Društvena struktura sporta

Društvenu strukturu sporta čine sledeći elementi:

  • sportski akteri s njihovim potrebama, vrednostima i normama,
  • sportske delatnosti i sredstava,
  • sportski odnosi i grupe,
  • sportski mediji,
  • sportska ekonomija,
  • sportske institucije i
  • sportsko stvaralaštvo

Sportski akteri su osnovni elementi te strukture, a mogu biti neposredni (koji učestvuju u igri) i posredni (koji igru kreiraju).

Sportske vrednosti i norme se kod različitih sportova razlikuju i  predstavljaju osnovni sistem vrednosti i pravila ponašanja u vršenju sportske aktivnosti.

Sportska delatnost je trošenje psihotelesne energije radi postizanja nekog cilja i aktivnost je pojedinaca i društvenih grupa s ciljem realizacije sportskog događaja. Ona se, s obzirom na karakter, može podeliti na:

  • rekreativnu,
  • školsku i
  • takmičarska.

Ciljevi svake od navedenih delatnosti su različiti. Kod rekreativne delatnosti to je postizanje određenog pozitivnog efekta za organizam, kod školske, uz to učenje osnovnih postupaka u smislu o mastring sportskim znanjima, ali i vaspitanje odnosa duha i tela, a kod takmičarske je, uz to, cilj i postizanje boljeg uspeha od drugih takmičara. Dok je kod takmičarske aktivnosti uvek prisutna publika, kod ostale dve to nije obavezno.

Sredstva kojima se sportisti služe u "procesu proizvodnje" su mnogobrojna i zavise od sporta. Ona se opšto mogu podeliti na sredstva kojima se sportisti služe u realizaciji sportske aktivnosti (na pr. lopta, koplje, kladivo, klizaljke, skije, karike, i sl.) i na sredstva koja im služe kao osnova za to bavljenje (na pr. stadioni, bazeni, arene, more, rieke i sl.).

Sportski odnosi i grupe uvijek su prisutni pri sportskoj aktivnosti, i to ne samo među neposrednim učesnicima, nego i između njih i publike. One mogu biti različite vrste, kao što su i u društvu opšte (odnosi borbe i konfrontacije, razumevanja i simpatije, odnosi nejednakosti, odnosi saradnje i sl.). Mogu se zasnivati po principu podele rada (na različitim društvenim ulogama) i po principu podele vlasti (na različitim društvenim položajima).

Sportski mediji imaju vrlo značajnu ulogu u sportu jer oni podižu sport na "pijedestal svetosti", ali i stvaraju popularne sportiste (idole) pišući o njima, a ne o nekim drugima.

Sportska ekonomija proizvodi i prodaje različite sportske proizvode i na taj način popularizuje određene vrste sportova.

Sportske institucije su formalizirani sitemi odnosa i pravila ponašanja u sportskoj aktivnosti s ciljem njenog organizovanja (timovi, klubovi i viši oblici organizacije).

Sportsko stavralaštvo predstavljaju rezultati sportskih takmičenja koja su, zahvaljujući promenama u mogućnostima, promjenljivi u vremenu i prostoru.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 15.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...