x

Predstavljen novi plan puta Olimpijske baklje za OI u Tokiju

Predstavljen novi plan puta Olimpijske baklje za OI u Tokiju

Organizacioni odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju (Tokio 2020) objavio je (28. septembra 2020.) novi plan i raspored puta olimpijske baklje.


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Olimpijske igre u doba korone


Štafeta sa olimpijskom bakljom započeće svoje putovanje 25. marta 2021. godine iz Nacionalnog centra za obuku ("J-Village") u prefekturi Fukušima, a zatim će proći kroz svih 47 prefektura širom Japana.


Olimpijska baklja za OI 2020 od recikliranog aluminijuma iz Fukšime


Kako će 2021. godine biti obeleženo 10 godina od velikog zemljotresa na istoku Japana 2011. godine, štafeta Olimpijske baklje, između ostalog, imaće za cilj i da prikaže oporavak područja koja su najteže pogođena katastrofom, u skladu sa sloganom štafete Olimpijske baklje "Nada osvetljava naš put" Nakon globalne pandemije Covid19, ona će dodatno simbolizovati svetlost na kraju mračnog tunela, svetionik nade za svet uoči Olimpijskih igara u Tokiju, koje same po sebi predstavljaju simbol otpornosti, jedinstva i solidarnosti čivečanstva.


Olimpijski tim izbeglica na OI u Tokiju


Kao što je već rečeno, putovanje olimpijske baklje započeće 25. marta 2021. godine i trajaće 121 dan. Planirani datumi za svaku prefekturu 2021. godine biće jedan dan ranije od prvobitno zakazanih datuma iz 2020. godine; odnosno dani u nedelji će se podudarati sa prethodnim rasporedom.


U principu, u 2021. iste lokalne samouprave sprovodiće iste segmente štafete Olimpijske baklje kao što je to bilo predviđeno za 2020. godinu. Ruta i mesta planiranih svečanosti takođe će biti ista kao što je prethodno planirano. Međutim organizator napominje da su određene promene svakako moguće u slučaju nekih neizbežnih i nepredviđenih okolnosti usled situacije sa virusom Covid19.


Pratite Olimpijski plamen


Organizacioni komitet Tokio 2020 preispituje brojne mere protiv virusa Covid19, zajedno sa stručnjacima i zdravstvenim vlastima, a u cilju osiguranja bezbednog i sigurnog održavanja štafete sa olimpijskom bakljom, odnosno svih učesnika ove manifestacije. U skladu sa tim, javnost će biti na vreme upoznata sa svim eventualno novim merama i detaljima.


Datum: 14.01.2021. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...