x

Za godinu dana 139 medalja

Za godinu dana 139 medalja

Redovna godišnja sednica Skupštine Streljačkog saveza Srbije pokazala je jedinstvo u trofejnoj organizaciji. Na sednici, održanoj danas u prostorijama Gradske opštine Novi Beograd, odluke po svim tačkama dnevnog reda donete su jednoglasno.


Strelci su prošle godine nastavili tradiciju vrhunskih rezultata. U pismenom izveštaju sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović je ocenio da je učinak u 2015. bio bolji  od predviđanja, kao i od postignutog u 2014. godini. Na primer, po broju osvojenih trofeja na Svetskim kupovima Srbija je među šest naboljih na planeti u 2015. 


U prošloj godini srpski reprezentativci su na najvećim takmičenjima (Evropsko prvenstvo, Svetski kup, Evropske igre i Univerzijada) osvojili 12 zlatnih, pet srebrnih i pet bronzanih odličja. Sa ostalih međunarodnih turnira i mitinga naši strelci su se vratili sa 49 zlatnih, 38 srebrnih i 30 bronzanih odličja. Dakle, ukupno je osvojeno 139 medalja (61 zlatna, 43 srebrne, 35 bronzanih).


Podnoseći Izveštaj o radu SSS u 2015. i govoreći o planovima za 2016. predsednik SSS Siniša Mašović je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima, a kao bitne stavke Izveštaja naveo:


–Ove godine smo prvi put već u januaru dobili sredstva iz budžeta Ministarstva omladine i sporta i tako smo na vreme mogli da ih rasporedimo i obezbedimo strelcima adekvatne uslove za pripreme i takmičenja. Pokazalo se da politika formiranja reprezentativnih selekcija koju vodimo daje rezultate, jer imamo sve više novih imena u nacionalnom timu. Zadržali smo masovno i tradicionalno streljaštvo, što je izuzetno važno za našu bazu.Takođe, vratili smo pokroviteljstvo predsednika države za discipline vojničkim oružjem, koje su vrlo bitne za naš sport.


Mašović je naveo da u svim kontaktima sa nadležnim funkcionerima rukovodstvo SSS nastoji da reši problem infrastrukture i status strelišta Careva ćuprija, planiranom za izgradnju Nacionalnog streljačkog trenažnog centra. 


Takođe istakao je da su Savezu u ostvarivanju uspešnog rada veliku pomoć pružili Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Nacionalna agencija za antidoping, Zavod za sportsku medicinu, kao i mnoge druge organizacije.


Između dve Skupštine nisu urađeni svi programi i radni zadaci, a osnovni razlog su – sredstva.


–Ključni problem u funkcionisanju Saveza je nepostojanje sopstvenih sredstava, funkcionišemo skoro isključivo na osnovu programskih sredstava iz budžeta, koja dobijamo iz Ministarstva. Prošle godine smo nastojali da ispoštujemo sve programe Saveza, a za sve nismo imali dovoljno sredstava, pa  smo godinu završili u finansijskom minusu – kazao je Siniša Mašović.


SSS nema velike prihode od sponzorstva i donatorstva, a predsednik je naveo da je za iznalaženje sopstvenih sredstava, između ostalog, neophodno bolje funkcionisanje preduzeća „Šampion komerc“, čiji je većinski vlasnik Savez, a koje ima za cilj da od njega SSS ima pozitivne finansijske efekte.Inače, prošlu godinu SSS je završio sa oko 3.700.000 dinara u gubitku.


Što se planova za 2016. tiče oni su odavno jasni. U prvom planu su rezultati na Olimpijskim igrama.Pod „brojem jedan“ je nekoliko finala i osvajanje medalja u Riju. Zato je Siniša Mašović i izlaganje završio rečima:


– Želim da se u Riju radujemo što više, kako mi u streljaštvu, tako i svi sportisti.


Na sednici je usvojen i novi Statut Streljačkog saveza Srbije, usklađen sa novim Zakonom o sportu. Mašović je kazao da je pripremanje novih pravnih akata razlog zašto sednica nije održana ranije tokom godine


Skupštini su prisustvovali predstavnici 47 od 83 redovne članice SSS.


Dane Korica: Strelci su odavno zaslužili krov nad glavom


I  ovaj put gost na sednici Skupštine bio je Dane Korica, savetnik u Sportskom savezu Srbije. Pozdravio je delegate u ime Aleksandra Šoštara, predsednika SSS, i Vladimira Bateza, generalnog sekretara, i dotakao se akutnog problema streljaštva, nepostojanja adekvatne infrastrukture:


–Od Streljačkog saveza Srbije i njegovih sportista se uvek očekuje da će obradovati naciju, a nije lako nositi to breme. Znam u kakvim uslovima radite a postižete odlične rezultate.S obzirom na sve uspehe streljaštvo je odavno zaslužilo svoj dom.


Dane Korica je izrazio nadu da će uz dobro sprovođenje novog Zakona o sportu i mnogi problemi strelaca biti rešeni, a čestitajući im na uspesima posebno podvukao:


–Čestitam Damiru Mikecu na nedavno dobijenoj „Majskoj nagradi“ Sportskog saveza Srbije, priznanju koje se dobija jednom u životu. To je i priznanje Streljačkom savezu na izuzetno uspešnom radu.


Datum: 01.06.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...