Sport i socijalna odgovornost

Sport je univerzalni jezik koji ima sposobnost da privuče (okupi) ljude (posetioce, pristalice, navijače, itd.) bez obzira na njihovo poreklo, verska uverenja ili ekonomski status.

Uz pomoć sporta i kroz njega razne individue na neki način izlaze iz anonimnosti i postaju sinonimi popularnosti. Koliko je sport i koliko su sportisti popularni govori činjenica da su neki sportisti u vodećim sportovima često poznatiji od naučnika, inovatora, pronalazača, a u poslednje vreme i od istaknutih političara (državnika).

U priliog značaja (važnosti) sporta u današnje vreme govore i reči bivšeg predsednika Francuske Žaka Širaka, nakon što je Francuska fudbalska reprezentacija pobedila na Svetskom kupu 1998. godine, koji je rekao: “"Ovo je jedan od najsrecćnijih dana u istoriju Francuske"”.

Pre izvesnog vremena na prestižnom Londonskom univerzitetu Bussnies school sporta u Londonu održana je konferencija, na temu “"Sport i socijalna odgovornost"”, gde su prisustvovali ugledni govornici iz FIFA i UEFA, kako i mnogi eksperti iz raznih zemalja Evrope i Sveta, na kojoj se došlo do zaključka da je sport danas veoma važan društveni simbol, bez kojeg se čovečanstvo ne može zamisliti.  

Jedan od primera koji je naglašen na konferenciji, a odnosi se na ulogu sporta prema socijalnoj odgovornosti, jeste formiranje tzv. “Player Foundation-a” u Engleskoj, gde se određena količina novca od svih transfera  u Premier ligi usmerava (donira) na razvoj omladinskog fudbala.

Isto tako na konferenciji je konstatovano da se državna pomoć sportu može “dodeliti” na više načina:

1. Direktno (budžet, donacije, fondovi, stipendije)
2. Indirektno (poreske olakšice, podsticajne mere za investiranje u sport, podsticanje saradnje između ekomonskog i sportskog dela, donošenje sistemske ramke finansiranja i razvoja sporta itd.

Iako se sport u početku pojavio terminiloški kao igra ili zabava za ljude, danas se može sa sigurnošću recći da on predstavlja jedan od vodećih biznisa širom sveta. Sport društvu a naročito pojedincima donosi veliku matrijalnu dobit (profit), i zato je u njemu uvek prisutan (opravdan) strah od manipulacija koje bi mogle da dovedu do izobličavanja samog sporta ali i celog društvenog sistema.

Sport je kao društvena aktivnost predstavlja integralni deo svake države i društva. Odnos država - sport danas je posebno važan i podrazumeva široku posvećenost gotovo svih društvenih oblasti. Kako sport u današnje vreme predstavlja neka vrstu "internacionalnog jezika", koji ima dominantnu, integrativnu i regulatornu ulogu u samom društvu i van njega, od suštinskog značaja je za svaku zemlju da pitanje sporta i socijalne odgovornosti bude sistematski rešeno.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 17.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...