modernizacija sporta
> Društveni sistem i sport
> Društvene funkcije i vrednosti sporta
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...