x

Sport kao društvena profesija

U savremenom dobu sport više ne predstavlja samo zabavu kao što je termin sporta nekada i označavao, vec se pretvorio u profesiju koja kao i svaka druga želi da se izbori za svoj ugled i status. Odnosi unutar sporta se menjaju kao i sama društva, sportisti su tu sve više radi novca i sve manje zbog zabave, igre i ljubavi prema sportu dok ih društvo idalje idealizuje gradeći od njih društvene autoritete i simbole nacije.

Sve više se vrednuje kvalitet izvedenog posla što se u ovom slučaju ogleda kroz učinak (uspeh) sportista. Oni sportisti koji se pokažu kao bolji i kvalitetniji postaju privilegovani i dobijaju mogućnost da uđu u uski krug pojedinaca (sportista) koji zbog onoga što rade mogu zaraditi mnogo novca u kratkom roku ali i steći ugled u društvu koji će im omogućiti bolji i lagodniji društveni život.

Pojedinac koji postigne vrhunski rezultat u sportu postaje uzor u društvu u kojem se nalazi, njegovo mišljenje dodatno dobija na značaju a njegovi postupci predstavljaju putokaz za živote mnogih a naročito za mlade. Mnogi sportisti žele i po svaku cenu nastoje upravo  to da ostvare, a razlika između prvog i poslednjeg, između slave i anonimnosti nekada se može ogledati u deliću sekunde, zbog čega se današnji sportisti sve češće nalaze u dilemi da li da probaju (koriste) neke zabranjene supstance (metode) zarad boljeg rezultata, bržeg napredka...

Mišljenja društva prema savremenom sportu danas, su zastarela. Ljudi, sport još uvek vide samo kao jedan od vidova rekreacije, zabave i zdravog života, a ne kao profesiju koja se sve više razvija i birokratizuje, ne žele verovati da je savremeni sportista upotrebljiva i pre svega prolazna vrednosti i da oni imaju  svoj (uslovno rečeno) vremenski rok.

Mišljenje društva o savremenom sportu svakako bi se moralo menjati s njegovim daljim razvojem, profesionalni sport sve više i više ide ka kompletnoj komercijalizaciji zarad jednog jasnog cilja - profita, a pri tom i sam sport postaje profesija od koje sportisti i zaposleni u sportu mogu (veoma dobro) egzistirati.

Danas u "novom" vremenu moramo biti apsolutno sigurni da se može (dobro) živeti od sporta, koji i te kako može (mora) da postane društvena profesija koja ce u budućnosti graditi dobre pojedince (sportiste, menadžere) i autoritete za potrebe našeg društva.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 14.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ