x

Jugoslavija na Kopaoniku

Jugoslavija na Kopaoniku

Otvorena Državna prvenstva Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije u paraglajdingu u disciplini prelet, održaće se na Kopaoniku - Raška u periodu od 27. jula do 2. avgusta. Organizatori takmičenja su Vazduhoplovni savez Srbije i PK "Golija" iz Raške uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i opštine Raška, kao i kompanija Swisslion - Takovo i Telenor koje su pomogle organizaciju takmičenja.

Dolazak je potvrdilo 150 takmičara iz 34 zemlje širom sveta. Startovanje pilota će se vršiti sa poletišta iznad Raške, Jošanjičke banje i Brzeća. Zbog pogodnosti uslova za paraglajding koje pruža Kopaonik, zadaci, odnosno planovi leta po kojima će se kretati takmičari, biće i preko 100km. Vreme koje će piloti provoditi u vazduhu će biti i duže od četiri sata.

"Takmičenje je zaista bez presedana jer se po prvi put, na istom mestu i u isto vreme, održavaju državna prvenstva bivših jugoslovenskih država. Zaista smo ponosni što smo uspeli da organizujemo takmičenje na ovako velikom nivou u kojem će pored pilota iz regiona, učestvovati i takmičari iz veoma udaljenih zemalja kao što su Venecuela, Indija i Novi Zeland" - Izjavio je Predrag Dudić, jedan od organizatora takmičenja.

Paraglajding, najmlađi vazduhoplovni sport, u Srbiji doživljava veliku ekspanziju. Odmah nakon ovog takmičenja, na Kopaoniku - Raška, održaće se i 14. FAI (Međunarodna vazduhoplovna federacija) Evropsko prvenstvo u istoj disciplini. Najveća imena Evropskog paraglajdinga, leteće u Srbiji od 03.-16.avgusta, boreći se za titulu najboljeg pilota starog kontinenta.


Datum: 30.07.2014. Autor: Dušan Arsević

PROČITAJTE JOŠ...