x

Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočarenje odlukom Australijskog suda

Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočarenje odlukom Australijskog suda

Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočarenje  ovakvom odlukom Australijskog suda. Politika je ovoga puta pobedila sport.  


Devetostrukom šampionu Australijan opena Novaku Đokoviću je uskraćeno pravo da zaigra na prvom gren slem takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu, na kome je nizao sve same pobede, deseti jubilarni put podigne pehar i osvoji dvadeset prvu gren slem titulu.


Novaku zabranjen ulazak u Australiju i učešće na AO 2022


Najbolji svetski teniser Novak Đoković je validno ispunio sve propisane zahteve i  pravila organizatora Australijan opena i države domaćina za učešće na turniru, što je potvrđeno i odlukom suda iste te zemlje. Međutim, usled političkih pritisaka, viza  žmu je onemogućena po osnovu “javnog interesa”. Ovakvom odlukom jedino je svet ostao uskraćen da gleda Novakovu borbu za deseti Australijan open i dvadeset prvu  gren slem titulu.


Teniski savez Srbije čvrsto podržava Novaka Đokovića i poziva sve svetske teniske i sportske institucije da se zauzmu za odbranu integriteta sporta


Mešanje politike u sport otvorilo je mnogo gorućih pitanja. Kakvu poruku šalje  Australija, kao dvostruki organizator olimpijskih igara, za treće domaćinstvo  2032. godine? Da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo - važno je učestvovati? Izostanak reakcija tokom čitavog slučaja od strane ATP (Asocijacije teniskih profesionalaca), ITF (Svetske teniske federacije), kao i vodećih sportskih svetskih institucija, nameće pitanje da li će ovo od sada da bude šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi? Da li će sportisti, i kada validno ispune sve propisane zahteve za ulazak u zemlje  organizatore takmičenja i turnira moći političkom odlukom moćnika da budu precrtani sa liste učesnika, pritvarani kao kriminalci i - proterivani?


Za Mozzart, Novak Đoković je pobednik Australijan opena


Sport je uvek bio najčistiji segment društva, pogotovo tenis kao sport džentlmena, u kome je poštovanje propisa uvek bilo visoko cenjeno. Naš šampion Novak u tim uslovima je postao svetski broj 1 i to bez premca u istoriji. Teniski savez Srbije u potpunosti podržava Novaka Đokovića kao najboljeg ambasadora naše zemlje. Verujemo i nadamo se da će i posle ove nepravde učinjene ne samo jednom istorijski uspešnom sportisti, nego i izuzetnoj ličnosti, Novak kao i obično biti jači i bolji.


Otvoreno prvenstvo Australije (Australijan open 2022), prvi od četiri Gren Slem turnira u sezoni, održaće se u periodu od 17. do 30. januara 2022. godine, na Melburn park stadionu u Melburnu (Australija).


Datum: 16.01.2022. Autor: Teniski savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...