x

Arsovićeva osvojila srebrni kristalni globus

Arsovićeva osvojila srebrni kristalni globus

Srpski strelac Andrea Arsović, evropska vicešampionka, osvojila je "srebrni" kristalni globus u disciplini vazdušna puška u finalu Svetskog kupa u Gabali u Azerbejdžanu sa 207,4 kruga. Veliki kristalni globus Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) pripao je broju  1 na svetskoj rang listi i svetskoj vicešampionki Kineskinji Siling Ji koja je, tako, odbranila titulu iz Minhena 2013. sa 207,7 krugova, dok je bronzu osvojila Kineskinja Liuksi Vu sa 185,6 krugova. U finalu je gađala i Ivana Maksimović olimpijska vicešampionka iz Londona 2012. i zauzela sedmo mesto sa 101,6 krugova.

Ovo je druga godina za redom da Arsovićeva osvaja drugo mesto u finalu Svetskog kupa. Lane je u Minhenu osvojila "srebrni" globus MK puškom trostav.
- Najbolju sezonu u karijeri kada sam osvojila olimpijsku vizu,  evropsko srebro, evropsko ekipno zlato i svetsku ekipnu bronzu, obarala svetski rekord i  državne rekord, a sa bronzanom medaljom sa Svetskog kupa u Minhenu plasirala se u finale, završavam na nalepši način - osvajanjem "srebnog" kristalnog globusa - rekla je Andrea Arsović posle finala.- Početak u osnovnom delu nije bio najbolji, ali sam, ipak, imala na kraju treći rezultat. Finale sam gađala najbolje u karijeri, skoro bez greške i malo je nedostajalo da "ulovim"  u Kineskinju Ji. Ovo je na neki način i lepa najava nove sezone  koju sam počela pobedom u Kupu SSS u Novom Sadu, a već za desetak dana gađaću i na turniru u Solinu. Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta, OK Srbije i Streljačkom savezu Srbije na neprocenjivoj pomoći u sprovođenju programa,a mom treneru Draganu Doneviću na divnoj višegodišnjoj saradnji. Na najlepši način počeli smo naš put ka Riju...

Pre finala Arsovićeva je bila treća sa 418 krugova iza Nemice Sonje Fajlšifter  sa 419,6 i Indijke Ajonike Paul sa 418,2 kruga. Maksimovićeva je bila sedma sa 416,6 krtugova. Finale je vredelo 415,6 krugova.
- Andrea Arsović je gađala osnovni deo u početku dosta "stegnuto"i teško - rekao je njen trener Dragan Donević.- Kasnije se opustila, sve je došlo na svoje mesto i imala je poslednju  seriju 106,2 krugova, uz dva poslednja pogotka po 10,2 i to je bio najbolji rezultat u jednoj seriji od svih učesnika i muškaraca i žena! Finale je počela fantastično, u prvih 12 hitaca gađala je bez greške, skoro savršeno, i tu je napravila malo veću prednost u odnosu na pratilje i lakše je prvela finale kraju. Presudila su poslednja dva hica pre kojih je Kineskinja imala 0,2 kruga prednosti: Ji 10,1 i 10,2  Arsović 10,1 i 10,1 i  odučila su 0,3 kruga! Po rezultatima tokom cele sezone Andrei Arosović je jedino Kineskinja Ji bila prava konkurencija. Prezadovoljni smo sezonom.

Srpski strelac Milutin Stefanović nije uspeo da se plasira u finale u gađanju vazdušnom puškom. Zauzeo je deveto mesto sa 423,4 kruga. Za ulazak u finale nedostajala su mu 0,3 kruga, a izglede je pokvario poslednjom serijom od samo 102 kruga. Pre finala, najbolji je bio branilac titule Kinez Haoran Jang svetski broj jedan i svetski šampion, sa 429,3 kruga. Veliki kristalni globus osvojio je Rus Nazar Lugunec sa 209 krugova ispred Italijana Nikole Kamprianija sa 205,8 krugova i Kineza Ćinan Žua sa 189,2 kruga.

-  Maksimovićeva je solidino gađala osnovni deo i plasirala se u finale kao sedma. U finalu nije bila dovoljno koncentrisana i nijanse su odluče da  ne nastavi trku za medalje tako da je završila na sedmom mestu. Šestoplasirala Sonja Fajlšifter joj je "pobegla" 0,7 krugova. I kod Stefanovića  odlučivale su nijanse da se umeša u borbu za kristalne globus. U poslednja tri hica imao je 9,9, 9,8 i 10,0 krugova i  ostao je prvi ispod crte za 0,3 kruga. Ovo mu je najslabiji rezultat sezone, ali  treba razumeti da je bio kao debitant u finalu Svetskog kupa pod pritiskom...

Zorana Arunović gađaće vazdušnim pištoljem 25. oktobra, dok će 26. oktobra na vatrenu liniju Damir Mikec i Andrija Zlatić MK pištoljem. 
Datum: 24.10.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...