x

Sport i socijalna odgovornost

Sport i socijalna odgovornost
Sport je univerzalni jezik koji ima sposobnost da privuče (okupi) ljude (posetioce, pristalice, navijače, itd.) bez obzira na njihovo poreklo, verska uverenja ili ekonomski status.

Uz pomoć sporta i kroz njega razne individue na neki način izlaze iz anonimnosti i postaju sinonimi popularnosti. Koliko je sport i koliko su sportisti popularni govori činjenica da su neki sportisti u vodećim sportovima često poznatiji od naučnika, inovatora, pronalazača, a u poslednje vreme i od istaknutih političara (državnika).

U priliog značaja (važnosti) sporta u današnje vreme govore i reči bivšeg predsednika Francuske Žaka Širaka, nakon što je Francuska fudbalska reprezentacija pobedila na Svetskom kupu 1998. godine, koji je rekao: “"Ovo je jedan od najsrecćnijih dana u istoriju Francuske"”.

Pre izvesnog vremena na prestižnom Londonskom univerzitetu Bussnies school sporta u Londonu održana je konferencija, na temu “"Sport i socijalna odgovornost"”, gde su prisustvovali ugledni govornici iz FIFA i UEFA, kako i mnogi eksperti iz raznih zemalja Evrope i Sveta, na kojoj se došlo do zaključka da je sport danas veoma važan društveni simbol, bez kojeg se čovečanstvo ne može zamisliti.  

Jedan od primera koji je naglašen na konferenciji, a odnosi se na ulogu sporta prema socijalnoj odgovornosti, jeste formiranje tzv. “Player Foundation-a” u Engleskoj, gde se određena količina novca od svih transfera  u Premier ligi usmerava (donira) na razvoj omladinskog fudbala.

Isto tako na konferenciji je konstatovano da se državna pomoć sportu može “dodeliti” na više načina:

1. Direktno (budžet, donacije, fondovi, stipendije)
2. Indirektno (poreske olakšice, podsticajne mere za investiranje u sport, podsticanje saradnje između ekomonskog i sportskog dela, donošenje sistemske ramke finansiranja i razvoja sporta itd.

Iako se sport u početku pojavio terminiloški kao igra ili zabava za ljude, danas se može sa sigurnošću recći da on predstavlja jedan od vodećih biznisa širom sveta. Sport društvu a naročito pojedincima donosi veliku matrijalnu dobit (profit), i zato je u njemu uvek prisutan (opravdan) strah od manipulacija koje bi mogle da dovedu do izobličavanja samog sporta ali i celog društvenog sistema.

Sport je kao društvena aktivnost predstavlja integralni deo svake države i društva. Odnos država - sport danas je posebno važan i podrazumeva široku posvećenost gotovo svih društvenih oblasti. Kako sport u današnje vreme predstavlja neka vrstu "internacionalnog jezika", koji ima dominantnu, integrativnu i regulatornu ulogu u samom društvu i van njega, od suštinskog značaja je za svaku zemlju da pitanje sporta i socijalne odgovornosti bude sistematski rešeno.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 17.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ