x

Održan sastanak radne grupe OKS za praćenje svih aspekata infekcije Covid-19

Održan sastanak radne grupe OKS za praćenje svih aspekata infekcije Covid-19 Foto: OKS

Održan je prvi sastanak Radne grupe Olimpijskog komiteta Srbije za praćenje svih aspekata infekcije COVID-19 na sportiste i članove misije OKS na Olimpijskim igrama u Tokiju. Radnom grupom je predsedavao Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije.


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Olimpijske igre u doba korone


Radnu grupu je formirao Izvršni odbor OKS kako bi se pratili svi aspekti infekcije COVID-19 i kako bi svi sportisti koji su se kvalifikovali na OI u Tokiju, ili oni koje kvalifikacije tek očekuju, mogli da dobiju pravovremenu podršku, savete i informacije u vezi sa prevencijom zaraze virusom COVID-19.


Ovu radnu grupu Olimpijskog komiteta Srbije čine eminentni stručnjaci iz najrelevantnijih institucija, uključujući i doc. dr Vericu Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut”, doc. dr Ivanu Milošević, Zamenicu Direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i prof. dr Tanju Jovanović, Prodekana za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 


U susret Tokiju – OKS pokreće svoj podkast


Na sastanku Radne grupe takođe je, imajući u vidu trenutnu situaciju izazvanu pandemijom virusa COVID-19, donet prvi set mera i preporuka za sportiste i osoba iz stručnog okruženja sportista.


Razmatrani su i protokoli za sportiste i službena lica koji treba da obezbede da svi učesnici sportskih dešavanja spremni i zdravi dočekaju nastupajuće kvalifikacije za Olimpijske igre, kao i same Olimpijske igre u Tokiju.


Predsednik Zdravstvene komisije OKS Prof. dr Dragan Radovanović istakao je da je glavni cilj novoformirane radne grupe da obezbedi sportistima zadovoljavajući set preventivnih mera i uslove da na Olimpijske igre u Tokio odu zdravi i bez zdravstvenih posledica koje bi izazvala infekcija COVID-19.


OKS predstavio zvaničnu Viber zajednicu - Olimpijski tim Srbije


-Vrlo je važno probuditi svest kod naših sportista da danas nije dovoljno samo ispuniti normu da bi se kvalifikovali na Olimpijske igre, već je potrebno i da nemaju COVID-19 infekciju. Dakle, da ne budu inficirani pri samom odlasku na igre, ali ni u pripremnom periodu, jer to može ostaviti ozbiljne zdravstvene posledice. 


Prema zaključku sa današnjeg sastanka, Radna grupa OKS podneće inicijativu Ministarstvu omladine i sporta da se kvalifikovanim sportistima i potencijalnim kandidatima za nastup na Olimpijskim igrama zajedno sa svojim stručnim timovima i službenim licima omogući prioritetno vakcinisanje, kako bi se umanjio rizik od oboljevanja i zaraze virusom COVID-19. 


Datum: 14.01.2021. Autor: Jovan Simić

PROČITAJTE JOŠ...