x

Ivana Španović - Finalne pripreme za velike rezultate u 2012

Ivana Španović - Finalne pripreme za velike rezultate u 2012
Medalje koje su na evropskim i svetskim prvenstvima juniorskog uzrasta osvajali Ivana Španović, Mihail Dudaš, Mila Andrić, Tatjana Jelača, Emir Bekrić, Amela Terzić, najbolje su preporuke računici da na atletsku olimpijsku medalju nećemo čekati još 55 godina, koliko je prošlo od Mihalićevog srebra u Melburnu. U krugu onih u kojima smo prepoznali takav potencijal svakako je i skakačica u dalj Ivana Španović. Između dva uskrsa, vrlo raspoložena pred put na Tenerife, rado se odazvala molbi da najavi olimpijsku sezonu.

- Povreda je deo prošlosti. Odlično se osećam, radujem se svakom treningu, baš uživam u svemu i jedva čekam da takmičenja počnu.

Zašto baš Tenerife?
- I sama sam se pitala zašto svi trče na Tenerife. Ali kada stignete tamo, odgovori se sami nude: klima, okruženje, savršeni uslovi i za odmor i za naporne treninge. Velika je verovatnoća da sretnete i potencijalne konkurente na zaletištima. Radujem se susretu sa Marijom Šestak (slovenačka rekorderka u troskoku, rođena Kragujevčanka, devojačko Martinović). Treneri su dobar deo priprema osmislili zajednički, kako bismo i nas dve što više vremena provele zajedno na treninzima.

Na čemu ste insistirali na priprema u zimskom  periodu?
  - Najviše smo radili na brzini i eksplozivnosti. Stvarali smo preduslove za tehnički deo discipline. Sada uvodimo elemente skakanja kako bi se kockice sklopile i sve pronašle svoja mesta u mozaiku koji se zove skok u dalj.

A na Tenerifima...?
- Do sada sam radila sa skraćenim zaletom. Konkretno, na Tenerifima idemo punim zaletom. Zapravo, usavršavanje zaleta biće osnovni cilj priprema u Španiji, kako bismo stavili tačku na pripremni deo i najavili takmičarski deo sezone.

Koja će publika u svetu imati tu čast za Ivanin premijerni nastup u 2012. godini.
- Novosađani, naravno! Susret sa sugrađanima planirali smo u kvalifikacijama za Kup Srbije, 12.maja. Ja sam članica AK Vojvodina, od grada Novog Sada dobila sam stan, pre četiri godine, kada sam osvojila svetsku titulu, Novosađani su ispunili tribine "Karađorđa" dok sam skakala na Evropskom prvenstvu, 2009.godine. Moja je želja da u susret olimpijskom izazovu krenem sa "Karađorđa" u Novom Sadu.

Uprkos verovanju da će Ivana za start odabrati Dijamantsku ligu, na primer, ostala je dosledna sebi.
- Nigde nije tako lepo kao kod kuće. Najsrećnija sam bila dok sam se takmičila na Univerzijadi u Beogradu, na Evropskom u Novom Sadu, rado sam se odazivala na miting u Senti, učestvovala i na pojedinačnim i na ekipnim takmičenjima u Srbiji...  Iz godine u godinu... Stići ću i do Dijamantski lige. U maju ćemo u Šangaj. Prošle godine u Dohi sam odlično počela sezonu skokom 6,63. Neka tako bude i u Šangaju! Daljine preko 6,60 ulivaju samopouzdanje i psihološku stabilnost pred naredna takmičenja.

Predstoje i dva dijamantska mitinga u SAD.
- Preskočićemo Ameriku. Opredelili smo se još za IAAF miting u Daeguu, 16.maja. Najavljeno je vrlo kvalitetno takmičenje, a ja imam motiv više da se baš u Daeguu borim i za plasman i za rezultat. Nikada neću prežaliti Svetsko prvenstvo u tom gradu, koje sam propustila zbog povrede. Bila sam maksimalno spremna, posle Ostrave... Ali to je sport, to je deo sa kojim se svako suoči, pre ili kasnije u karijeri.

Da li se i ako jeste šta i koliko menjalo u sistemu priprema u odnosu na prethodnu godinu.
- Prethodna godina je zaista bila vrlo dobra, tako da nije bilo razloga za velikim promenama. Čak su se i termini velikih takmičenja nekako poklopili. Ove godine očekuje me Evropsko prvenstvo u Helsinkiju, baš u vreme Ostrave, a Olimpijske igre u Londonu padaju u termin Svetskog prošle godine.

 Do Evropskog prvenstva, 27. juna, odnosno do Olipijskih igara, 27.jula, koja će takmičenja imati prioritet u izboru Ivane Španović i njenog trenera Gorana Obradovića?
- Nećemo forsirati. Pred dva najznačajnija takmičenja u godini ništa nećemo prepustiti slučaju, još manje riziku povrede kao pred Daegu, prošle godine. Jun i jul rezervisani su za finalizaciju priprema u svakom pogledu. Jedino čemu neću moći da odolim to su takmičenja u Srbiji: učestvovaću i u finalu Kupa Srbije i na državnom prvenstvu, oba pred Evropsko prvenstvo u Helsinkiju.

Ne tako davno pokrenut je i fan page Ivane Španović na Facebooku.
- Želela sam da omogućim mojim fanovima da prate moj rad i rezultate na jednom mestu, ali i da popularišem sport kojim se bavim. Svi koji žele da me prate, postave mi pitanje ili saznaju nešto novo o meni to mogu učiniti preko linka www.fb.me/ivanaspanovic.
Datum: 18.04.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...