x

Mionica biciklistički centar Evrope na startu Trke Kroz Srbiju

Mionica biciklistički centar Evrope na startu Trke Kroz Srbiju

U Mionici danas startuje 58. međunarodna biciklistička trka ,,Kroz Srbiju", koja će okupiti 24 domaće i evropske ekipe sa oko 150 takmičara.


Ekipe će se večeras predstaviti  građanima ove lepe varoši koja je prvi put domaćin strata i prve etape.


Ovogodišnja trka odvijaće se u tri etape (oko Mionice, Mionica – Požarevac, Požarevac – Beograd), a ukupna dužina staze iznosiće oko 500 kilometara.  Požarevac je četvrti put za redom etapno mesto a ukupno je deset puta bio domaćin etape. Beograd je do sada 39 puta u skoro osam decenija godina dugoj istoriji naše najstarije bicklističke manifestacije (1939- 2018) bio domaćin najboljim biciklistima.


Reprezentacija Srbije startovaće u najjačem sastavu. Selektor domaćeg državnog tima, inače, trostruki olimpijac i dvostruki pobednik Trke, Ivan Stević (2011. i 2013), odredio je sledeće vozače, da  predstavljaju Srbiju na ovogodišnoj trci: Marko Danilović, Stefan Stefanović, Jovan Rajković, Ognjen Ilić, Veljko Stojnić i Dušan Kalaba.


Startovaće čak osam nacionalnih selekcija (Srbija, Bugarska,  Hrvatska, Mađarska, BiH, Ukrajina, Belorusija i Makedonija). Iz Slovenije dolaze dve dobre ekipe Bled i  Mebljogi pro konkrit), Turci imaju takođe dva tima (Salkano i Torku sekerspor koji je lane bio drugi u generalnom plasmanu ekipa)... Interesantna je i kombinovani ekipe iz Francske i Mongolije „Projekt Nica Azurna obala“, privlači pažnju i jedna italijansko – bugarska selekcija „Trevinjanin Feniks Hemus“ ... Po tradiciji dobre vozače- sprintere dovodi beloruski Minsk tim... Iz Rusije je prijavlne tim Gasprom Rosvelo sastavljen od najboljih biciklista do 23 godine...Na spisku je i beogradski Java Partizan u čijim redovima je lane vozio pobednik 57. trke grčki biciklista Haralampios Kastrantas... Najbolje plasirani biciklista iz Srbije prošle godine na cilju u Zrenjaninu bio je Stefan Stefanović iz čačanskog Borca na 16. mestu koji je poneo i majicu najboljeg sprintera. Marko Danilović je lane bio drugi u generalnom plasmanu za brdske ciljeve.


Domaćini etapnih mesta Mionica, Požarevac i Beograd spremno dočekuju karavan, koji će u čast završetka Prvog svetskog rata i slavnih pobeda srpske vojske voziti pod sloganom ,,Stazama slobode naših predaka".


Pobedniku etape pripašće 475 evra a biciklista koji na kraju ponese žutu majicu „Milan Panić“  osvojiće i 710 evra. Prvih deset vozača podeliće i UCI bodove za kategoriju 2.2, pobednik 40, drugoplasirani 30, treći 25 ... dok  prva trojica u etapi dobijaju 7, 3 i 1 bod. Svaki dan u žutoj majici donosi po jedan bod…


- Naša mala sredina posebno je počastovana time što nam je ukazano poverenje da Mionica bude u središtu sportske javnosti narednog vikenda. Sa našom obližnjom Banjom Vrujci u prilici smo da afirmišemo turističku ponudu svoga kraja, kao i da podstaknemo decu da se bave sportom - rekao je najavljujući trku ,,Kroz Srbiju", gradonačelnik Mionice Boban Janković.   

Veliku pomoć u organizovanju Trke pružilo je Ministarstvo za omladinu i sport, dok je renomirani svetski proizvođač automobila Opel sponzor ove velike manifestacije.


- Naša kompanija je zamajac izrade automobila dobila proizvodeći najpre šivaće mašine, a potom i bicikle, koji su pre skoro jednog veka, bili veoma cenjeni na evropskom tržištu,-  rekla je Aleksandra Nedeljković predstavnica Opela Srbija u čijim automobilima će se voziti službena lica Trke. –Sinovi osnivača fabrike Adama Opela  bili su odlični biciklisti i često su se peli na podijume na velikim trkama tog vremena…


„Krov trke“ (najviši brdski cilj) je u drugoj etapi Mionica – Požarevac na Rudniku (632 metara) a velika bitka vodiće se na kraju trke na poznatom usponu na Avalu (485 metara). Ukupno ima šest prolaznih i četiri brdska cilja na trci ove godine.


Raspored etapa:

Prva etapa, petak, 8. jun, 14,00: kružna etapa oko Mionice (159 km).

Prolazna mesta: Mionica, Divci, Mionica, Maljević, Mionica, Maljević, Banja Vrujci, Mionica.


Druga etapa, subota, 9. jun, 14,00: Banja Vrujci - Požarevac (157 km).

Prolazna mesta:Banja Vrujci, Rudnik, Topola, Natalinci, Smederevska Palanka, Mala Krsna, Požarevac.


Treća etapa, nedelja, 10. jun, 10,50: Viminacijum - Beograd (vrh Avale), 113 km.     

Prolazna mesta: Kostolac, Požarevac, Mladenovac, Ralja, Trešnja, vrh Avale u Beogradu.


Datum: 07.06.2018. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...