x

58. Biciklistička trka Kroz Srbiju može da počne

58. Biciklistička trka Kroz Srbiju može da počne

Tradicionalna 58. međunarodna biciklistička trka "Kroz Srbiju", spremno dočekuje svoje novo izdanje, deo tradicije koje traje više od sedam decenija.


Najveća biciklistička manifestaicija na našim prostorima odvijaće se pod sloganom ,,Stazama slobode naših predaka", koja će u dužini od 500 kilometara biti raspoređena u tri dana, a okupiće 20 ekipa iz 24 zemlje sveta.


-Sve je spremno za početak još jedne velike biciklističke manifestacije kod nas. Gradovi domaćini - Mionica, Požarevac i Beograd završili  su pripreme da prihvate biciklistički karavan, koji će, pored vozača, ukupno okupiti preko 300 učesnika - rekao je predsednik Biciklističkog saveza Srbije (BSS) Branko Banović.

Reprezentacija Srbije startovaće u najjačem sastavu, a selektor državnog tima, proslavljeni reprezentativac i dvostruki pobednik Trke, (2011. i 2013) Ivan Stević, odredio je sledeće vozače, koji će predstavljati našu zemlju na ovogodišnoj trci: Marko Danilović, Stefan Stefanović, Jovan Rajković, Ognjen Ilić, Veljko Stojnić i Dušan Kalaba.


Pored selekcije Srbije od domaćih ekipa u trci će učestovati još Partizan, kao i  jedna mlađa, miks selekcija. U ekipi Partizana, pored dva stranca, trku će voziti: Stevan Klisurić, Aleksandar Roman, Andrej Galović i Dušan Veselinović.


-U karavanu ovogodišnje trke naći će se 20 ekipa u jakim sastavima. Pored Italije i drugih zemalja, Rusija dolazi sa svojim najjačim sastavom u konkurenciji vozača do 23 godine. Prema preliminarnim prijavama i mnoge druge ekipe dolaze sa jakim timovima, tako da nas očekuje zanimljiva borba na drumovima Srbije - rekao je sportski direktor Trke ,,Kroz Srbiju" Saša Gajičić, koji je dva puta bio pobednik trke.


Etapni domaćini naredne trke - Mionica, Požarevac i Beograd s nestrpljenjem očekuje vozače, jer biciklizam u tim mestima doživljava punu ekspanziju.

- Nama je izuzetna čast što će naš grad biti domaćin karavana. To će biti prilika da afirmišemo, ne samo sport u našem gradu, nego i da se predstavimo na turističkoj mapi Srbije i Evrope - rekao je gradonačelnik Mionice Boban Janković.

Zamenik gradonačelnika grada Požarevca Ana Miljanić je izrazila posebno zadovoljstvo što će njihov grad šesti put uzastopno biti etapno mesto.

- Posle dočeka mi smo se odlučili da karavan ispratimo iz arheološkog nalazišta Viminacijuma. Time želimo da stranim gostima pokažemo da i naša sredina ima vekovnu tradiciju i istorijske vrednosti koje želimo da predstavimo - rekla je Ana Miljanić.

Pored Ministarstva omladine i sporta tradicionalnu biciklističku manifestaciju, kao generalni sponzor, podržala je kompanija Opel Srbija čiji će automobili biti zvanična vozila u karavanu:

- Naša kompanija je još u 19. veku počela da proizvodi bicikle, koji su bili, preteča proizvodnje kasnije poznatim automobilima. Zato mi se čini da je Kompanija Opel prirodni sponzor ove naše velike biciklističke manifestacije - rekla je menadžer ove ugledne kuće Aleksandra Nedeljković.

Branko Banović, predsednik BSS  uručio je uramljenu žutu majicu Borislavu Maksimoviću,  predstavniku resornog ministarstva Republike Srpske kao priznanje za saradnju i doprinos  u organizaciji trke „Beograd – Banja Luka“.

Prolog trke, koji će odrediti početne pozicije biciklista i nosioce majica, kao i redosled ekipa, zakazan je za četvrtak od 14 časova ulicama Mionice.


Raspored etapa:

  • Prva etapa, petak, 8. jun, 14,00 časova: kružna etapa oko Mionice (159 km).
    Prolazna mesta: Mionica, Divci, Mionica, Maljević, Mionica, Maljević, Banja Vrujci, Mionica.
  • Druga etapa, subota, 9. jun, 14,00: Banja Vrujci - Požarevac (157 km) Prolazna mesta:Banja Vrujci,Rudnik,Topola,Natalinci, Smederevska Palanka, Mala Krsna, Požarevac
  • Treća etapa, nedelja, 10. jun, 10,50: Viminacijum - Beograd (vrh Avale), 113 km      Prolazna mesta: Kostolac, Požarevac, Mladenovac, Ralja, Trešnja, vrh Avale u Beogradu.


Datum: 07.06.2018. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...