x

Svetska X-Fighters turneja počinje u Dubaiju

Španac Deni Tores u Dubaiju započinje odbranu titule Red Bull X-Fighters svetske serije, nadajući se da će ponoviti prošlogodišnji uspeh i ponovo pobediti u persijskom zalivu. Međutim, Norvežanin Andre Vila i Australijanac Džoš Šijan, s nestrpljenjem očekuju početak sezone i priliku da osvoje Džumira plažu, prvu od šest ovogodišnjih stanica najjače svetske fristajl motokros serije.
Nova sezona najprestižnije svetske fristajl motokros serije počinje 13. aprila na Džumira plaži ispred fantastičnih silueta zgrada na horizontu Dubaija. Španac Deni Tores je favorit pred početak svetske turneje 2012 koja se sastoji od šest takmičenja, a u kojoj će se boriti protiv 11-orice najboljih svetskih FMX vozača, koji će juriti nagradu od milion dolara, kao i premije na svakom takmičenju. Međutim, i Norvežanin Andre Vila i Australijanac Džoš Šijan veruju da je ovo njihova pobednička godina i da imaju realne šanse za osvajanje titule Red Bull X-Fighters šampionata.

Vila je bio u samom vrhu za osvajanje šampionata 2011, sve dok ga povreda pred kraj sezone nije omela da učestvuje na poslednja dva takmičenja, dok se Šijan pojavio niotkuda i poremetio favorite, pobedivši na poslednjem takmičenju prošle sezone u Sidneju. Amerikanac Nejt Adams, koji je završio prošlu godinu na drugom mestu iza Toresa, a nakon osvajanja šampionata 2009. i 2010, još uvek se oporavlja od povrede ramena i neće se naći na listi takmičara za Dubai. Australijanac Blejk Vilijams, takođe je bacio oko na glavnu nagradu, nakon nekoliko izvanrednih nastupa u 2011. Ostali top favoriti koji se vraćaju u akciju ove godine nakon što su bili van takmičenja zbog povrede su i Livaj Šervud sa Novog Zelanda i Švajcarac Met Ribo, šampion iz 2008.

Sportisti će skakati i do 30 metara u dalj i 15 metara u vis svojim motorima na postavci staze na plaži, između sjajnih svetala Dubaija i tirkizne vode persijskog zaliva. Dubai je bilo jedno od najinteresantnijih takmičenja prošle sezone i postavilo je standard za ostala takmičenja, u kojem je Tores odneo pobedu, porazivši Vilu u finalu, dok je Adams bio treći. Nakon Dubaija, Red Bull X-Fighters se sele u Glen Helen u Kaliforniji 12. maja, pre odlaska u Istanbul, Turska 16. juna. Stopovi u Madridu u julu i Minhenu u avgustu slede pre poslednjeg takmičenja sezone koje će se i ove godine održati u Sidneju.
Datum: 12.04.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...