Društveni sistem i sport II
Sigurno je da postoi opšta zavisnost u položaju, ulozi pa i u nivou razvoja sporta od karaktera društvenog sistema od njegove ekonomske i političke strukture, isto i od ideje vladajuće strukture kao i tipa i stepena razvijenosti opšte kulture. Međutim, i od političke strukture vlasti i ideoloških odnosa kojima se ona upravlja zavisi i opšti položaj sporta u društvu. Moramo napomenuti pažnju koju pojedine društvene zajednice, države i nacije posvećuju razvoju sporta govoreći o njihovoj opštoj razvijenosti i uspešnosti.

Odnos između društva i sporta uvek je bio različit, varijabilan i veoma složen. Sport, njegov društveni status i njegov položaj zavisan je od opštog ekonomskog stanja, kao i od konkretnih ekonomskih sistema i njihovih mehanizma, od političke uloge, od pravnog sistema i od ideoloških razumevanja i kulturnog ambienata. Sa druge strane, od raznih faktora u samom sportu zavisi odnos njegovog ostvarivanja i njegova uloga u društvu, i ono što on daje društvu kao svoj doprinos za njegov razvoj.

Globalno gledano, mogu se videti nekoliko načina, nivoa i formi odnosa između društvenog sistema i sporta kao područja. Kao prvo, to je odnos sporta prema društvu, u kome se može odrediti kakav je to položaj i kakva je to uloga sporta u globalnom društvu, i kakva je u nekim društveno ekonomskim formama i konkretnim ekonomskim i političkim sitemima. Kao drugo, to su odnosi, relacije pojedinih oblasti fizičke kulture, sporta i rekreacije sa odrećenim sferama u društvu (ekonomija, politika, pravo, kultura, informatika i dr.).  Treće, preko organizaciskih i institucionalnih obilka i način njihovog funkcionisanja, kroz koje se izražava njihov društveni karakter, njihova društvena priroda, sport je inkorporiran kao sistem u postojećem društvenom sistemu.

Odnos između društvenog sistema i sporta ima pored ostalog i četiri osnovne karakteristike, a to su:

  • Prilagodlljivost
  • Recirpocitet
  • Složenost, i
  • Varijabilnost.

Prilagodlljivost je veoma jaka osobina sporta koja mu daje moć njegovog prilagođivanja u društvu. Recirpocitet između društevnog sistema i sporta je u njihovom međusobnom uticaju i zavisnost u odelnim segmenatima sporta sa raznim društvenim sferama. Složenost i varijabilitet u odnos spota - društvo proizlazi iz same dinamike sporta i promena koje se dešavaju u samom sportu, kao i promene koje se dešavaju u društvu. Same promene uslovljivaju i razlike u položaju i ulozi sporta i njegovih segmenata u okviru odrećene epohe.

U suštini postoje tri društvena sistema u koji se uklapaju i egzistiraju u sportu. Prvi sistem je sistem koji se upotrebljava kao masovni rekreativni program, drugi sistem je sistem u kome se realizuje programa vezna za prvi - profesionalni sport i teći sistem je sistem gde se neguju miksani sistemi.

Kod nas, danas definitivno funkcuioniše miksani sistem odnosa. Sada kada smo se odlučili za masovnu privatizaciju društvenog kapitala i priznanje tržišnim uslova, sa formama samoinicijativnosti može se reći da je taj miksani sitem prihvatljiv za postranzicijska društva. Ipak, sama oblast sport, kao jedno od vitalnih područja savremenog života i društvene zejednice ima svoju relativnu samostalnost i zakonitost svog razvitka, i kao sfera dobija izvesnu dozu ličnog poštovanja i uvažavanja.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski
Objavljeno: 16.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Paradoksi zakona o sportu Srbije
> Društvena struktura sporta
> Društvena uloga sporta
> Društveni odnosi i podela sporta
> Društvene funkcije i vrednosti sporta
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...