x

Vasić i Mačković osvojili zlato na II Svetskom kupu u Lucernu

Vasić i Mačković osvojili zlato na II Svetskom kupu u Lucernu Foto: Anđela Nišević / VSS

Srpski dvojac bez kormilara, u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković, osvojio je zlatnu medalju na II Svetskom kupu u Lucernu! Naši momci su u vremenu 6:36,84 minuta na cilj stigli ispred srebrnih Italijana i bronzanih Rumuna. Osim muškog dvojca, na stazu u Lucernu je izašla i Jovana Arsić, koja je u B finalu zauzela peto mesto.


Naši momci su za rivale, osim pomenutih posada Italije i Rumunije, imali i posade Francuske, Velike Britanije i Belorusije. Posle ujednačenog žestokog starta, Vasić i Mačković su se izdvojili na čelu trke i na prvom prolazu, na 500 metara, imali vođstvo. Srpski veslači su diktirali tempo i u nastavku, pa su na polovini trke samo uvećali prednost u odnosu na rivale.


Miloš i Martin su imali potpunu kontrolu u ovom finalu, nijednog trenutka nisu dozvolili ostalim posadama da im ugroze zlato - na 1.500 metara imali su više od dve sekunde prednosti u odnosu na tada drugoplasirane Matea Loda i Đuzepea Vićina iz Italije, a skoro tri sekunde u odnosu na trećeplasirane Marijusa Vasila Kozmijuka i Ćiprijana Tudose iz Rumunije.


Do kraja trke poredak je ostao isti - naši veslači su osvojili zlato preveslavši stazu za 6:36,84 minuta, Italijani su stigli do srebra (6:38,28 minuta), a Rumuni do bronze (6:38,45). Četvrto mesto pripalo je Britancima (6:38,96), peto Francuzima (6:44,51), a šesto Belorusima (6:44,61).


Danas smo u Lucernu imali još jednu predstavnicu Srbije - pre Vasića i Mačkovića na stazu je u B finalu, veslajući za plasman od 7. do 12. mesta, izašla Jovana Arsić. Ona je u konkureniciji takmičarki iz Belorusije, Holandije, Kine, Grčke i Meksika bila peta, što znači da je na kraju zauzela 11. mesto na II Svetskom kupu.

 

Datum: 23.05.2021. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...