Za godinu dana 139 medalja

Redovna godišnja sednica Skupštine Streljačkog saveza Srbije pokazala je jedinstvo u trofejnoj organizaciji. Na sednici, održanoj danas u prostorijama Gradske opštine Novi Beograd, odluke po svim tačkama dnevnog reda donete su jednoglasno.


Strelci su prošle godine nastavili tradiciju vrhunskih rezultata. U pismenom izveštaju sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović je ocenio da je učinak u 2015. bio bolji  od predviđanja, kao i od postignutog u 2014. godini. Na primer, po broju osvojenih trofeja na Svetskim kupovima Srbija je među šest naboljih na planeti u 2015. 


U prošloj godini srpski reprezentativci su na najvećim takmičenjima (Evropsko prvenstvo, Svetski kup, Evropske igre i Univerzijada) osvojili 12 zlatnih, pet srebrnih i pet bronzanih odličja. Sa ostalih međunarodnih turnira i mitinga naši strelci su se vratili sa 49 zlatnih, 38 srebrnih i 30 bronzanih odličja. Dakle, ukupno je osvojeno 139 medalja (61 zlatna, 43 srebrne, 35 bronzanih).


Podnoseći Izveštaj o radu SSS u 2015. i govoreći o planovima za 2016. predsednik SSS Siniša Mašović je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima, a kao bitne stavke Izveštaja naveo:


–Ove godine smo prvi put već u januaru dobili sredstva iz budžeta Ministarstva omladine i sporta i tako smo na vreme mogli da ih rasporedimo i obezbedimo strelcima adekvatne uslove za pripreme i takmičenja. Pokazalo se da politika formiranja reprezentativnih selekcija koju vodimo daje rezultate, jer imamo sve više novih imena u nacionalnom timu. Zadržali smo masovno i tradicionalno streljaštvo, što je izuzetno važno za našu bazu.Takođe, vratili smo pokroviteljstvo predsednika države za discipline vojničkim oružjem, koje su vrlo bitne za naš sport.


Mašović je naveo da u svim kontaktima sa nadležnim funkcionerima rukovodstvo SSS nastoji da reši problem infrastrukture i status strelišta Careva ćuprija, planiranom za izgradnju Nacionalnog streljačkog trenažnog centra. 


Takođe istakao je da su Savezu u ostvarivanju uspešnog rada veliku pomoć pružili Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Nacionalna agencija za antidoping, Zavod za sportsku medicinu, kao i mnoge druge organizacije.


Između dve Skupštine nisu urađeni svi programi i radni zadaci, a osnovni razlog su – sredstva.


–Ključni problem u funkcionisanju Saveza je nepostojanje sopstvenih sredstava, funkcionišemo skoro isključivo na osnovu programskih sredstava iz budžeta, koja dobijamo iz Ministarstva. Prošle godine smo nastojali da ispoštujemo sve programe Saveza, a za sve nismo imali dovoljno sredstava, pa  smo godinu završili u finansijskom minusu – kazao je Siniša Mašović.


SSS nema velike prihode od sponzorstva i donatorstva, a predsednik je naveo da je za iznalaženje sopstvenih sredstava, između ostalog, neophodno bolje funkcionisanje preduzeća „Šampion komerc“, čiji je većinski vlasnik Savez, a koje ima za cilj da od njega SSS ima pozitivne finansijske efekte.Inače, prošlu godinu SSS je završio sa oko 3.700.000 dinara u gubitku.


Što se planova za 2016. tiče oni su odavno jasni. U prvom planu su rezultati na Olimpijskim igrama.Pod „brojem jedan“ je nekoliko finala i osvajanje medalja u Riju. Zato je Siniša Mašović i izlaganje završio rečima:


– Želim da se u Riju radujemo što više, kako mi u streljaštvu, tako i svi sportisti.


Na sednici je usvojen i novi Statut Streljačkog saveza Srbije, usklađen sa novim Zakonom o sportu. Mašović je kazao da je pripremanje novih pravnih akata razlog zašto sednica nije održana ranije tokom godine


Skupštini su prisustvovali predstavnici 47 od 83 redovne članice SSS.


Dane Korica: Strelci su odavno zaslužili krov nad glavom


I  ovaj put gost na sednici Skupštine bio je Dane Korica, savetnik u Sportskom savezu Srbije. Pozdravio je delegate u ime Aleksandra Šoštara, predsednika SSS, i Vladimira Bateza, generalnog sekretara, i dotakao se akutnog problema streljaštva, nepostojanja adekvatne infrastrukture:


–Od Streljačkog saveza Srbije i njegovih sportista se uvek očekuje da će obradovati naciju, a nije lako nositi to breme. Znam u kakvim uslovima radite a postižete odlične rezultate.S obzirom na sve uspehe streljaštvo je odavno zaslužilo svoj dom.


Dane Korica je izrazio nadu da će uz dobro sprovođenje novog Zakona o sportu i mnogi problemi strelaca biti rešeni, a čestitajući im na uspesima posebno podvukao:


–Čestitam Damiru Mikecu na nedavno dobijenoj „Majskoj nagradi“ Sportskog saveza Srbije, priznanju koje se dobija jednom u životu. To je i priznanje Streljačkom savezu na izuzetno uspešnom radu.


Datum: 01.06.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...