x

Red Bull Air Race se vraća sa osam trka na nebu iznad tri kontinenta

 Red Bull Air Race se vraća sa osam trka na nebu iznad tri kontinenta

Nakon trogodišnje pauze, Red Bull Air Race svetski šampionat se vraća u Abu Dabi, prvom trkom u 2014. Osam trka se nalazi u kalendaru za 2014. godinu, a najbrža motosport serija na svetu po prvi put će doći u region, a grad domaćin biće Rovinj, dragulj Jadranskog mora. Pored Rovinja i Abu Dabija u kalendaru se nalaze i Putradžaja (Malezija), Gdinja (Poljska), Askot (Velika Britanija), Dalas (USA), Las Vegas (USA), i Kina.

U novoj sezoni će se takmičiti 12 pilota, a među njima i aktuelni svetski prvak Pol Bonome. U protekle tri godine postignuta su mnoga tehnička poboljšanja - utvrđen je standard za motore i propelere kojeg se moraju pridržavati svi piloti, visina pilona će biti 25 umesto dosadašnjih 20 metara, a materijal od kojih su napravljeni će biti tanji i lakše će pucati u slučaju da neko zapne za pilon krilom čime se povećava sigurnost takmičenja.

"Drago mi je da se Red Bull Air Race vraća u život, jer se radi o takmičenju koje širom sveta promoviše vazdušne sportove. Dopala su mi se poboljšanja vezana za format takmičenja i staze. Takmičenja će zahvaljujući tome biti još atraktivnija," prokomentarisao je Džon Grubstrom, predsednik Svetske vazduhoplovne federacije (FAI)

Red Bull Air Race svetski šampionat 2014, 30. januara je najavio da će dodati i treće takmičenje na tlu Evrope, trkom u hrvatskom gradu Rovinju, 12. i 13. aprila i time proširiti najbržu svetsku motosport seriju na ukupno osam takmičenja u sedam zemalja na tri kontinenta. "Velika je čast i zadovorljstvo što Red Bull Air Race dolazi u Rovinj, pružajući nam priliku da celom svetu pokažemo lepotu našeg grada. Siguran sam, bez ikakave sumnje, da će grad Rovinj u saradnji sa Adria Grupom predstaviti savršeno mesto za svetski šampionat i pružiti vrhunsko iskustvo svima koji budu prisustvovali ovom uzbudljivom motosport takmičenju," rekao je gradonačelnik Rovinja Đovani Sponza.

Aktuelni prvak, Britanac Pol Bonome, titulu je osvojio dvaput uzastopno, a sigurno će dati sve od sebe da sa istim uspehom završi i novu sezonu. Među glavnim konkurentima će mu biti Austrijanac Hans Arh, svetski prvak iz 2008. godine i Amerikanac Kirbi Čemblis koji je titulu prvaka osvajao 2004. i 2006. godine. U novoj sezoni će se takmičiti još i Najdžel Lamb (Velika Britanija), Mat Hol (Australija), Peter Bešenji (Mađarska), Nikolas Ivanof (Francuska), Majkl Gulian (SAD), Matias Dolderer (Nemačka), Joši Muroja (Japan), Pit MekLaud (Kanada) i Martin Šonka (Češka).

Nakon tradicionalnog otvaranja sezone u Abu Dabiju, iznad plave vode arapskog zaliva i druge trke u Rovinju, Red Bull Air Race svetski šampionat 2014 se seli na prvo takmičenje koje će se održati u mestu Putradžaja, Malezija 17. i 18. maja, zatim baltičko more i grad Gdiniju u Poljskoj 26. i 27. jula i Askot stazu u Velikoj Britaniji 16. i 17. avgusta. Nakon toga, serija se seli u Ameriku, na dve nove lokacije, Texas Motor Speedway u Dalas Fort Vortu 6. i 7. septembra i Las Vegas Motor Speedway 11. i 12. oktobra, pre završetka sezone koje će se ove godine održati u Kini 1. i 2. novembra.

Prvi Red Bull Air Race je održan 2003. godine, a do 2011, kad je nastupila trogodišnja pauza, održano je 50 trka. Piloti u brzim letelicama lete na visini od 15-25 metara i provlačeći se kroz pilone postavljene na stazi, postižu brzinu i do 370 km/h. S novim pravilima i tehničkim izmenama, Red Bull Air Race i dalje ostaje najuzbudljivije takmičenje na nebu!


Datum: 28.02.2014. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...