x

Prijem za kuglaške šampione sveta u Sportskom savezu Srbije

Prijem za kuglaške šampione sveta u Sportskom savezu Srbije

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković primio je grupu osvajača medalja na kuglaškom Svetskom kupu, pojedinačnom i ekipnom juniorskom Šampionatu sveta i pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta  u Klužu u Rumuniji od 13. do 27. maja.

U delegaciji su bili nabolji kuglaš sveta, trostruki šampion iz Kluža Vilmoš Zavarko, svetska senirska šampionka i rekorderka u kombinaciji Jasmina Anđelković,  svetska šampionka u miks tandemu Hermina Lukač, svetski prvak u miks tandemu Bojan Kličarić, bronzani u disciplini pojedinačno - klasik Igor Kovačić, pobednica kadetskog Svetskog kupa Vladana Obrenić, kao i predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović i selektor muške seniorske i juniorske reprezentacije Vojko Pavlović.

- Čestitam vam na sjajnim rezultatima i u ime predsednika Sportskog saveza Srbije Davora Štefaneka koji je na pripremama u SAD – rekao je u pozdravnoj reči Goran Marinković, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije.-  Dostojno ste predstavljali Srbiju na šampionatima u Rumuniji posebno u seniorskoj konkurenciji gde ste od sedam titula, osvojili četiri. Razgovaraću sa ministrom omladine i sporta Srbije Vanjom Udovičićem, da i on primi kuglaške reprezentativce i reprezentativke i da im čestita na izuzetnim uspesima.

Uroš Dragojlović je istakao da ovih uspeha ne bi bilo bez izuzetne finasijske pomoći Vlade Srbije i Ministarstva omladine i sporta Srbije. Zahvalio se i “drugoj kući neolimpijskog sporta” Sportskom saveezu Srbrije na podršci. Obavestio je generalnog sekretara Gorana Marinkovića o svim rezultatima u Klužu, naglasivši i da je Srbija najuspešnija nacija u svetskom kuglanju jer su, od Šampionata sveta u Novigradu 2016, preko ekipnog Prvenstva sveta u Detenhajmu  2017. do Kluža 2018. srpski kuglaši i kuglašice osvojili 15 svetskih titula - tri ekipne i 12 u pojedinačnim i miks disciplinama! Takođe, trenutno kuglašice i kuglaši Srbije drže sedam svetskih rekorda! Juniori su u Klužu osvojili petu uzastopnu ekipnu svetsku titulu što do sada ni jednoj zemlji u bilo kojoj starosnoj kategoriji, nije pošlo za rukom!

- Malo koji sport u Srbiji može da se podiči da je njegovim sportistima, u tri godine 15 puta svirana himna “Bože pravde”,  pa sam razočaran jer nam niko nije čestitao, ni iz vlade niti od nevladinih organizacija - bio je iskren Dragojlović.- Svedoci smo da ne prođe deset dana a da predsedik države, premijerka ili ministara sporta ne čestitaju nekom od sportista u drugim sportovima  na medaljama svih boja, a mi smo, ne znam iz kojih razloga, i pored ogromnih uspeha, bili zaobiđeni. Hrvatske kuglaše i kuglašice odmah posle SP prima najviši državni vrh i dobijaju nagrada od 2.000 do 7.000 evra… Vilmoš Zavarko najbolji kuglaš sveta, koji u karijeri ima 24 svetske titule, od toga 13 seniorskih i po tome je već sada najtrofejniji kuglaš svih vremena, od naše države nema ništa, čak ni stipendiju, jer igra u inostranstvu. Nadam se da će se pronaći način da se do kraja godine reprezentativci i reprzentaivk koji su u Klužu osvojili ukupno 16 medalja, osam zlatnih, tri srebrne i pet bronzanih, nagrade za ove uspehe kako se to radi u olimpijskim sportovima.

Goran Marinković generalni sekretar Sportskog saveza Srbije zadržao se u dužem razgovoru sa reprezentativcima i reprezentativkama interesujući se i za  uslove u kojima se takmiče i treniraju. Izrazio je spremnost, da sa Kuglaškim savezom Srbije, tamo gde je to potrebno, u razgovorima sa lokalnom upravom pomogne da se poboljša kuglaška infrastruktura.

Prijemu je prisustvovala i PR predsednika Sportskog saveza Srbije Kristina Salijević.

Vilmoš Zavarko je „najbogatiji“ učesnik pojedinačnog seniorskog Šampionata sveta u Klužu (20-27. maj) sa tri zlatne medalje – sprint, pojedinačno – klasik, pojedinačno – za kombinaciju, Jasmina Anđelković je osvojila šampionsku titulu u kombinaciji sa novim svetskim rekordom (890 čunjeva), dok se Igor Kovačić okitio bronzom pojedinačno – klasik.

U prestižnom Kupu nacija  (računaju se medalje i svi plasmani od četvrtog do 16. mesta) Srbija je  zauzela ubedljivo prvo mesto sa 17 poena, ispred Hrvatske i Nemačke sa po 14 bodova.

Srpski kuglaši kuglašice osvojili su ukupno devet medalja na pojedinačnom i ekipnom omladinskom Šamiponatu sveta u rumunskom gradu Klužu (15-20. maj): tri zlatne, tri srebrne i tri bronzane!

Šampioni sveta postali su muška juniorska reprezentacija sa 3.780 čunjeva (Norbert Ernješi 613, Želislav Jakab 610,  Čaba Zavarko i Milorad Vojnović 597, Adrian Lončarević 638, Bojan Kličarić 650, Alen Kujundžić 672, rezerve David Laianščak i Vuk Boškov, selektor Vojko Pavlović), miks tandem Hermina Lukač i Bojan Kličarić kao i Milorad Vojnović u sprintu.

Vicešampioni sveta su  Hermina Lukač i Alen Kujundžić u disciplini  pojedinačno - za kombinaciju, kao i muški tandem Milorad Vojnović - David Lainšak.

Bronze su pripale ženskoj omladinskoj reprezentaciji sa 3.453 čunja (Angela Zolnai 608, Sanela Milosav 545, Sara Žurovski 555, Hermina Lukač 629, Olivera Čikoš 575 i Vesna Boškov 541, rezerve Gordana Rogić, Vladana Obrenić i Teodora Relota, selektor Julijana Vukadinović), Norbertu Ernješiju u disciplini pojedinačno – klasik i  Oliveri Čikoš u sprintu.

U bodovanju za Kup nacija Srbija je druga iza Hrvatske, a ispred Slovenije.

Vladana Obrenić, osvojila je zlatnu medalju pojedinačno -klasik  na pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu u Klužu (13-15. maj).

Miks par Srbije Vladana Obrenić – Vuk Boškov osvojio je bronzanu medalju.

U Kupu nacija  Srbija je zauzela treće mesto, iza Nemačke i Slovenije.


Datum: 07.06.2018. Autor: Kuglaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...