x

Dva polufinala za Srbiju na startu Gran prija u Rušama

Dva polufinala za Srbiju na startu Gran prija u Rušama Foto: SSS

Srpski strelci su prvog dana Gran pri turnira Svetske streljačke federacije u Rušama (Slovenija), prvog zvaničnog međunarodnog takmičenja po novim pravilima, zabeležili dva plasmana među osam najboljih.


Dvoje strelaca pištoljem, Dimitrije Grgić i Brankica Zarić, su stigli do polufinala. Grgić je u svojoj polufinalnoj grupi zauzeo treće mesto, pa je u ukupnom plasmanu podelio petu i šestu poziciju. Brankica Zarić je nadmetanje vazdušnim pištoljem za dame završila na deobi sedmog i osmog mesta.


Sem Zarićeve i Grgića na vatrenu liniju prvog dana je izašlo još sedmoro naših strelaca.


Olimpijski vicešampion Damir Mikec je ostao pred vratima polufinala vazdušnim pištoljem. Bio je  devetoplasirani u kvalifikacijama. Duško Petrov je u istoj disciplini zauzeo 13.poziciju.


Jasmina Milovanović je kvalifikacije vazdušnim pištoljem za dame završila na 11.mestu. U ovoj disciplini Srbija je imala samo dve predstavnice, jer je naš tim u Ruše otputovao u okrnjenom sastavu. Na poslednjem testiranju pred put Zorana Arunović je bila pozitivna na koronavirus i mora da propusti prvo takmičenje u 2022.


U takmičenju miks parova puškom, srpski par Andrea Arsović/Lazar Kovačević je zauzeo 11, a tim Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović 19.poziciju.


Podsetimo, po novim pravilima, umesto finala sa osam najboljih iz kvalifikacija, borba za medalje je podeljena u tri faze. Prvih osam strelaca su u polufinalu podeljeni u dve grupe, u kojima se posle svake serije pogoci pretvaraju u poene. U prvih deset serija strelac sa najboljim hicem dobija četiri, drugoplasirani tri, trećeplasirani dva, četvrtoplasirani jedan poen. Posle desete serije ispada četvrtoplasirani i u preostalih pet hitaca poeni se dele po principu 3,2,1. Prvoplasirani i drugoplasirani iz svake polufinalne grupe prolaze u finalnu grupu,koja se odvija po istom formatu, trećeplasirani osvaja bronzu, a dvojica najboljih iz finalne grupe se sastaju u duelu za zlato. U svakoj fazi se kreće od nule, poeni se ne prenose.


Dimitrije Grgić je u polufinale ušao sa sedmog mesta u kvalifikacijama, u kojima je pogodio 576 krugova. Po pravilima svrstan je u prvu polufinalnu grupu, u kojoj gađaju osvajači prvog,trećeg, petog i sedmog mesta u kvalifikacijama, ostali su u drugoj grupi.


Grgić, strelac beogradskog Akademca, je odlično počeo, nizao odlične hice. Sredinom polufinala bio na čelnoj poziciji, ali nije izdržao u tom ritmu. Zauzeo je treće mesto u grupi sa 33 poena. U finalnu su prošli Slovak Juraj Tužinski sa  41 i Ruslan Lunev (Azerbejdžan) 40 poena. S obzirom da u zvaničnim dokumentima još uvek nije objavljeno kako će se i da li će se određivati konačan plasman strelaca eliminisanih u polufinalnim grupama, beležimo da je Grgić podelio peto i šesto mesto sa trećeplasiranim u drugoj grupi, svetskim prvakom Artemom Černousovim (Rusija), koji je u svojoj grupi osvojio 36 poena.  Zlato je pripalo Azerbejdžancu Lunevu, koji je u meču za zlato nadmašio Čeha Sčejbala


Brankica Zarić je u kvalifikacijama bila sedma, pa je poput Grgića bila u prvoj grupi polufinala. Zarićeva, članica Novog Sada 1790, je takođe dobro počela, jedno vreme bila i prva. Posle desetog hica, kada ispada četvrtoplasirana, nalazila se na četvrtom mestu i završila takmičenje sa 22 poena. U konačnom plasmanu podelila je sedmo i osmo mesto sa četvrtoplasiranom u drugoj grupi, Mađaricom Renatom Šike, koja je skupila jedan poen manje od srpske reprezentativke. U finalnu grupu iz prvog polufinala prošle su Grkinja Ana Korakaki i olimpijska šampionka Vitalina Bacaraškina, koja je kasnije osvojila zlato.


U subotu su na programu pojedinačna takmičenja vazdušnom puškom i miks parova pištoljem.


Vazdušni pištolj, žene, osvajačice medalja:1. Vitalina Bacaraškina (Rusija), 2. Veronika Major (Mađarska), 3. Kamil Jedrezejevski (Francuska)... Polufinale - Prva grupa: 1. Ana Korakaki (Grčka) 42, 2.Bacaraškina 36... 4. Brankica Zarić 22 poena... Druga grupa: 1. Major 39... Kvalifikacije: 1. Bacaraškina 588, 2. Major 583, 3. Korakaki 581... 7. Zarić 570... 11. Jasmina Milovanović 566 krugova...


Vazdušni pištolj, muškarci, osvajači medalja: 1. Ruslan Lunev (Azerbejdžan), 2. Pavel Sčejbal (Češka), 3. Mikloš Tatrai (Mađarska). Polufinale - Prva grupa:1. Juraj Tuzinski (Slovačka) 41 poen, 2. Lunev 40, 3. Dimitrije Grgić 33... Druga grupa: 1. Sčejbal 39... Kvalifikacije: 1. Lunev 587, 2. Artem Černousov (Rusija) 583, 3. Tuzinski 579... 7. Grgić 576... 9. Damir Mikec 575... 13. Duško Petrov 572...


Vazdušna puška, miks, osvajači medalja (po novim pravilima dele se dve bronze): 1. Mađarska 1 (Ester Mesaroš/Ištvan Peni), 2. Rusija 1 (Anastasija Galašina/Vladimir Maslenjikov), 3. Slovačka 1 (Kamila Novotna/Patrik Jani) i Mađarska 2 (Ester Deneš/Zalan Pekler). Kvalifikacije: 1. Mađarska 2 632,9... 11. Srbija 1 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) 625,5... 19. Srbija 2 (Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović) 621,5...


Datum: 15.01.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...