x

Održana izborna skupština Svetske badminton federacije

Održana izborna skupština Svetske badminton federacije

U subotu, 22. maja, održana je Izborna skupština Svetske badminton federacije (BWF) u virtuelnoj formi. Učešće u radu iste uzeo je Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije.


Najvažnije teme 82. Skupštine BWF odnosile su se na reizbor za predsednika, zamenika predsednika i potpredsednika za para-badminton i obavljanje izbora članova predsedništva odnosno izjašnjavanje o predlogu za promenu sistema bodovanja u badmintonu koji se i na isteku ovog olimpijskog ciklusa našao na agendi najvažnijeg okupljanja članica svetskog badmintona.


Sedam pobeda u Mariboru


Pol Erik Hojer Larsen (Danska), olimpijski prvak iz 1996. godine, treći put je izabran za obavljanje funkcije predsednika BWF. Zamenica predsednika BWF (Deputy President) i u narednom periodu biće Kiningpatama Lesvadtrakul (Tajland) dok će za svetski para-badminton i dalje biti nadležan Pol Kurzo (Vice-President para badminton). 


Izbori za članove predsedništva su bili veoma neizvesni. Biralo se 20 članova od 31 predloženog kandidata. Pored činjenice da članice BWF raspolažu sa kriterijumski definisanim brojem glasova (od jedan do pet), dodatnu kompleksnost unele su kontinentalne kvote prema kojima je određeni broj mesta u predsedništvu BWF garantovan svakom od kontinenata – od najvećeg broja koji pripada Aziji, preko Evrope, Pan-američke konfederacije do najmanjeg koji dele Okeanija i Afrika kao i kvote koje se odnose na minimalan broj članova predsedništva suprotnog pola. Na kraju glasanja za članove predsedništva BWF izabrani su: Jun Zang (Kina), Bambang Rudijanto (Indonezija), Himanta Bisva Sarma (Indija), Jong Su Kim (Južna Koreja), Keni Go (Malezija), Kindži Zenija (Japan), Ruksona Nazuleva (Tadžikistan), Savsan Hadži Muhamed Takavi (Bahrein), Pilar Kariljo la Fuente (Peru), Hoze Gabriel del Busto Fernandez (Gvatemala), Nora Peri (Engleska), Ema Mejson (Škotska), David Kabeljo (Španija), Ela Del (Rusija), Etijen Tobua (Francuska), Robert de Kok (Holandija), Sven Sere (Belgija), Odete Asembe (Kamerun), Čipo Zumburani (Zimbabve) i Najdžel Skelt (Novi Zeland).


Viktor Petrović četvorostruki prvak Srbije


Za predlog da se promeni sistem bodovanja u badmintonu, sa postojećeg prema kojem se igra na dva dobijena seta do 21 poena na sistem prema kojem bi se igralo na tri dobijena seta do 11 poena, nije postojala neophodna dvotrećinska većina glasova. Od potrebnih 67% za promenu sistema ukupno je bilo 66.31% glasova.


Na kraju godišnjeg zasedanja Skupštine BWF, reizabrani predsednik Pol Erik se zahvalio članovima na izuzetnom radu i doprinosu opstanka i razvoja olimpijskog badmintona širom sveta uprkos brojnim izazovima sa kojima su svi suočeni. Takođe, ne skrivajući optimizam, izrazio je očekivanje da će i u narednim godinama badminton, kao jedan od veoma rasprostranjenih i popularnih sportova, svoju poziciju dalje jačati i podizati.


Datum: 23.05.2021. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...